Go to content

Najlepsze domowe hamburgery w trzech różnych odsłonach – z wołowiną, z kurczakiem lub wegetariański

Hamburgery domowe z wołowiną, z kurczakiem i wegetariańskie
Fot. iStock

Hamburgery bezsprzecznie kojarzą się z amerykańskim stylem życia, choć najpewniej wywodzą się z Niemiec. Soczysty kotlet z wołowiny, ukryty w świeżej bułce z dodatkami, to sztandarowa wersja tego dania. Obecnie hamburgery mają różne oblicza, a wegetarianie znajdą je także w wersji bezmięsnej. Poznajcie przepisy na domowe hamburgery, które smakują rewelacyjnie.

Hamburgery — skąd wzięła się ich sława?

Hamburger to osławiona bułka ze smażonym kotletem z mielonej lub siekanej wołowiny, z dodatkiem sosu i świeżych warzyw — sałaty, pomidora, ogórka, cebulki i innych. Składniki wkładane są do przekrojonej na pół pszennej, miękkiej bułki pszennej. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, więc bez kłopotu to danie zdobyło tak wielu miłośników na całym świecie. Z czasem danie zaczęło się zmieniać, i tak powstały jego odmiany — cheeseburgery (z dodatkiem serca), chickenburgery (z kurczakiem zamiast wołowiny), lub fishburgery (z kawałkami ryb).

Fot. iStock

Teoria dotycząca ich pochodzenia mówi, że hamburgery powstały najpewniej w niemieckim Hamburgu, już w XIV wieku – stąd też nazwa. Następnie przepis powędrował dalej, na Zachód, a w XIX wieku grillowane wołowe kotlety włożono między dwie pajdy chleba. Od 1921 roku w USA zaczęto serwować hamburgery w restauracjach.

Do niedawna hamburgery postrzegane były wyłącznie jako kaloryczne fast foody, które przyrządza się ekspresowo i zdecydowanie nie służą one zdrowiu. W dodatku popijano je przede wszystkim słodzonymi, gazowanymi napojami, co jeszcze gorzej wpływało na sylwetkę i zdrowie. Teraz gdy chętniej eksperymentujemy w kuchni i zamieniamy niezdrowe składniki na te wartościowe, także hamburgery zyskały nowe oblicze.

Hamburgery domowe z wołowiną — przepis na 4 sztuki

Nie trzeba koniecznie wybierać się do restauracji, by zjeść pyszne hamburgery. W domu można przygotować je z powodzeniem, w dodatku w wersji jeszcze zdrowszej, z wybranymi dodatkami.

Hamburgery domowe z wołowiną, z kurczakiem i wegetariańskie

Fot. iStock /hamburgery

Składniki: 

  • 500 g mielonej wołowiny
  • ogórek konserwowy
  • dowolna sałata
  • 4 bułki (zwykłe, pełnoziarniste lub gotowe do hamburgera)
  • 2 jajka
  • 2 niewielkie cebule
  • łyżka ostrej musztardy
  • pieprz i sól do smaku
  • odrobina oleju rzepakowego
  • majonez i ketchup lub gotowy sos

Przygotowanie:

  1. Jedną cebulę poszatkuj, dodaj do wołowiny razem z jajkiem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem, mieszaj dokładnie, by składniki się połączyły.
  2. Wyrobione mięso podziel na 4 części, przygotuj z nich kotlety.
  3. Drugą cebulę pokrój na krążki i podsmaż na patelni z odrobinę oleju. Uważaj, by jej nie przypalić. Sałatę umyj i odsącz, ogórka pokrój na plastry.
  4. Bułki przekrój na pół i podpiecz je kilka minut w piekarniku. Możesz ten krok pominąć, ale podpieczone bułki będą bardziej chrupiące.
  5. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i usmaż kotlety z każdej strony — przez ok. 3 minuty cieńsze lub ok. 4 — 5 minut grubsze, by nie stały się suche.
  6. Podpieczone bułki posmaruj majonezem i ketchupem lub ulubionym gotowym sosem. Układaj od dołu sałatę, ogórek, kotlet i krążki cebuli, nakryj górną częścią bułki. Hamburgery gotowe.

Domowe hamburgery z kurczakiem

Jeśli ktoś nie przepada, lub po prostu nie ma pod ręką mielonej wołowiny, bez kłopotu może przygotować hamburgery z kurczakiem.

Hamburgery domowe z wołowiną, z kurczakiem i wegetariańskie

Fot. iStock

Składniki na 4 sztuki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 4 bułki
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek szklarniowy
  • mała czerwona cebula
  • ketchup
  • majonez lub ulubiony sos
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka i ostra papryka
  • mąka
  • olej do smażenia

Do ciasta naleśnikowego:

  • jajko
  • szklanka mąki
  • ok. 1/2 szklanki mleka lub wody
  • sól

Przygotowanie:

  1. Piersi umyj, usuń błonki. Pokrój je na plastry ok. 2 cm, natrzyj solą, pieprzem, papryką. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  2. Przygotuj ciasto jak na naleśniki do obtoczenia piersi: składniki wymieszaj na gładko.
  3. Do głębokiego garnka wlej olej i mocno go rozgrzej.
  4. Plastry z piersi kurczaka umocz w cieście, obtoczyć w mące i wrzuć na gorący olej. Gdy zarumienią się z obu stron, odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  5. Jeśli lubisz chrupiące bułki, przekrojone na pół podpiecz w międzyczasie przez kilka minut w piekarniku. Możesz ten krok pominąć.
  6. Dół bułki posmaruj ketchupem, górę majonezem lub ulubionym sosem. Od dołu połóż sałatę, piersi, plaster pomidora, plastry ogórków oraz cebulę pokrojoną w piórka. Przykryj górą bułki.

Wegetariańskie hamburgery z ciecierzycą

To alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Kotlety do hamburgerów można przygotować także z kaszy.

Hamburgery domowe z wołowiną, z kurczakiem i wegetariańskie

Fot. iStock

Składniki na 4 sztuki: 

  • 4 bułki (zwykłe, pełnoziarniste lub gotowe do hamburgera)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • czerwona cebula
  • sałata
  • ogórek konserwowy
  • jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • łyżka tartego żółtego sera
  • ketchup
  • musztarda
  • chili w proszku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj w kostkę, dodaj odcedzoną kukurydzę, ciecierzycę, rozdrobnij blenderem na jednolitą masę.
  2. Dodaj jajko, bułkę tartą, ser, dokładnie wymieszaj. Dorzuć do smaku przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, chili.
  3. Jeśli lubisz chrupiące bułki, przekrojone na pół podpiecz przez kilka minut w piekarniku. Możesz ten krok pominąć.
  4. Przygotuj z masy 4 kotlety (będą dość duże, więc możesz zrobić 5-6 mniejszych, jeśli takie wolisz) i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  5. Bułki posmaruj majonezem i ketchupem lub ulubionym gotowym sosem. Cebulę i ogórka pokrój w grubsze plastry. Układaj od dołu sałatę, ogórek, kotlet i krążki cebuli, nakryj górną częścią bułki. Hamburgery możesz także zaserwować z innymi, ulubionymi dodatkami, np. plastrami pomidora.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,zajadam.pl