Kluski leniwe to danie, bez których trudno sobie wyobrazić tradycyjną kuchnię. To klasyczne danie, nietrudne do przygotowania, choć wymaga poświęcenia nieco czasu. Jak przyrządzić kluski leniwe z ziemniakami i serem, by smakowały jak u mamy? Warto wypróbować także przepis na kluski leniwe fit, dla osób dbających o linię.
Kluski leniwe zwane są także pierogami leniwymi. Nazwa wzięła się stąd, że składniki pierogów z serem i klusek leniwych są podobne, jednak przygotowuje się je bez konieczności nadziewania i sklejania boków ciasta. Do przygotowania klusek konieczna jest mąka, jaja oraz twaróg.
Kluski leniwe z serem — przepis
Kluski leniwe z serem — składniki na ok. 60 sztuk:
- 2 kostki twarogu półtłustego (500 g)
- 2 jajka rozmiar M
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- ok. 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
Do podania:
- 100 g masła (pół kostki)
- 2 kopiaste łyżki bułki tartej
- 1 kopiasta łyżka cukru
Przygotowanie:
- Twaróg zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków, najlepiej dwukrotnie, by usunąć grudki z sera.
- Jajka rozbij, rozdziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do miski ze zmielonym twarogiem.
- Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
- Do twarogu i żółtek dodaj mąkę pszenną (100 g = pół szklanki i jedną czubatą łyżkę), najlepiej przesianą. Nie należy dodawać więcej mąki, by kluski nie wyszły twarde. Dodaj cukier waniliowy, szczyptę soli i wszystko dobrze wymieszaj.
- Do masy wmieszaj ostrożnie drewnianą łyżką pianę z białek. Wymieszaj, by powstała jednolita masa. Może się ona trochę kleić, ale nie warto dosypywać więcej mąki, by kluski były miękkie.
- W międzyczasie w dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
- Stolnicę prósz odrobiną mąki pszennej. Masę serową podziel na kilka części i uformuj z nich kule, przykryj ściereczką, by nie wyschły.
- Pierwszą kulę „zroluj” na blacie tak, by uformował się wężyk o średnicy ok. 2 cm. Spłaszcz go delikatnie i pokrój ostrym nożem na średniej wielkości kawałki.
- Kluski leniwe wrzucaj na delikatnie gotującą się wodę i gotuj je przez ok. 1-2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Po tym czasie kluski wyłów za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu. Czynności po kolei powtórz z każdą częścią surowej masy serowej.
- Kluski leniwe podawaj posypane cukrem i polane masłem z bułką tartą, posypane cukrem.
Do podania:
- Rozgrzej patelnię bez tłuszczu na małym ogniu, następnie wrzucić bułkę tartą i na minimalnym ogniu smaż aż się lekko zarumieni.
- Gdy bułka będzie rumiana, dodaj masło i smaż przez chwilę, aż składniki się połączą. Gorącą bułką polej kluski leniwe.
Kluski leniwe z serem i ziemniakami — przepis
Kluski leniwe z serem i ziemniakami — składniki:
Składniki:
- 700g ziemniaków
- 250g twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- olej
Do podania:
- 100 g masła (pół kostki)
- 2 kopiaste łyżki bułki tartej
- 1 kopiasta łyżka cukru
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostudzenia.
- Ser i przestudzone ziemniaki zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Do masy dodaj jajka, obie mąki i wyrób ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się lepi, dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej, ale nie za dużo, bo kluski staną się twarde.
- Stolnicę obsyp mąkę, rozwałkuj ciasto na kształt wężyka, pokrój ostrym nożem.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i oleju. Kluski gotuj na małym ogniu ok. 3-5 min. od chwili wypłynięcia.
- Po tym czasie kluski wyłów za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu.
Do podania:
- Rozgrzej patelnię bez tłuszczu na małym ogniu, następnie wrzucić bułkę tartą i na minimalnym ogniu smaż aż się lekko zarumieni.
- Gdy bułka będzie rumiana, dodaj masło i smaż przez chwilę, aż składniki się połączą. Gorącą bułką polej kluski leniwe.
Można je również serwować polane śmietaną i cukrem.
Kluski leniwe fit — przepis
Ten przepis jest dietetyczną alternatywą dla klasycznych klusek leniwych, które są pyszne, ale i kaloryczne, szczególnie z uwzględnieniem bułki tartej na maśle. Ten przepis spodoba się osobom, które dbają o figurę, ale nie chcą do końca rezygnować ze smaków polskiej kuchni.
Kluskie leniwe fit — składniki:
- 100 g twarogu chudego
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- jajko
Przygotowanie:
- Twaróg rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę. Dodać do niego jajko, mąkę, otręby i zagnieć ciasto.
- Rozwałkuj ciasto na kształt wężyka, pokrój ostrym nożem.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i oleju. Kluski gotuj na małym ogniu ok. 2 min. od chwili wypłynięcia.
- Po tym czasie kluski wyłów za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu.
- Możesz serwować je z jogurtem naturalnym lub warzywami.