Boże Narodzenie Gotowanie Przepisy

Karp w galarecie na wigilijny stół. Jak przygotować to danie na 3 sposoby?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
27 listopada 2020
Karp w galarecie - przepis babci, faszerowany, tymbaliki
Fot. iStock
 

Karp w galarecie to świąteczne danie, nierozerwalnie kojarzące się z Wigilią. Ma tylu samo zwolenników, jak i przeciwników, którym trudno przekonać się do smaku tej potrawy. Dobrze przyrządzony karp w galarecie może być bardzo smaczny, warto więc sięgnąć po sprawdzone przepisy na wigilijną rybę w galarecie.

Karp w galarecie nie jest tradycją tak głęboko zakorzenioną, jak większości z nas się to wydaje. Ryba ta pojawiła się na stołach Polaków, jako wigilijne danie, dopiero w czasie trwania PRLu. W dawnych czasach na polskich stołach — tych nieco bardziej zamożnych — królowały sandacze, szczupaki, natomiast karp był daniem pobocznym, bardziej kojarzonym z żydowską kuchnią. Po wojnie tani karp, łatwy do pozyskania, stał się nieco z konieczności rybą wiodącą prym na świątecznym stole. Nie dyskutując już z tradycją i historią, warto dać karpiowi szansę i przyrządzić go wg jednego z poniższych przepisów.

Karp w galarecie — przepis babci

Karp w galarecie - przepis babci, faszerowany, tymbaliki

Fot. iStock

Karp w galarecie — składniki:

  • 1 karp królewski
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • korzeń pietruszki
  • rosołowa kostka warzywna
  • liść laurowy
  • pieprz mielony
  • sól
  • żelatyna
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie: 

  1. Rybę pozbaw łusek i wnętrzności, przekrój wzdłuż na pół, i następnie pokrój na 2,5 cm kawałki. Głowę i ogon odłóż na wywar.
  2. W garnku przygotuj wywar z głowy i ogona karpia, włoszczyzny, przypraw, kostki warzywnej. Następnie umyte kawałki karpia dodaj  do wywaru (powinny być zanurzone w całości). Gotuj je 20 minut na bardzo wolnym ogniu, uważając, by ryba się nie rozgotowała.
  3. Ugotowane kawałki wyjmij delikatnie  przy pomocy łyżki  cedzakowej i ułóż na głębszym półmisku.
  4. Z wywaru wyjmij marchew i pokrój na plastry, udekoruj ugotowanego karpia na półmisku, natkę pietruszki poszatkuj i obsyp rybę.
  5. Wywar odcedź przez gęste sitko, dodaj do gorącego wywaru żelatynę (proporcje na opakowaniu), dokładnie zamieszaj przy pomocy rózgi kuchennej, aż żelatyna się rozpuści i zalej rybę. Po wystygnięciu wywaru wstaw go do lodówki, aby stężał.

Faszerowany karp w galarecie — przepis

Karp w galarecie - przepis babci, faszerowany, tymbaliki

Fot. iStock

Faszerowany karp w galarecie — składniki:

  • karp (ok. 2 kg)
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • korzeń pietruszki
  • rosołowa kostka warzywna
  • liść laurowy
  • pieprz mielony
  • sól
  • kilka suszonych grzybów
  • 20 g żelatyny na 1 litr wywaru

Na farsz:

  • 70 dag dowolnych mrożonych filetów rybnych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • cebula
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa typu vegeta

Przygotowanie: 

  1. Karpia oczyść z łusek, usuń płetwy i głowę. Wypatrosz z wnętrzności. Mięso umyj, oddziel od skóry ostrym nożem tak, by jej nie uszkodzić — posłuży do faszerowania.
  2. Z podanych składników, głowy i ogona karpia, ugotuj bulion. Włóż do niego wyjęte z karpia mięso. Gdy mięso ryby będzie białe, usuń z niego ości.
  3. W międzyczasie filety rybne rozmróź. Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na maśle.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je wraz z grzybami z wywaru. Do ugotowanych grzybów i warzyw dołóż rozmrożone i odciśnięte filety i zeszkloną cebulę — wszystko razem przepuść przez maszynkę. Dodaj bułkę tartą i jajko. Wyrób na jednolitą masę i dopraw do smaku.
  5. Powstały farsz wciśnij w skórę karpia.
  6. Do brytfanki wlej przecedzony bulion. Przygotowanego karpia włóż do rękawa foliowego, podlej bulionem i zwiąż końce. Gotuj ok.
    20 minut, odwróć rękaw i gotuj kolejne 20 minut na średnim ogniu.
  7. Karpia wyjmij z bulionu i ułóż na półmisku. Dekoruj marchewką i grzybami z wywaru. Resztę gorącego bulionu dobrze wymieszaj z żelatyną i dokładnie wymieszaj (proporcje na opakowaniu) dopraw, przecedź i zalej rybę. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Karp w galarecie (tymbaliki) — przepis

Karp w galarecie - przepis babci, faszerowany, tymbaliki

Fot. iStock

Karp w galarecie (tymbaliki) — składniki:

  • 450 g fileta z karpia
  • 2 marchewki
  • groszek konserwowy — ilość wg uznania
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • żelatyna
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. W garnku przygotuj wywar z włoszczyzny, przypraw, soli i pieprzu. Następnie umyte filety karpia dodaj do wywaru (powinny być zanurzone w całości). Gotuj je 10-15 minut na bardzo wolnym ogniu, uważając, by ryba się nie rozgotowała. Gdy mięso stanie się białe, wyjmij je z garnka i obierz ze skóry. Warzywa i przyprawy usuń z wywaru, marchew odłóż do wykorzystania.
  2. Gorący wywar połącz z żelatyną i dokładnie wymieszaj (proporcje na opakowaniu). Nie gotuj!
  3. Do małych filiżanek nałóż kawałki ryby i marchew z groszkiem konserwowym, dodaj poszatkowaną natkę pietruszki. Zalej wywarem z żelatyną i wystudź. Wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Boże Narodzenie Gotowanie Przepisy

Zabawka Roku, Nagroda Rodziców 2020 – znamy wyniki najważniejszego konkursu w branży

Redakcja
Redakcja
27 listopada 2020
Fot, iStock
 

Rodzice czekają na podpowiedzi, co najlepiej kupić dzieciom na Święta. W tym wyjątkowym roku, kiedy większość czasu spędzamy w domu, a Święta i ferie zimowe upłyną w ograniczonym gronie najbliższej rodziny, warto więc zwrócić uwagę na rekomendacje Jurorów Konkursu Zabawka Roku, Nagroda Rodziców. Dobrym pretekstem do porozmawiania o emocjach, szczególnie w czasie pandemii, będą gry: Gra na emocjach. Wydawnictwa Nasza Księgarnia, Co za emocje! Gra edukacyjna Kapitan Nauka. Za twórcze podejście do emocji jurorzy wyróżnili grę planszową MIJAMY się JUNIOR.

Ten wyjątkowy czas dla dzieci oznacza dużo mniej sportu. Jurorzy z uwagą podeszli do produktów, które pozwolą na aktywność w domu. Nagrodzili Kamienie do skakania EMPIS i wyróżnili Sensory Memory – Sensoryczne dyski TULLO. Na spacer najmłodsi mogą zabrać Rowerek biegowy GOSWIFT Kinderkraft nagrodzony za prostotę, nowoczesną linię i bezpieczeństwo.

Fot. Materiały prasowe

Zabawa angażująca zmysły to doskonały odpoczynek dla maluchów i starszych dzieci, które po zdalnych lekcjach mogą w ten sposób się zrelaksować. Nagroda Zabawki Roku trafiła do Busykids Domek Ergodesk angażującego przedszkolaki w zabawy manipulacyjne. Tytułem może także pochwalić się Elastyczna Kostka InnyBin Qelements ćwicząca sprawność dłoni małych dzieci.

Fot. Materiały prasowe

A także Sensoryczne Memo Kokodyl. To nietypowe memory w formie woreczków, które skrywają różne ziarna i jedynie dotykiem uda się je dobrać w pary. Zabawką Roku 2020 jest także HEY CLAY TM Toys – masa plastyczna dla młodszych i starszych, pozwalająca na ulepienie figurek, które potem utrwalone pod wpływem powietrza, ozdobią pokój dziecka. Jak również Finger Car Trihorse – drewniane autko ze skrętnymi kółkami, którego prowadzenie palcem będzie świetnym treningiem dłoni i relaksem dla młodszych i starszych.

Fot. Materiały prasowe

Wyróżnieniem w kategorii Zabawka Roku mogą się cieszyć sensoryczne Drewniane przeplotki w formie zwierząt Milin i piramida Wesoła Stupa Kokodyl, uszyta z tkanin o różnych fakturach, wypełnionych ziarnami.

Fot. Materiały prasowe

Edukacja w domu może być przyjemna i angażująca. W konkursie nagrodzono Program #SmartDzieciaki PREMIUM SMARTBEE CLUB pełen bezpiecznych, naukowych eksperymentów, zestaw dla młodych inżynierów Boffin II Motion Conquest Entertainment, grę „Bitwa o zęby” od Hipokampus promującą profilaktykę i życie w zdrowiu. Wyróżniony Edukacyjny box podróżniczy Travel Expert to pomysł na naukę o historii, kulturze, sztuce i smakach krajów, które odwiedzamy turystycznie podczas wakacji. A Sylaby. Nauka czytania Naszej Księgarni, to wyróżniona gra w pierwsze kroki w nauce liter, czytania i układania zdań.

Fot. Materiały prasowe

Do konkursu zgłosiły się wyjątkowe gry, pozwalające na dynamiczne rozgrywki i rodzinne spędzanie czasu. Wspólnie z dziećmi można tworzyć książkę z bajkami, grając w Opowiadanki od REBEL, szukać synonimów i rozwijać słownictwo bawiąc się w jedną z gier z serii Aliasy od Tactic Games. Wyróżniono opartą na współpracy grę KOPCIUSZEK gra planszowa od GRANNY. A także ćwiczącą spostrzegawczość i koncentrację grę Puk, puk, kto tam? Muduko. Dużo zabawy i spontanicznego śmiechu wywoła gra familijna #DoGóryNogami EPEE. Samodzielnie będzie można rozegrać jedną z gier logicznych z serii SmartGames od IUVI Games.

Fot. Materiały prasowe

Spontaniczna zabawa, możliwość budowania wymyślonych projektów i łatwość łączenia elementów to cechy nagrodzonych klocków MODUTOY Soulshy i zestawów kauczukowych elementów do budowania dróg ToddleRoad MakByte. Nagrodzony PLAYMOBIL City Action  Playmobil Polska zabierze dzieci na wielki plac budowy, gdzie będą burzyć, sprzątać teren i stawiać nowe budynki.

Znak jakości Nagroda Rodziców 2020

Tytuł Nagroda Rodziców trafił w tym roku do Wózka RECARO Celona Artsana Poland za design i ergonomię oraz pomocnika kuchennego Kitchen helper od Kids Design pozwalającego na wspólne kucharzenie dzieci z rodzicami.

Literkowa książka od Naszej Księgarni to wyjątkowa pozycja z alfabetem wydzierganym na szydełku i od teraz – znaczkiem Nagrody Rodziców. Podobnie  Seria Kart Grabowskiego: Tabliczka mnożenia, Dodawanie i odejmowanie oraz Gry logiczne docenionych za naukę czytania przez zabawę. A także Czytam sobie. Pierwsze słowa. od Harpercollins Polska  – ucząca liter, czytania i układania wyrazów w zdania.

W kategorii Nagroda Dzieci także pojawiły się ciekawe i rozwijające propozycje.  Nagroda Dzieci trafiła do Adamigo Sokole Oko – foto – gry ćwiczącej refleks i spostrzegawczość. AMEET Polska za LEGO®. Buduj z wyobraźnią zestaw z 60 klockami i szkicownikiem projektanta. I TREFL SA za HOT POT ćwiczący umiejętności motoryki małej i refleks.

O wszystkich nagrodzonych laureatach poczytacie tutaj: https://www.nagrodarodzicow.pl/dla-mediow/

https://www.zabawkaroku.pl/dla-mediow/

To doskonała okazja, żeby wybrać najbardziej wartościowe prezenty pod choinkę 😊


Artykuł partnera



Zobacz także

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie

Polędwica z dorsza – pieczona, na parze, z grilla i w sosie. Wybierz swój ulubiony przepis

Całe życie na diecie? Krzątam się, gotuje i TYJĘ… i tak mi dobrze. Dieta 80/20, na czym to polega?

Całe życie na diecie? Krzątam się, gotuje i TYJĘ… i tak mi dobrze

Lukier - do pierników, plastyczny (masa cukrowa), cytrynowy lub z białek

Lukier – do pierników, plastyczny (masa cukrowa), cytrynowy lub z białek. Proste przepisy na dekorację do wypieków