Go to content

Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Wasze przepisy wielkanocne

Fot. Archiwum prywatne

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

– 32 g drożdży świeżych lub 16 g drożdży suchych

– 1 szklanka letniego mleka (250 ml)

– pół szklanki cukru

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego

– świeżo otarta skórka z połowy cytryny (lub pomarańczy)

– szczypta soli

– 80 g masła, roztopionego i przestudzonego

– 1 jajko

– 2 żółtka

– 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (480 g)

– 1 kg śliwek węgierek (lub innych), przepołowionych i odpestkowanych

– lukier i posypka do dekoracji

Przygotowanie:

Mąkę pszenną (zacząć od 3 szklanek, w razie potrzeby dodać dodatkowe 1/4 szklanki) wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), odstawić (pod przykryciem) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 – 60 minut lub dłużej, w zależności od temperatury pomieszczenia). Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta udekorować lukrem i posypką.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami pysznie smakuje,

słodkie wspomnienia przywołuje.

Wspólnie z rodziną przy stole zasiadamy,

pysznym wypiekiem się delektujemy i uśmiech na twarzach mamy.

Autor: Teresa

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka