Dania główne Gotowanie Przepisy

Placuszki bananowe w 6 różnych odsłonach. Znajdź swój ulubiony przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
17 listopada 2020
placuszki bananowe fit, z twarogiem, z kaszą manną
Fot. iStock
 

Placuszki bananowe są propozycją na słodkie danie, idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Można je przygotować na różne sposoby, serwując na słodko — z miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem, czy z owocami.

Przepis na nie jest prosty w przygotowaniu, warto więc wypróbować kilka z wielu dostępnych przepisów na placki. Banany nadają nie tylko słodycz, ale także są źródłem wielu wartościowych składników, podnoszą poziom cukru we krwi i dodają energii do działania. Te słodkie owoce są źródłem witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B, a także składników mineralnych.: potasu, magnezu, fosforu, wapnia. Nie brakuje w nich także błonnika i beta-karotenu, więc placuszki bananowe są wartościowym, choć kalorycznym, posiłkiem. Warto wypróbować przepis na placuszki bananowe fit, z jogurtem, twarogiem lub kilka innych, równie smacznych.

Placuszki bananowe — przepis

Fot. iStock

Placuszki bananowe — składniki: 

  • 2 banany
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Banany obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Do miski przełóż jogurt, jajka, cukier waniliowy, cukier puder i wystudzone rozpuszczone masło. Wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź niewielkie placki i smaż na złoty kolor z jednej strony. W połowie czasu smażenia na górę (surową stronę) każdego placka połóż 1-2 plasterki banana.
  4. Placki obróć i dosmaż z drugiej strony. Gdyby banan przywierał, po każdej porcji możesz ostrożnie przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, by nic na powierzchni nie zostało.
  5. Oprósz placki cukrem pudrem i podawaj gorące.

Placuszki bananowe fit (bez cukru) — przepis

placuszki bananowe fit, z twarogiem, z kaszą manną

Fot. iStock

Placuszki bananowe fit — składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • ulubione owoce do ozdobienia

Przygotowanie: 

  1. Banana obierz i rozgnieć widelcem, dodaj jajko, płatki owsiane i dobrze składniki wymieszaj.
  2. Po tym rozgrzej patelnię (teflonową lub ceramiczną, bez tłuszczu) i nakładaj po łyżce ciasta formując placki. Smaż na niewielkim ogniu ok. 4 min z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi owocami.

Placuszki bananowe z twarogiem — przepis

placuszki bananowe fit, z twarogiem, z kaszą manną

Fot. iStock

Placuszki bananowe z twarogiem — składniki:

  • 100 g twarogu półtłustego
  • 2 średnie banany
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • miód lub cukier puder do podania

Przygotowanie: 

  1. Jajko roztrzep w misce, dodaj twaróg, rozgniecione banany i dobrze wymieszaj, by powstała jednolita masa. Dodaj mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj rózgą.
  2. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia. Podawaj na ciepło z miodem lub cukrem pudrem.

Placuszki bananowe z czekoladą — przepis

Fot. iStock

Placuszki bananowe z czekoladą — składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 500 ml kefiru
  • banan
  • czekolada mleczna
  • 4 czubate łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobinka soli

Przygotowanie: 

  1. Składniki na placki zmiksuj, dodaj pokrojoną czekoladę i pokrojonego banana. Zmiksuj ponownie.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i smaż placki z obu stron.

Placuszki bananowe bez glutenu — przepis

placuszki bananowe fit, z twarogiem, z kaszą manną

Fot. iStock

Placuszki bananowe bez glutenu — składniki:

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • cukier puder

Przygotowanie:

  • Banany obierz, pokrój, pokrop sokiem z limonki i zblenduj na gładką masę. Dodaj jajko, oliwę i wymieszaj dokładnie. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Wymieszaj na gładką masę.
  • Rozgrzej patelnię i nakładaj po łyżce ciasta na placek. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron, na ciemny kolor. Posyp cukrem pudrem.

Placuszki bananowe z kaszą manną — przepis

Fot. iStock

Placuszki bananowe z kaszą manną — składniki:

  • dojrzały banan
  • jabłko
  • 200 ml mleka
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g kaszy manny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
  • owoce do podania

Przygotowanie: 

  1. Do miski przełóż mąkę, kaszę manną, cukier, jajka, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
  2. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, banana rozdrobnij widelcem i wraz z jabłkiem dorzuć do zmiksowanej masy. Wymieszaj wszystkie składniki, odstaw na 20 minut.
  3. Po tym czasie rozgrzej patelnię i nakładaj po łyżce ciasta na placek. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi owocami.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Pomimo wszystko – historia pewnej rodziny

Redakcja
Redakcja
18 listopada 2020
Fot. Materiały prasowe / Oczkowscy
 

Rodzin z trójką dzieci jest wiele, a wśród nich są te niezwykłe – takie jak rodzina Oczkowskich, w której jest zdrowa mama, zdrowy tata i trójka rodzeństwa z niepełnosprawnościami. Najstarsza Ewa i najmłodszy Jaś cierpią na rzadką wadę genetyczną – galaktozemię, a środkowy Franek urodził się bez prawego przedramienia, ma cukrzycę typu 1 i guza podwzgórza mózgu.

Gdyby popatrzeć na bycie rodzicem jak na górską wycieczkę, to poza radosnym oczekiwaniem i chwilami szczęścia, ujrzymy na tej drodze wiele zakrętów i wyzwań. Będąc rodzicami, prędzej czy później zrozumiemy, co to jest odpowiedzialność za los naszych dzieci, poczujemy lęk i zmęczenie, od którego nie będzie urlopu.

W rodzinie Oczkowskich trudów i strachu jest zdecydowanie w nadmiarze. Pomimo tego, idą dzielnie przez życie, starając się dzień za dniem pokonywać wręcz hiobowe nieszczęścia, które na nich spadły. Trzymają się razem i to jest najważniejsze, bo siłę, miłość i radość z życia czerpią od siebie nawzajem – bez tego chyba po prostu by tego nie znieśli.

Zaczęło się od marzeń…

Zaczęło się od marzeń – dwoje ambitnych prawników z Torunia z głowami pełnymi planów o zawojowaniu świata, postanowiło założyć rodzinę. Pierwszym owocem ich miłości była Ewa, wyczekana, śliczna córeczka, która, wydawałoby się, urodziła się całkiem zdrowa. Coś jednak było nie tak – mała miała bóle brzuszka, pojawiły się kłopoty z karmieniem, niemowlę nie przybierało na wadze.

To był początek lat 90., więc pewnie dlatego dopiero po dwóch miesiącach zorientowano się, że nasze maleństwo cierpi na galaktozemię – bardzo rzadką chorobę genetyczną, charakteryzującą się brakiem enzymu przekształcającego galaktozę w glukozę, co sprawia, że w organizmie wydziela się toksyna, która powoli zabija – mówi Agnieszka Oczkowska, mama Ewy.  Ta diagnoza przyszła bardzo późno i nasze dziecko cudem uniknęło śmierci. Niestety choroba zdążyła wyrządzić szkody już na zawsze – zaburzyła jej mowę i spowodowała drżenie rąk. Jakby tego było mało, Ewa zakaziła się wirusem zapalenia wątroby typu C, co spowodowało kolejne zaburzenia neurologiczne…

 Wyprawa na Himalaje

Kiedy ma się bardzo chore dziecko, jest się bardzo ostrożnym z podjęciem decyzji o tym, by mieć kolejne pociechy. Ewa i Tomasz zdecydowali się na drugie dziecko dopiero po kilkunastu latach od urodzenia córki – również po to, by Ewa miała rodzeństwo, którego bardzo pragnęła. W 2005 roku urodził się nasz kochany synek Franio – wzrusza się Agnieszka. Ale proszę sobie wyobrazić szok, jaki przeżyliśmy z jego tatą, gdy okazało się, że brakuje mu prawej rączki! Nie mieliśmy pojęcia, że tak się stanie, USG w czasie ciąży nie wykazało żadnych nieprawidłowości…

Poza brakiem przedramienia mały był jednak zdrowy i to było najważniejsze. Miłość, jaką Franio dostawał od całej rodziny – rodziców, siostry i babci sprawiła, że niepełnosprawność nie przeszkadzała – a wręcz przeciwnie – motywowała chłopca do szybszego rozwoju. Niestety kiedy Franek miał 7 lat, zachorował na cukrzycę typu 1 – wzdycha jego mama. To był kolejny szok, a potem jeszcze jeden, czemu by nie… – w jego mózgu pojawił się guz…

Górska wędrówka państwa Oczkowskich przez krainę zwaną rodzicielstwem zamieniła się nagle w prawdziwą wyprawę na Himalaje i nabrała jeszcze bardziej dramatycznego wymiaru. Gdy już na dobre oswoili się z poważną chorobą Ewy i niepełnosprawnością Franka, zaczęło się życie w ciągłym strachu o życie syna, a także o to, czy powiększający się guz nie uszkodzi mu nerwów wzrokowych.

Do tego doszło codzienne liczenie indeksu glikemicznego, kalorii i stosowanie wymienników węglowodanowych, a potem nauka obsługi pompy insulinowej – wszystko na barkach małego chłopca…Kłopoty ze zdrowiem Franka pojawiły się, gdy na świecie był już jego młodszy brat, który podobnie jak Ewa chorował na galaktozemię… Jaś urodził się w 2008 roku i od razu miał zdiagnozowaną chorobę genetyczną – opowiada Agnieszka Oczkowska. Nie bałam się już tak bardzo, jak przy Ewie – znałam „wroga” i wiedziałam, jak pomóc najmłodszemu synkowi. Niestety nie przewidziałam, że w 2013 roku Jaś przejdzie w szpitalu sepsę, która całkowicie go unieruchomi…W tej chwili najmłodszy syn oddycha dzięki respiratorowi. Ma 12 lat. Nie mówi, nie chodzi – wymaga opieki 24 godziny na dobę…

Pomimo wszystko

Agnieszka i Tomasz nie poddają się. Mąż pracuje w zawodzie, prowadzi kancelarie prawną, a ja musiałam zostać pełnoetatową mamą – wyjaśnia Agnieszka. Ktoś musi non stop być przy Jasiu do końca jego życia.

Jaś, gdyby mógł coś powiedzieć, to na pewno wskazałby na tatę, z którym lubi oglądać mecze. Tak jakoś wychodzi, że jak w telewizji leci mecz, nasz Jasiek, który przez większość doby leży pod respiratorem, zaczyna się wiercić i domagać, bym wziął go na kolana – śmieje się Tomasz. No i oglądamy – jak ojciec z synem, taka to już nasza męska tradycja. Za to z Frankiem jeździmy na rowerowe wycieczki – oczywiście w wolnym czasie, którego niestety mam bardzo mało przez pracę.

Franek za to dużo się uśmiecha. Lubi swoje życie, takim jakie ono jest. Lubi siebie i ludzi wokół. Wyciąga z tego, co mu się przydarza, to, co najlepsze. Patrzę na choroby jak na coś, co mnie wzmacnia – mówi z przekonaniem. O guzie czasem zapominam, a do cukrzycy jakoś przywykłem. Dzięki niej też coś mam – na przykład wspaniałych przyjaciół z obozu dla diabetyków. Z wielkim optymizmem patrzę w przyszłość. Lubię żyć tak po prostu i cieszę się z każdej danej mi chwili. Marzę o podróżach, biegam, jeżdżę na rowerze, gram w tenisa i na ukulele – oczywiście z użyciem protez… 

Ewa to dziś młoda kobieta, która uczy się samodzielności, kończy szkołę i pracuje na stażu w przedszkolu. Uwielbiam dzieci i chętnie się nimi opiekuję – opowiada. Niestety przez chorobę nigdy nie będę mogła urodzić własnego maleństwa, więc chcę się spełniać w zawodzie opiekunki dziecięcej. Cieszę się, bo chyba odnalazłam pasję. W wolnym czasie piszę, śpiewam i troszczę się o dwa nasze psy, które kocham nad życie.

Pomimo wszystko rodzina stara się żyć normalnie – oczywiście w rytmie wyznaczanym przez codzienne wizyty rehabilitantów, obowiązkowe badania, itp. Kiedy funkcjonuje się w cieniu choroby dzieci, pojawiają się trudne myśli o ich zabezpieczeniu, jak już nas zabraknie… Żyje się w ciągłym strachu o to, czy sobie bez nas poradzą, np. ostatnio, gdy dostałam udaru i nie wiedziałam, czy z tego wyjdę… Ale nie miałam wyjścia, nie poddałam się i nie załamałam! Nauczyliśmy się też prosić o pomoc, bo bez wsparcia finansowego darczyńców nie dalibyśmy rady utrzymać naszych dzieci w takim stanie, w jakim aktualnie się znajdują. Dzięki zbiórkom na siepomaga.pl możemy cieszyć się życiem, tak jak inni.  Jesteśmy tacy sami, tak samo jak inni wędrujemy przez rodzicielstwo… Może tylko nasza droga jest nieco bardziej wyboista, więc bywamy mocniej zmęczeni, bardziej zdeterminowani i każdego dnia naprawdę doceniamy to, że wciąż jesteśmy razem, wierząc, że limit nieszczęść jest już w naszym przypadku wyczerpany…

Jeśli chcesz wesprzeć rodzinę Państwa Oczkowskich – wpłać dowolną kwotę na ich rzecz przez stronę siepomaga.pl:

https://www.siepomaga.pl/trojedzieci

Rodzina zbiera na dalsze leczenie swoich kochanych dzieci, z których dwójka zmaga się z galaktozemią, a urodzony bez prawego przedramienia Franek, cierpi na cukrzycę typu 1 oraz guza podwzgórza mózgu. Dziękujemy za każdy datek, który pozwoli Rodzinie Oczkowskich żyć szczęśliwie. Pomimo wszystko.


Dania główne Gotowanie Przepisy

Placuszki twarogowe w 7 odsłonach. Wybierz swój ulubiony przepis na delikatne placki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
17 listopada 2020
placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, śliwką, dynią
Fot. iStock

Placuszki twarogowe są dobrym pomysłem na słodki domowy posiłek. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników, a sam przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim każdy chętny. Jak zrobić placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, i nie tylko?

Placki, smaczne i delikatne, serwowane są na słodko, najczęściej z cukrem pudrem, miodem lub z owocami.

Placuszki twarogowe  — przepis  

placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, śliwką, dynią

Fot. iStock

Placuszki twarogowe — składniki:

  • 250 g twarogu
  • jajko
  • 5 – 6 czubatych łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie: 

  1. Twaróg przełóż do miski, dodaj jajko, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i ponownie dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wykładaj na niego średniej wielkości placuszki, i smaż je na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  4. Gotowe placki przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem.

Placuszki twarogowe fit — przepis

Placuszki bananowe może nie należą do najbardziej dietetycznych dań, ale ich smakowi trudno się oprzeć. Jeśli ktoś zwraca szczególną uwagę na kaloryczność potraw, może wykorzystać przepis na placuszki twarogowe fit, w wersji nieco odchudzonej.

Fot. iStock

Placuszki twarogowe fit — składniki:

  • 0,5 kostki twarogu (ok. 120 g)
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu
  • 25 g serka waniliowego 
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • owoce sezonowe jako dodatek

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóż twaróg, mąkę, jedno jajko, erytrol i serek. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  2. Do drugiej miski przełóż białko jaja (żółtko nie jest potrzebne) i ubij je na sztywną pianę.
  3. Rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową lub ceramiczną bez tłuszczu, lub dodaj nieco masła klarowanego).
  4. Do masy z twarogiem dodaj ubite białko i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką, by piana nie „siadła”.
  5. Na rozgrzaną patelnię wylewaj średniej wielkości placuszki, i smaż je z obu stron na zrumieniony kolor. Gotowe placki zdejmij z patelni, polej miodem lub syropem klonowym i podaj ze świeżymi owocami.

Placuszki twarogowe z bananem — przepis  

placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, śliwką, dynią

Fot. iStock

Placuszki twarogowe z bananem — składniki:

  • 100 g twarogu półtłustego
  • 2 średnie banany
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • miód lub cukier puder do podania

Przygotowanie: 

  1. Jajko roztrzep w misce, dodaj twaróg, rozgniecione banany i dobrze wymieszaj, by powstała jednolita masa. Dodaj mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj rózgą.
  2. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia. Podawaj na ciepło z miodem lub cukrem pudrem.

Placuszki twarogowe z jabłkami i rodzynkami — przepis  

placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, śliwką, dynią

Fot. iStock

Placuszki twarogowe z jabłkami i rodzynkami — składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka mąki
  • niepełna szklanka mleka
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie: 

  1. Twaróg zmiksuj z jajkami. Dodaj przesianą mąkę, mleko, cukier i cynamon. Zmiksuj na jednolite ciasto.
  2. Jabłka pokrój w drobną kostkę i razem z rodzynkami dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie łyżką.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż średniej wielkości placuszki, do zrumienienia po obu stronach. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  4. Gotowe placki przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem.

Placuszki twarogowe z budyniem — przepis  

placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, śliwką, dynią

Fot. iStock

Placuszki twarogowe z budyniem — składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier waniliowy
  • ew. 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub konfitura

Przygotowanie: 

  1. Jajko, ser, budyń, cukier (jeśli lubisz słodszą wersję) i cukier waniliowy wymieszaj dokładnie — ciasto powinno być dość gęste.
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż średniej wielkości placuszki, do zrumienienia po obu stronach. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Gotowe placki przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem lub obłóż konfiturą.

Placuszki twarogowe ze śliwkami — przepis

Fot. iStock

Placuszki twarogowe ze śliwkami — składniki: 

  • 300 g śliwek
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie: 

  1. Śliwki umyj, osusz i pokrój w kosteczkę.
  2. W misce dobrze wymieszaj ser, jajko, cukry i pokrojone śliwki. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na gładką masę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Placuszki twarogowe z dynią — przepis

Placki z dynią - z ziemniakami, jabłkami, serem, cynamonem

Fot. iStock

Placuszki twarogowe z dynią — składniki: 

  • 500 g dyni
  • 100 g twarogu
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Dynię oczyść, obierz, pokrój w kostkę, dolej 1/4 szklanki wody i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas, by się nie nie przypaliła.
  2. Po odparowaniu wody dynię zblenduj i odstaw do przestudzenia. Po tym czasie do dyni dodaj mąkę z proszkiem, twaróg i jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, by otrzymać jednolitą masę.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wykładaj łyżką cienkie placki. Smaż na złoty kolor z obu stron.

źródło:  www.codzienniefit.pl , www.przyslijprzepis.pl

Zobacz także

Kawa z mlekiem kokosowym – jak zrobić, aby smakowała najlepiej?

Jak gotować, by nie marnować? Wegańskie przepisy Moniki Mrozowskiej

Regulamin konkursu na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną!