Kuchnia tajska z roku na rok staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Polacy pokochali pad thai, curry i orientalne zupy. Co zrobić, by jedzone w naszym domu smakowały one tak samo jak w Tajlandii? Z pomocą przychodzi Daria Ładocha – niekwestionowana mistrzyni tajskiej kuchni, która przez Tajów została okrzyknięta „białą Tajką”. W swoim nowym ebooku „Kuchnia tajska bez THAIemnic” zdradza, w czym tkwi sekret tajskich dań i przekonuje, że każdy z nas te potrawy może ugotować w swoim domu. Nie wierzysz? Przekonaj się sama! Poniżej znajdziesz kilka przepisów Darii Ładochy na pyszne i zdrowe tajskie specjały. Smacznego!
Pad thai z tofu i krewetkami
Składniki do sosu:
- 1 łyżeczka suszonych krewetek, namoczonych w zimnej wodzie
- 2 łyżki jasnej pasty z tamaryndowca
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- ½ łyżeczki cukru palmowego
- ½ łyżeczki chili w płatkach
- 2 łyżki gorącej wody
Składniki do makaronu:
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 szalotka, pokrojona w piórka
- 1 miseczka makaronu ryżowego 3mm, namoczonego w zimnej wodzie
- ⅓ szklanki orzechów ziemnych, utłuczonych w moździerzu
- 6 krewetek, obranych
- 1 limonka
- szczypiorek pokrojony na paski o długości około 2cm
- 2 plastry tofu, pokrojone w kostkę
- pół opakowania kiełków fasoli mung
- olej do smażenia
- 1 jajko
Przygotowanie:
Suszone krewetki posiekaj bardzo drobno. Połącz je z wszystkimi składnikami sosu i wymieszaj, aż cukier na pewno się rozpuści. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu. Przełóż na inny talerz. Następnie dodaj czosnek i szalotkę oraz krewetki. Gdy zrobią się różowe, przesuń je na bok patelni. Teraz wbij jajko (jak na „sadzone”) i delikatnie zmieszaj żółtko z białkiem, by powstał miniomlet, a nie jajecznica. Gdy będzie usmażony, przesuń go na bok patelni. Teraz podkręć ogień i wrzuć makaron z kilkoma łyżkami wody oraz sos. Mieszając energicznie, ugotuj makaron w sosie tak, aby był miękki, ale się nie rwał. Nie dopuść do wysuszenia makaronu. Na koniec dodaj kiełki fasoli mung, orzechy ziemne i szczypiorek. Przełóż szybko na talerz, udekoruj szczypiorkiem i delikatnie skrop limonką.
Zielone curry z koprem włoskim, groszkiem cukrowym i kalarepą
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- ½ kopru włoskiego, poszatkowanego
- ½ kalarepy, pokrojonej w cienkie plasterki
- garść groszku cukrowego
- 4 liście limonki kaffir
- ⅓ cukinii pokrojonej w cienkie plastry
- 2–3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru palmowego
- garść liści bazylii tajskiej
- 1 łyżka oleju do smażenia
Do podania:
- ryż jaśminowy
Przygotowanie:
W woku rozgrzej olej. Dodaj pastę curry i dokładnie wymieszaj. Smaż do momentu, aż pasta zacznie pachnieć. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj tak, aby nie zostały grudki. Dodaj liście limonki kaffir. Gdy mleko się zagotuje, dodaj koper włoski, groszek cukrowy i kalarepę. Po czterech minutach dodaj cukinię i doprowadź do wrzenia. Dopraw sosem rybnym, cukrem palmowym i dodaj na koniec bazylię tajską. Podawaj z ryżem jaśminowym.
Warzywna zupa z makaronem sojowym i orzechami nerkowca
Składniki:
- 100 g suszonego makaronu sojowego
- ½ papryki zielonej, pokrojonej w słupki
- 1 żółta papryka, pokrojona w słupki
- 100g pieczarek, pokrojonych na cienkie plasterki
- 1 łyżka szczypiorku, pokrojonego na paski o długości około 1cm
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia kolendry
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
- 2 papryczki chili
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka prażonej szalotki do dekoracji
- 1 łyżka smażonych plasterków czosnku
- garść prażonych orzechów nerkowca, utłuczonych w moździerzu
Przygotowanie:
Makaron namocz w gorącej wodzie. Wrzuć do moździerza korzeń kolendry, pieprz czarny, chili oraz czosnek i utrzyj na pastę. Rozgrzej olej w garnku i dodaj pastę przygotowaną w moździerzu. Dokładnie wymieszaj. Dodaj paprykę zieloną oraz żółtą. Dodaj jedną łyżkę sosu sojowego i pół szklanki bulionu. Dodaj makaron i pieczarki. Kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut. Dodaj resztę bulionu i zagotuj. Na koniec dopraw resztą sosu sojowego i przełóż na talerz. Udekoruj pokrojonym szczypiorkiem, prażoną szalotką, smażonym czosnkiem i orzechami nerkowca.
Sałatka z mango i krewetkami w ostrym sosie
Składniki:
- pół sałaty lodowej
- 1 marchewka, pocięta w julienkę
- 1 szalotka, pokrojona w piórka
- 1 łyżeczka jasnego sezamu
- 500 g krewetek bez pancerzyków
- 1 ogórek, pokrojony w plasterki
- 2 łyżki prażonych orzechów ziemnych
- ½ mango, pokrojonego w łódeczki
Sos:
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 3 papryczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 5 plasterków czosnku
Dodatkowo:
- 4 łyżki sosu rybnego
- sok z 1 limonki
- ½ łyżeczki posiekanego cukru palmowego
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek w plasterkach i smaż przez chwilę. Potem dodaj sos sojowy i drobno posiekane papryczki chili. Następnie dorzuć krewetki i smaż je w sosie, aż staną się jasnoróżowe. Na koniec posyp je kolendrą i przełóż na półmisek wraz z sosem.
Umyj sałatę i pokrój na drobne kawałki. Ułóż je na półmisku. Potem kolejno dodaj szalotkę, marchewkę, zielony ogórek, obrane i pokrojone mango. Następnie orzechy i sezam. Na koniec skrop całość sokiem z limonki, dodaj sos rybny i posyp delikatnie cukrem. Całość wymieszaj i można serwować sałatkę.
Więcej przepisów na tajskie dania znajdziesz w ebooku Darii Ładochy „Kuchnia tajska bez THAIemnic” dostępnym na platformie How2.
Artykuł gościnny