Go to content

♥ TIRAMISU ♥ w wersji bez alko, ale za to z malinami. Lepszego nie zjecie!

TIRAMISU bez alkoholu
Fot. www.foodlajf.pl

Ten pyszny, włoski deser najlepiej zrobić z samego rana, aby miał czas stężeć w lodówce do popołudniowej kawy. A najlepiej robić go dzień wcześniej i na noc zostawić w lodówce.  TIRAMISU bez alkoholu smakuje wybornie, musicie spróbować!

TIRAMISU bez alkoholu

TIRAMISU bez alkoholu

Fot. www.foodlajf.pl

Składniki na 6-8 porcji:

  • 2 żółtka
  • 150g drobnego cukru
  • 400ml śmietanki 30% lub 36%
  • 500g mascarpone
  • kawa rozpuszczalna dobrej jakości
  • amaretto (opcjonalnie)
  • gorzkie kakao
  • biszkopty
  • maliny

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na puchatą masę, dodać mascarpone i razem wymieszać. W drugiej misce ubić śmietankę i dodać do jajek z mascarpone.

Ubijać razem przez kilka chwil i wstawić do lodówki.

Do miseczki wsypać 4-5 łyżeczek kawy, zalać gorącą wodą. Kawa musi być mocna. Ostudzić. Moczyć biszkopty (tak, aby nie były zbyt miękkie, ale też nie za suche) i wyłożyć dno naczynia, w którym robicie deser.

Następnie układamy połowę masy mascarpone, maliny i posypać kakao.

Kolejna warstwa to znowu namoczone w kawie biszkopty, masa mascarpone, gorzkie kakao i na wierzch maliny. Włożyć do lodówki na minimum 6-7h.

Jeśli chcecie zrobić wersję tradycyjną – do kawy dodać amaretto. I pominąć maliny.

TIRAMISU bez alkoholu

Fot. www.foodlajf.pl

 

Serowe mini pączusie, bez drożdży - zrobisz w 10 minut - poważnie!

Mam na imię Asia.
Gotuję całe swoje dorosłe życie – ale dopiero teraz wiem, że odnalazłam moje miejsce na ziemi. Jest we mnie radość, spełnienie i czuję nieograniczone możliwości. Gotuję prosto i smacznie, z produktów dostępnych dla każdego, w duchu zerowaste i dewizą „nie wyrzucaj-wykorzystaj”. Bawię się łączeniem smaków, chcę porwać ludzi w świat kulinarnych przygód. Przepisy są mojego autorstwa, jeśli inspirację czerpię z innego źródła – zawsze je podaję.

Odwiedź mnie na: www.foodlajf.pl

foodlajf

foodlajf.pl

 

Fot. Archiwum prywatne