Go to content

Przepis na babeczki – słodkie cuda w pięciu odsłonach

Przepis na babeczki waniliowe, czekoladowe
Fot. iStock/DragonImages

Przepis na babeczki, które oczarują domowników i gości? Ma go z pewnością każdy, kto kocha domowe wypieki i wykazuje słabość do babeczek. Te słodkie wypieki urzekają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Przy odrobinie chęci można z kilku składników wyczarować cuda, które zachwycą każdego.

Podrzucamy przepis kolejno na: babeczki czekoladowe, waniliowe, cytrynowe, z ajerkoniakiem i z chili, które podbiją wasze serca.

Przepis na babeczki waniliowe, czekoladowe

Fot. iStock/przepis na babeczki

Przepis na babeczki czekoladowe

Czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady? Co za pytanie! Czekoladę kochamy w różnych wydaniach, nie tylko ze względu na smak, ale także na jej właściwości dla zdrowia. Oczywiście czekolada idealnie komponuje się z babeczkami, które dzięki niej zyskują głębie smaku. Jeśli chcecie sprawdzić, na ile to prawda, skorzystajcie z poniższego przepisu wyłowionego z sieci:

Przepis na babeczki waniliowe, czekoladowe

Fot. iStock/przepis na babeczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

Przepis na babeczki czekoladowe – przygotowanie

  1. Suche składniki mieszamy w jednej misce.
  2. W drugiej mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy tylko do połączenia składników.
  3. Do masy dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę.
  4. Włączamy piekarnik na temperaturę 200 stopni i wypełniamy papierowe lub silikonowe papilotki  w 3/4, zostawiając miejsce na wyrośnięcie.
  5. Blachę z papilotkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 -25 min. Warto upewnić się drewnianym patyczkiem, czy babeczki są upieczone.
  6. Gotowe babeczki wyjmujemy z formy i  na kratce zostawiamy do ostygnięcia.

Przepis na babeczki waniliowe

A jeśli znajdzie się ktoś, kto jednak nie przepada za czekoladą, lub po prostu bardziej woli lżejszy smak wanilii, śmiało może skorzystać z perełki, na którą również trafiłyśmy przy okazji poszukiwań poprzedniego przepisu. Oto przepis na babeczki waniliowe.

Przepis na babeczki waniliowe, czekoladowe

Fot. iStock/przepis na babeczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka.

Przepis na babeczki waniliowe – przygotowanie

  1. Suche składniki mieszamy razem w misce.
  2. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i mieszamy tylko do połączenia.
  3. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.
  4. Napełniamy papilotki ciastem na 3/4 ich wysokości – babeczki urosną.
  5. Blachę z papilotkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 min. Przed wyjęciem z piekarnika warto się upewnić za pomocą drewnianego patyczka, czy wewnątrz nie ma surowego ciasta.
  6. Upieczone babeczki  układamy na kratce, żeby ostygły.

Przepis na babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym 

Ten przepis pojawił się u nas przy okazji Świąt Wielkiej Nocy. Przypominamy go, ponieważ nie tylko święta i wielkie okazje są doskonałe, by cieszyć się wyjątkowym smakiem tych babeczek.

Składniki:

  • 110 g cukru trzcinowego,
  • 90 g masła, miękkiego,
  • skórka otarta z 2 dużych cytryn,
  • 2 duże jajka,
  • 210 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 130 g jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • odrobinę barwnika spożywczego – żółtego (niekoniecznie).

Przepis na babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym – przygotowanie:

Przepis na babeczki waniliowe, czekoladowe

Fot. iStock/przepis na babeczki

  1. Produkcję babeczek najlepiej zacząć od przygotowania kemu czekoladowego, a dokładnie od rozpuszczenia czekolady w kremówce.
  2. Cytryny porządnie szorujemy i zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach wyciągamy z wody i suszymy. Za pomocą tarki z malutkimi oczkami ścieramy żółtą skórkę. Nie ścieramy białej błonki, ponieważ jest ona gorzka.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Odkładamy na bok.
  4. W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem i skórką cytrynową. Miksujemy do uzyskania puszystej masy, ok 3-5 minut. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Odkładamy mikser.
  5. Dodajemy połowę przesianych składników, połowę jogurtu i barwnik spożywczy. Za pomocą rózgi kuchennej delikatnie mieszamy.
  6. Następnie dodajemy pozostałą część mąki, jogurtu i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
  7. Gotowe ciasto przekładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości.
  8. Pieczemy ok 18-20 minut w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu), do tzw. suchego patyczka. Mini babeczki pieczemy krócej, ok 12-15 minut. Wyjmujemy babeczki z piekarnika i chwilę studzimy.
  9. Jeszcze ciepłe babeczki smarujemy, za pomocą pędzla cukierniczego, syropem cytrynowym. Odkładamy babeczki do całkowitego wystudzenia. Następnie dekorujemy babeczki kremem czekoladowym i czekoladowymi jajeczkami.

Syrop cytrynowy:

  • 1,5 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru brązowego

Cukier zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy, aż się rozpuści. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem się cukru, to można lekko podgrzać całość w kąpieli wodnej.

Krem czekoladowy:

  • 250 ml kremówki 30%
  • 90 g czekolady gorzkiej, połamanej
  • 80 g czekolady mlecznej, połamanej
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 3 godziny. Nie za długo, aby masa czekoladowa nie zrobiła się twarda.
  2. Następnie przy pomocy miksera (wolne obroty) ubijamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Uważajmy przy tym, aby krem się nie zwarzył.
  3. Przekładamy krem czekoladowy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki. Dekorując babeczki trzymajmy worek cukierniczy tak, aby nie ogrzewać kremu dłonią. Od ciepła rąk krem może się zwarzyć.

 babeczki waniliowe, czekoladowe

Fot. iStock/przepis na babeczki

Przepis na babeczki z ajerkoniakiem – na ostatnią chwilę

Potrzebujecie czegoś słodkiego, ale nie macie wiele czasu, bo właśnie zapowiedzieli się wcześniej niezapowiedziani goście? Nie ma problemu, możecie poratować się nieco na skróty poniższym przepisem. A żeby nie było aż tak poprawnie, podsuwamy redakcyjny przepis na babeczki z kremem o smaku ajerkoniaku.

Składniki:

  • 1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku waniliowym Delecta,
  • 2 jaja,
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju

Nadzienie:

  • 1 opakowanie kremu tortowego smak ajerkoniakowy Delecta
  • 350 ml schłodzonego mleka
  • 50 g miękkiego masła

Dekoracja:

  • skórka pomarańczowa
  • świeża mięta
 babeczka

Fot. iStock/przepis na babeczki

Przepis na babeczki ajerkoniakowe

  1. Na początku przygotowujemy ciasto: do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
  2. Bierzemy się za krem: do drugiego naczynia wlewamy schłodzone mleko. Wsypujemy do niego zawartość torebki kremu tortowego i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodajemy 50 g miękkiego masła, miksujemy.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, do silikonowych foremek nakładamy kolejno: 1 łyżkę ciasta, 1 łyżeczkę masy ajerkoniakowej i na wierzch ponownie 1 łyżkę ciasta. Możemy zostawić nieco kremu do dekoracji.
  4. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
  5. Dekorujemy je pozostałym kremem ajerkoniakowym, drobno tartą skórką pomarańczową i liśćmi mięty.

Szybki przepis na babeczki z chili

Jeśli chodzi o wyraziste smaki w wypiekach, chili zdecydowanie dodaje ostrego pazura. Ta zdecydowana w smaku przyprawa, w odpowiedniej ilości nada niezwykłego charakteru zwyczajnym babeczkom. Wypróbujcie nasz szybki przepis na babeczki z chili.

 babeczka

Fot. iStock/przepis na babeczki

Składniki na ciasto:

  • 1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku czekoladowym Delecta,
  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 100 ml oleju,

Nadzienie:

  • 1 opakowanie kremu tortowego o smaku czekoladowym Delecta,
  • 350 ml mleka,
  • pół łyżeczki chili,

Dekoracja:

  • szczypta chili

Szybki przepis na babeczki z chili – przygotowanie

  1. Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki babeczek o smaku czekoladowym, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
  3. Zawartość torebki z kremem tortowym wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy chilli i dolewamy mleko. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  4. Do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
  5. Ostudzone przekrawamy na pół i przekładamy 1 łyżką kremu czekoladowego. Odrobiną pozostałego kremu dekorujemy wierzch babeczki. Dekorację wykańczamy szczyptą chili.

Koniecznie wypróbujcie przepis na babeczki z chili, jeśli jesteście miłośnikami wyrazistych smaków – będziecie zachwyceni.

źródło:  ciastkozercy.pl