Go to content

Kluski leniwe – klasyka polskiej kuchni. Jak je przyrządzić, by smakowały jak u mamy?

Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit
Fot. iStock

Kluski leniwe to danie, bez których trudno sobie wyobrazić tradycyjną kuchnię. To klasyczne danie, nietrudne do przygotowania, choć wymaga poświęcenia nieco czasu. Jak przyrządzić kluski leniwe z ziemniakami i serem, by smakowały jak u mamy? Warto wypróbować także przepis na kluski leniwe fit, dla osób dbających o linię.

Kluski leniwe zwane są także pierogami leniwymi. Nazwa wzięła się stąd, że składniki pierogów z serem i klusek leniwych są podobne, jednak przygotowuje się je bez konieczności nadziewania i sklejania boków ciasta. Do przygotowania klusek konieczna jest mąka, jaja oraz twaróg.

Kluski leniwe z serem — przepis 

Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit

Fot. iStock

Kluski leniwe z serem — składniki na ok. 60 sztuk:

  • 2 kostki twarogu półtłustego (500 g)
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Do podania:

  • 100 g masła (pół kostki)
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1 kopiasta łyżka cukru

Fot. iStock

Przygotowanie:

  1. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków, najlepiej dwukrotnie, by usunąć grudki z sera.
  2. Jajka rozbij, rozdziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do miski ze zmielonym twarogiem.
  3. Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
  4. Do twarogu i żółtek dodaj mąkę pszenną (100 g = pół szklanki i jedną czubatą łyżkę), najlepiej przesianą. Nie należy dodawać więcej mąki, by kluski nie wyszły twarde. Dodaj cukier waniliowy, szczyptę soli i wszystko dobrze wymieszaj.
  5. Do masy wmieszaj ostrożnie drewnianą łyżką pianę z białek. Wymieszaj, by powstała jednolita masa. Może się ona trochę kleić, ale nie warto dosypywać więcej mąki, by kluski były miękkie.
  6. W międzyczasie w dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
  7. Stolnicę prósz odrobiną mąki pszennej. Masę serową podziel na kilka części i uformuj z nich kule, przykryj ściereczką, by nie wyschły.
  8. Pierwszą kulę „zroluj” na blacie tak, by uformował się wężyk o średnicy ok. 2 cm. Spłaszcz go delikatnie i pokrój ostrym nożem na średniej wielkości kawałki.
  9.  Kluski leniwe wrzucaj na delikatnie gotującą się wodę i gotuj je przez ok. 1-2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  10. Po tym czasie kluski wyłów za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu. Czynności po kolei powtórz z każdą częścią surowej masy serowej.
  11. Kluski leniwe podawaj posypane cukrem i polane masłem z bułką tartą, posypane cukrem.

Do podania:

  1. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu na małym ogniu, następnie wrzucić bułkę tartą i na minimalnym ogniu smaż aż się lekko zarumieni.
  2. Gdy bułka będzie rumiana, dodaj masło i smaż przez chwilę, aż składniki się połączą. Gorącą bułką polej kluski leniwe.

Kluski leniwe z serem i ziemniakami — przepis 

Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit

Fot. iStock

Kluski leniwe z serem i ziemniakami — składniki:

Składniki:

  • 700g ziemniaków
  • 250g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • olej

Do podania:

  • 100 g masła (pół kostki)
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1 kopiasta łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostudzenia.
  2. Ser i przestudzone ziemniaki zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
  3. Do masy dodaj jajka, obie mąki i wyrób ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się lepi, dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej, ale nie za dużo, bo kluski staną się twarde.
  4. Stolnicę obsyp mąkę, rozwałkuj ciasto na kształt wężyka, pokrój ostrym nożem.
  5. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i oleju. Kluski gotuj na małym ogniu  ok. 3-5 min. od chwili wypłynięcia.
  6. Po tym czasie kluski wyłów za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu.

Do podania:

  1. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu na małym ogniu, następnie wrzucić bułkę tartą i na minimalnym ogniu smaż aż się lekko zarumieni.
  2. Gdy bułka będzie rumiana, dodaj masło i smaż przez chwilę, aż składniki się połączą. Gorącą bułką polej kluski leniwe.

Można je również serwować polane śmietaną i cukrem.

Kluski leniwe fit — przepis

Ten przepis jest dietetyczną alternatywą dla klasycznych klusek leniwych, które są pyszne, ale i kaloryczne, szczególnie z uwzględnieniem bułki tartej na maśle. Ten przepis spodoba się osobom, które dbają o figurę, ale nie chcą do końca rezygnować ze smaków polskiej kuchni.

Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit

Fot. iStock

Kluskie leniwe fit — składniki:

  • 100 g twarogu chudego
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • jajko

Przygotowanie: 

  1. Twaróg rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę. Dodać do niego jajko, mąkę, otręby i zagnieć ciasto.
  2. Rozwałkuj ciasto na kształt wężyka, pokrój ostrym nożem.
  3. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i oleju. Kluski gotuj na małym ogniu  ok. 2 min. od chwili wypłynięcia.
  4. Po tym czasie kluski wyłów za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu.
  5. Możesz serwować je z jogurtem naturalnym lub warzywami.

źródło: kulinarneprzeboje.pl,beszamel.se.pl