Go to content

Najlepsze przepisy na domowe pączki. Pychota!

Najlepsze przepisy na domowe pączki
Fot. iStock

Domowe pączki – brzmi kusząco? Jeśli myślicie, że samodzielne przygotowanie pączków to czarna magia – musicie spróbować! Tak naprawdę, to nic trudnego! Sprawdźcie nasze przepisy na domowe pączki, a dajemy głowę, że będziecie do nich wracali częściej niż w Tłusty Czwartek! Pychota!

Domowe pączki – najlepsze przepisy

Przepis na pączki tradycyjne jak u mamy

Przed przygotowaniem pączków warto pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, w kuchni powinno być ciepło, by ciasto wyrosło, choć mam na to swój sposób. Rozgrzewam piekarnik do 50. stopni i wstawiam ciasto do wyrośnięcia. Pewnie niektórzy się skrzywią, cóż, skracam czas ile się da :P.

Z tego przepisu można zrobić około 30 pączków:

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej + około 50 – 70 g do podsypywania
  • 14 g drożdży suchych lub 28 g drożdży świeżych
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, roztopionego

Najlepsze pączki o te z konfiturą różaną i taką dodaję. Nadziewam jednak pączki po upieczeniu – szprycą do kremów do tortów – mam taką długą końcówkę, która się świetnie do tego nadaje.

Jak zrobić pączki tradycyjne?

Zrobić rozczyn z drożdży – czyli rozpuścić je z mlekiem, łyżką mąki i cukru i poczekać aż urośnie. Suche drożdże mieszamy od razu z przesianą mąką. Dodajemy pozostałe składniki, na koniec rozpuszczone masło. Wyrabiamy przez kilka minut – najtrudniejszy etap – aż ciasto przestanie się przyklejać do ręki. Przyprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Uformować domowe pączki, jeśli ciasto się klei, nasmarować ręce tłuszczem. Odstawić do wyrośnięcia, wrzucić na rozgrzany olej do 175 stopni. Smażę pączki na smalcu z dwóch stron. Następnie nadziewam i obsypuję cukrem – można cukrem pudrem, lub lukrem.

Pączki włoskie z budyniem

To pączki lekkie, w które zdecydowanie wsiąka mniej tłuszczu, najlepsze na ciepło J Jak już zrobicie, to powiecie – faktycznie takie już kiedyś jadłam.

Składniki na około 30 sztuk:

  • 275 g mąki pszennej chlebowej
  • 275 g maki pszennej
  • 70 g cukru
  • 100 g masła, roztopionego
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 3 duże jajka
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • pół łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 wódki/spirytusu

Przygotowanie:

Z ciastem postępujemy ja wyżej – robimy rozczyn ze świeżych drożdży, a jeśli korzystamy ze świeżych mieszamy z przesianą mąką dodając pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie formujemy pączki – pamiętajcie, że one wrzucone na rozgrzany olej rosną. Można zrobić krem budyniowy z 6 żółtek, 100 g drobnego cukru, 40 g mąki pszennej, 450 ml mleka, 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii. Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować. Wlać masę do gotującego się mleka. Cóż, ja robię krem z karpatki – gotowy.

Pączki nadziać i posypać cukrem pudrem.

Najlepsze przepisy na domowe pączki

Fot. Pixabay/Krzys16 / CCO

Źródło przepisu: mojewypieki.com


Oszukane domowe pączki, czyli serowe oponki

Ciasta drożdżowego niektórzy się boją, ale jest na to sposób. Oszukane pączki, tak zwane oponki, które są naprawdę łatwe do wykonania.

Składniki na około 20 sztuk:

  • 250 gram mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g twarogu – rozdrobnionego widelcem lub mascarpone
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 jajka lub 2 żółtka i 4 łyżki gęstej śmietany lub greckiego jogurtu

Przygotowanie:

Wymieszać składniki i wyrobić ciasto ręką. Ciasto rozpłaszczyć ręką na około 1,5 cm grubości. Jakby się kleiło podsypać lekko mąką. Wykraja szklanką kółka, a w środku, np. kieliszkiem robić dziury. Ja osobiście na gorącym tłuszczu (175 stopni) smażę i oponki, i te małe pączusie, które zostały po wykrojeniu kieliszkiem. Obsypać cukrem pudrem. Pychota.

Najlepsze przepisy na domowe pączki

Fot. Pixabay/Mupfel80 / CCO

źródło przepisu: Kwestia Smaku


Lane faworki

To moje ostatnie odkrycie. Przez zupełny przypadek znalazłam ten przepis i powiem, że to strzał w dziesiątkę. Robi się maks. 15 minut. Niestety znika jeszcze szybciej, lepiej od razu zrobić podwójną porcję.

Składniki:

  • 3 jajka, białka ubijamy osobo
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 220 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 20 ml wódki lub spirytusu
  • Szczypta soli
  • Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Mieszamy składniki, do których po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy ubite białka. Wszystko łączymy łyżką. I na rozgrzany olej wylewamy ciasto  i UWAGA, sposobów jest kilka. Ja wlewałam ciasto do rękawa i wyciskałam na gorący olej, trochę jest przy tym zabawy. Powinny tworzyć się spiralki. Później pomyślałam, że taki sam efekt uzyskałabym wylewając ciasto strużką z łyżki czy widelca. Ale znalazłam jeszcze jeden patent. Ciasto przelane do plastikowej butelki z tzw. dziubkiem. Każdy powinien znaleźć swój sposób. A warto.

Szybka alternatywa dla klasycznych chrustów 🙂 Zapraszam. panitereska.pl

Posted by Pani Tereska on 29 styczeń 2016

 

Źródło przepisu: panitereska.pl

Przepis na klasyczne domowe pączki

Z tego przepisu można zrobić około 12 pączków:

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 4 dag drożdży
  • 150 g cukru
  • 20 ml mleka
  • 8 łyżek masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • marmolada lub powidła (a może krem czekoladowy?)
  • cukier puder lub lukier (cukier puder, sok z cytryny lub mleko, woda)

Przygotowanie:

Mąkę wsyp do miski. Uformuj w mące dołek i skrusz do niego drożdże, posyp połową cukru i zalej połową letniego (nie gorącego!) mleka. Wymieszaj delikatnie i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

W tym czasie rozpuść masło w pozostałym mleku, poczekaj aż lekko ostygnie. Wymiesza z jajkami, pozostałym cukrem i szczyptą soli.

Wlej do miski i wyrób na ciasto. Przykryj miskę bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Podziel ciasto na 12 części. Ulep kuleczki i spłaszcz je ręką. Na środku połóż łyżeczkę ulubionego nadzienia i zaklej pączka tak, by marmolada czy dżem znalazły się w środku.

Znów odstaw prawie gotowe pączki na 15 minut do wyrośnięcia.

Rozgrzej tłuszcz (najlepiej w wyższym rondlu). Smaż pączki na złoty kolor!

Po wyjęciu można jeszcze ciepłe pączki obtoczyć w cukrze pudrze lub poczekać aż wystygną i udekorować wedle uznania. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!

To co, zapraszam do smażenia, a efekty koniecznie nam pokażcie, a może macie swoje sprawdzone tłustoczwartkowe przepisy?

A jeśli szukacie pączków w wersji fit, zajrzyjcie koniecznie do przepisu na optymalne pieczone pączki! (klik).