Go to content

Placki ze śliwkami – 5 pysznych przepisów, które przypomną dzieciństwo

Placki ze śliwkami z twarogiem, na drożdżach, z serem lub dynią
Fot. iStock

Placki ze śliwkami to wypieki, które mają wielu wiernych miłośników. W końcówce lata i na jesieni nie brakuje świeżych śliwek, więc warto korzystać z ciekawych przepisów na placki ze śliwkami. Ale w pozostałych miesiącach można sięgnąć po śliwki w syropie lub mrożone, by upiec pyszne placki, idealne na obiad lub deser.

Placki ze śliwkami należą do klasyki polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie, niezależnie od tego, z jakim dodatkiem  zostały przygotowane. Nawet ich spora kaloryczność nie jest straszna, gdy placki lądują na talerzu. Najważniejsze są tu śliwki, które nadają smak, ale także wartościowe dla zdrowia substancje. Zawierają dużą ilość błonnika, witaminy A, E, witaminy z grupy B, a do tego wapń, żelazo, magnez, fosfor. Warto jeść je na surowo, ale także wykorzystać do kompotu czy wypieków. Mając do dyspozycji śliwki, warto także przygotować placki na różne sposoby.

Placki ze śliwkami — przepis

Fot. iStock/placki ze śliwkami

Placki ze śliwkami — składniki: 

  • 0,5 kg śliwek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania placuszków

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki usuwając pestkę.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (ok.5 minut). Nie przerywając miksowania dolej śmietanę i mleko.
  3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do ubitej masy. Miksuj aż składniki się połączą i uzyskasz konsystencję gęstej śmietany. Do masy dodaj śliwki i wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej, piecz  placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem.

Placki ze śliwkami i serem — przepis

Placki ze śliwkami z twarogiem, na drożdżach, z serem lub dynią

Fot. iStock

Placki ze śliwkami i serem — składniki: 

  • 300 g śliwek
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie: 

  1. Śliwki umyj, osusz i pokrój w kosteczkę.
  2. W misce wymieszaj ser, jajko, cukry i pokrojone śliwki. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Placki ze śliwkami i zsiadłym mlekiem — przepis

Placki ze śliwkami z twarogiem, na drożdżach, z serem lub dynią

Fot. iStock/placki ze śliwkami

Placki ze śliwkami i zsiadłym mlekiem — składniki: 

  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 8 śliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, pozbądź się pestki, krój je w kostkę.
  2. Wlej do miski zsiadłe mleko, wbij jajko i miksuj aż do połączenia się składników.
  3. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i sodą, miksuj, aż ciasto będzie  miało konsystencję gęstej śmietany.
  4. Do ciasta dodaj pokrojone śliwki i wymieszaj z ciastem.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  6. Przed podaniem racuchy posyp cukrem pudrem.

Placki drożdżowe ze śliwkami — przepis

Placki ze śliwkami z twarogiem, na drożdżach, z serem lub dynią

Fot. iStock

Placki drożdżowe ze śliwkami — składniki: 

  • 500 g śliwek
  • 300 g mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • cukier
  • sól do smaku
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, pozbądź się pestki, krój je w kostkę i posyp niewielką ilością mąki.
  2. Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki przygotuj rozczyn, i odstaw na kwadrans by wyrósł.
  3. Do śliwek dodaj jaja, cukier, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty rozczyn oraz tyle mąki, by ciasto było dość gęste. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min.
  4. Na tłuszcz na rozgrzanej patelni nakładaj ciasto drożdżowe porcjami i smaż placki z obu stron, aż się zrumienią.
  5. Przed podaniem racuchy posyp cukrem pudrem.

Placki ze śliwkami i dynią — przepis

Fot. iStock

Placki ze śliwkami i dynią — składniki: 

  • 300 g dyni bez skóry
  • 250 g sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • olej lub masło klarowane

Sos:

  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 500 g śliwek

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóż twaróg, żółtka, cukier brązowy, cynamon, skórkę pomarańczową i zblenduj na gładką masę.
  2. Dynię obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przesmaż na patelni na maśle. Gdy dynia zmięknie, odstaw  ją z gazu i wystudź.
  3. Do sera dodaj pure z dyni, mąkę i wymieszaj.
  4. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli i dodaj do masy serowo-dyniowej, wymieszaj łyżką.
  5. Placuszki smaż na maśle na złoty kolor z dwóch stron.
  6. Ze śliwek usuń pestki, dodaj cukier i smaż na patelni, aż wytworzy się gęsty sos. Sosem polej placki.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl