Dietetyczny gulasz warzywny z orzechami nerkowca
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
- 100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland
- 1 duża cebula
- świeży szczypiorek
- czarne oliwki
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Bakłażana kroimy w kostkę, umieszczamy w misce, zasypujemy szczyptą soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przy pomocy ręcznika papierowego odsączamy wytrąconą wodę, dzięki czemu pozbędziemy się charakterystycznej dla tego warzywa goryczki. Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek – w cienkie plasterki. W garnku o średnicy koszyczka zagotowujemy wodę. Na nim ustawiamy bambusowy koszyczek wyłożony papierem do pieczenia z wyciętymi dziurkami. W koszyczku układamy równomierną warstwę warzyw, posypujemy je solą i pieprzem, a następnie przykrywamy bambusową pokrywką. Warzywa parujemy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut do pożądanej miękkości. W miseczce łączymy ze sobą składniki na sos. Uparowane warzywa przekładamy do miski, dodajemy czarne oliwki, żurawinę i orzechy nerkowca, po czym całość mieszamy dokładnie z sosem. Posypujemy posiekanym świeżym szczypiorkiem.
Artykuł powstał we współpracy z Bakalland