Dania główne Gotowanie Przepisy

Gulasz wołowy na 4 pyszne sposoby. Wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
29 grudnia 2020
Gulasz wołowy z papryką, warzywami lub z pieczarkami
Fot. iStock
 

Gulasz wołowy to danie, które syci, cieszy smakiem i odpowiednio rozgrzewa, dzięki dodatkowi ostrej papryki. To dobre danie na zimne dni, których nie brakuje jesienią i zimą. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu, ale nie jest skomplikowane. Warto wypróbować przepisy na gulasz wołowy z papryką, warzywami czy pieczarkami.

Gulasz wołowy — jakie mięso wybrać?

Aby mięso było miękkie po uduszeniu, należy wybrać odpowiedni kawałek na gulasz wołowy. Najlepiej sprawdzi się mięso z łopatki, pręgi, udźca, goleni oraz karkówka wołowa. Podczas przygotowywania gulaszu należy pamiętać, że wołowina potrzebuje więcej czasu, niż np. drób, więc w zależności od wielkości kawałków mięsa, może się dusić nawet 2 godziny. Im mniejsze i bardziej równe kawałki, tym krócej i sprawniej pójdzie przygotowanie gulaszu.

Aby podnieść smak potrawy, można dodać czerwone wino, wędzoną paprykę lub suszoną śliwkę. Gorący gulasz wołowy rewelacyjnie komponuje się z różnymi rodzajami kaszy, z ziemniakami, kluskami śląskimi, plackami po węgiersku, a nawet i samym chlebem.

Gulasz wołowy — przepis

Gulasz wołowy z papryką, warzywami lub z pieczarkami

Fot. iStock/Gulasz wołowy

Gulasz wołowy — składniki: 

  • 700 g wołowiny na gulasz
  • 2-3 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie: 

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż przez chwilę i dodaj słodką paprykę, cały czas mieszając, aby papryka się nie spaliła. Po ok. 2 minutach podsmażoną cebulę wrzuć do garnka.
  2. Na tej samej patelni podsmaż mięso na dużym ogniu, aby było rumiane. Mięso dołóż do cebuli i zalej wrzątkiem, by było przykryte.
  3. Do mięsa dodaj kminek, majeranek i duś pod przykryciem. Gdy mięso zmięknie, dodaj koncentrat pomidorowy i ocet. Pod koniec duszenia dopraw gulasz solą, pieprzem i ostrą papryką. Gdy cebula się rozgotuje i zagęści gulasz, zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu, aby powstał gęsty sos. Wtedy nie trzeba będzie zagęszczać go mąką rozprowadzoną w wodzie.

Gulasz wołowy z papryką — przepis

Gulasz wołowy z papryką, warzywami lub z pieczarkami

Fot. iStock/Gulasz wołowy

Gulasz wołowy z papryką — składniki: 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeża papryka czerwona
  • świeża papryka żółta
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • większa szczypta papryki ostrej mielonej
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i oczyść z  żył i tłuszczu. Pokrój w niewielką kostkę i oprósz mąką.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa do zrumienienia. Zdejmij z patelni, wrzuć do garnka, a na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojone cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek — uważaj, by nie przypalić.
  3. Do mięsa dorzuć cebule i czosnek, zalej bulionem wołowym. Jeśli nie masz gotowego bulionu, wykorzystaj kostki rosołowe wołowe. Dodaj do mięsa liście laurowe i ziele angielskie. Duś ok. 1,5 godziny, aż mięso zmięknie. Jeśli zbyt dużo wody odparuje, dolej nieco wrzątku.
  4.  Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na ok.20 minut przed końcem duszenia dodaj paprykę do mięsa.
  5. Gdy składniki będą miękkie, łyżkę mąki wymieszaj z niewielką ilością sosu i połącz z gulaszem. Dopraw całość mieloną papryką, solą i pieprzem.

Gulasz wołowy z warzywami — przepis

Gulasz wołowy z papryką, warzywami lub z pieczarkami

Fot. iStock/Gulasz wołowy

Gulasz wołowy z warzywami — składniki: 

  • 700 g chudej wołowiny
  • czerwona papryka
  • cebula
  • biała część pora
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki fasolki czerwonej z puszki
  • kilkanaście strąków fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • papryka słodka
  • nieco kolendry
  • większa szczypta majeranku

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, osusz i oczyść z  żył i tłuszczu. Pokrój w niewielką kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa do zrumienienia. Zdejmij z patelni, wrzuć do garnka, a na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojone cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek — uważaj, by nie przypalić. Następnie dodaj sól, pieprz, papryki w proszku, zalej wrzątkiem tak, aby mięso było przykryte. Duś na małym ogniu do miękkości mięsa.
  3. Por pokrój w talarki, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paseczki, warzywa z puszek odsącz z zalewy, pomidory sparz, usuń skórkę i pokrój w ósemki.
  4. Gdy mięso nieco zacznie mięknąć, dodaj pokrojone warzywa. Jeśli odparuje za dużo sosu, uzupełnij go wrzącą wodą i duś dalej ok. 15 minut.
  5. Pod koniec dodaj koncentrat, zioła, jeśli trzeba sól i pieprz. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go mąką rozprowadzoną w wodzie.

Gulasz wołowy z pieczarkami — przepis

Fot. iStock/Gulasz wołowy

Gulasz wołowy z pieczarkami — składniki: 

  • 600 g wołowiny na gulasz
  • 250 -300 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • marchew
  • puszka groszku konserwowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • majeranek
  • liść laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • kostka rosołowa wołowa
  • 1 łyżka mąki — opcjonalnie do zagęszczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i oczyść z  żył i tłuszczu. Pokrój w niewielką kostkę, oprósz solą, pieprzem, paprykami w proszku i majerankiem.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa do zrumienienia. Zdejmij z patelni, wrzuć do garnka, a w międzyczasie na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojone cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Odstaw.
  3.  Przełóż pieczarki z cebulą do garnka, zalej wodą tak, aby przykryła mięso, dodaj liść laurowy, kulki ziela angielskiego i kostkę rosołową. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez ok. 1 godzinę.
  4. Gdy mięso zmięknie, obierz i pokrój w kostkę marchewkę, i dodaj ją z osączonym groszkiem w puszki do mięsa. Duś na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  5.  Pod koniec w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Jeśli gulasz wołowy jest za rzadki, rozrób mąkę w niewielkiej ilości wody, dolej do gulaszu i chwilę podgotuj, aż odpowiednio sos się zagęści.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,gotujmy.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Gulasz wieprzowy w czterech odsłonach – znajdź ulubiony przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
29 grudnia 2020
Gulasz wieprzowy z pieczarkami, warzywami lub papryką
Fot. iStock
 

Gulasz wieprzowy jest jednym z wariantów klasycznego gulaszu, który uważany jest za narodowe danie Węgrów. Propozycja gulaszu wieprzowego jest pomysłem na obiad, jako sycącego i rozgrzewającego dania, które ucieszy miłośników potraw mięsnych. Warto wiedzieć, w jaki sposób przyrządzić gulasz wieprzowy z pieczarkami, warzywami lub papryką.

Jakie mięso na gulasz wieprzowy?

Gulasz wieprzowy to dobry zamiennik klasycznego, ale droższego i wymagającego dłuższej obróbki cieplnej mięsa wołowego. Jest zdecydowanie bardziej przystępny, ponieważ mięso wieprzowe jest tańsze i łatwiejsze do przyrządzenia. Najchętniej wybierane do gulaszu wieprzowego jest mięso z łopatki i szynki, ale pasuje do niego także karkówka, mięso z udźca lub goleni. Odpowiednio doprawione posiada doskonały smak i rozgrzewa dzięki przyprawom, takim jak sproszkowana ostra papryka. Przygotowując gulasz wieprzowy warto zastosować radę, by mięso solić dopiero pod koniec gotowania. Zbyt wczesne solenie mięsa wieprzowego (podobnie jak wołowego) skutkuje jego stwardnieniem.

Gulasz wieprzowy z szynki — przepis 

Gulasz wieprzowy z pieczarkami, warzywami lub papryką

Fot. iStock/Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy z szynki — składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej bez kości
  • duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • szczypta papryki ostrej
  • bulion lub kostka bulionowa
  • sól
  • pieprz
  • ew. mąka do zagęszczenia sosu
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką.
  2. Na patelni rozgrzej olej, obmaż kawałki mięsa tak, by były rumiane z każdej strony, wrzuć je do garnka.
  3. Cebulę i marchewki obierz, pokrój w kostkę i obsmaż na tłuszczu po mięsie, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i razem jeszcze chwilę przesmaż. Gdy marchewki i cebula nieco zmiękną, dorzuć do garnka z mięsem, wlej bulion. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i paprykę w proszku.
  4. Duś pod przykryciem ok. 45-50 minut, na koniec, gdy składniki zmiękną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli gulasz będzie za rzadki, możesz zagęścić go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.

Gulasz wieprzowy z pieczarkami — przepis 

Fot. iStock

Gulasz wieprzowy z pieczarkami — składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 250 g pieczarek
  • duża marchew
  • 1 cebula
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • suszony tymianek
  • bulion lub kostka rosołowa
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki

 Przygotowanie: 

  1. Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką.
  2. Na patelni rozgrzej olej, obmaż kawałki mięsa tak, by były rumiane z każdej strony, wrzuć je do garnka.
  3. Cebulę, pieczarki i marchewki obierz i oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
  4. Dodaj do mięsa, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, nieco tymianku i papryki.
  5. Duś pod przykryciem ok. 45-50 minut, na koniec, gdy składniki zmiękną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli gulasz będzie za rzadki, możesz zagęścić go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.

Gulasz wieprzowy z warzywami — przepis 

Gulasz wieprzowy z pieczarkami, warzywami lub papryką

Fot. iStock/Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy z warzywami — składniki: 

  •  500 g mięsa wieprzowego bez kości
  • 250 g pieczarek
  • czerwona papryka
  • garść fasolki szparagowej
  • marchew
  • cukinia
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • szczypta chili
  • 2 łyżki pasty paprykowej
  • bazylia i oregano (najlepiej świeże)

Przygotowanie: 

  1. Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz przyprawami.
  2. Cebulę pokrój i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu w głębokiej patelni. Mięso dodaj do cebuli, dodaj pastę paprykową, podsmaż, a następnie zalej wrzątkiem i duś pod przykryciem, aż mięso zacznie mięknąć.
  3. Do mięsa dodaj  pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę i marchewkę, po kilku minutach dodaj oczyszczone pokrojone pieczarki i paprykę, po kolejnych kilku minutach dodaj cukinię pokrojoną w kawałki (najszybciej się rozpada). Zamieszaj i duś do miękkości mięsa i warzyw. Dodaj do smaku bazylię i oregano.

Gulasz wieprzowy z papryką — przepis

Fot. iStock/Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy z papryką — składniki: 

  • 500 g mięsa wieprzowego bez kości
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża papryka czerwona
  • świeża papryka żółta
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  •  szczypta ostrej papryki w proszku
  • nieco tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • bulion do podlania mięsa
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój w niewielką kostkę i oprósz mąką.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa do zrumienienia. Zdejmij z patelni, wrzuć do garnka, a na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Do mięsa dołóż cebulę i czosnek, zalej bulionem. Dodaj do mięsa liście laurowe i ziele angielskie, dorzuć tymianek. Zagotuj, po czym dodaj do mięsa papryki oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę. Duś do miękkości.
  4. Gdy składniki będą miękkie, dopraw całość mieloną papryką, solą i pieprzem. Jeśli gulasz będzie za rzadki, możesz zagęścić go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , www.nawidelcu.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Dni wolne od pracy 2021 – kalendarz. Kiedy warto planować wypoczynek?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
28 grudnia 2020
Dni wolne od pracy 2021 - kalendarz
Fot. iStock

Dni wolne od pracy są prawdziwym wytchnieniem dla osób, które mają sporo obowiązków zawodowych na swoich głowach. Niektóre dni są odgórnie ustalone, wiadomo kiedy dokładnie się ich spodziewać, inne z kolei są ruchome, np. jak Wielkanoc. Które dni wolne od pracy 2021 roku warto zaplanować na dłuższy odpoczynek, a które będą jedynie skromnym, ale jakże potrzebnym przerywnikiem od zawodowych obowiązków?

Dni wolne od pracy 2021 — wyczekiwana chwila wytchnienia 

Dni wolne od pracy 2021 to jedno z pytań, które najczęściej będziemy wpisywać w wyszukiwarkę. Świadomość, kiedy wypadają pozwala na zaplanowanie wypoczynku lub takich zajęć w czasie prywatnym, na jakie nie wystarczyłoby nam czasu np. w trakcie standardowego weekendu. Wiele osób, o ile jest taka możliwość, łączy dni wolne od pracy z kilkoma dniami urlopu, by móc jeszcze bardziej odpocząć i wykorzystać dla przyjemności więcej, niż kilka dni wolnego. Bez wątpienia mądrze zaplanowany urlop zdecydowanie wydłuży czas wolny od pracy.

Choć historia układała się różnie, ponieważ święta ustawowo wolne zmieniały się nieco od czasów międzywojennych, obecnie mamy 13 dni świątecznych. Zaliczamy do nich święta, które mają jedną, stałą datę obchodów, np. Święto Konstytucji 3 Maja, jak i święta ruchome, czyli święto Wielkiej Nocy, Poniedziałek Wielkanocny, Zielone Świątki i Boże Ciało.

Dni wolne od pracy 2021 - kalendarz

Fot. iStock/Dni wolne od pracy 2021

Dni wolne od pracy — kalendarz 2021 

W 2021 roku ustawowo wolne dni od pracy prezentują się następująco:

Styczeń:

  • 1 stycznia (piątek) – Nowy Rok
  • 6 stycznia (środa) – Święto Trzech Króli

Jeśli ktoś ma możliwość dobrać w tym czasie kilka dni urlopu, może wydłużyć wolne, biorąc dwa dni urlopu 4 i 5 stycznia. Razem ze świętem 6 stycznia przypadnie łącznie 6 wolnych dni.

Kwiecień:

Wielkanoc 2021 i dni wolne także nie będą nas rozpieszczały. Dni bez pracy przypadną w tym roku na weekend oraz poniedziałek, co nie pozwala na manewry ze zrobieniem dłuższej wiosennej przerwy od obowiązków zawodowych.

  • 4 kwietnia (niedziela) – Wielkanoc, pierwszy dzień świąt
  • 5 kwietnia (poniedziałek) – Wielkanoc, drugi dzień świąt

Maj:

W tym roku majówka nie da takich możliwości na labę, jak w latach poprzednich. Majówka tym razem wypada mało szczęśliwie, ponieważ 1 maja to sobota. To sprawia, że w najgorszym wypadku jedynie 3 dni dadzą możliwość, bez dorzucania urlopu, na złapanie oddechu w połowie roku. Trzeba przy tym pamiętać o przysługującym za święto wypadające w sobotę dodatkowym dniu wolnym w innym terminie, co wyjaśniamy poniżej.

  • 1 maja (sobota) – Święto Pracy
  • 3 maja (poniedziałek) – Święto Konstytucji 3 Maja
  • 23 maja (niedziela) – Zesłanie Ducha Świętego (Zielone Świątki)

Czerwiec:

  • 3 czerwca (czwartek) – Boże Ciało

Sierpień:

  • 15 sierpnia (niedziela) – Wniebowzięcie NMP i Święto Wojska Polskiego

Listopad:

  • 1 listopada (poniedziałek) – Dzień Wszystkich Świętych
  • 11 listopada (czwartek) – Narodowe Święto Niepodległości

Grudzień:

  • 25 grudnia (sobota) – Boże Narodzenie, pierwszy dzień świąt
  • 26 grudnia (niedziela) – Boże Narodzenie, drugi dzień świąt

Dni wolne od pracy 2021 — co, jeśli święto wypada w sobotę?

Nie jest to powód do zmartwienia, ponieważ wolne wcale nie przepada. Pracodawca ma obowiązek wyznaczenia dodatkowego dnia wolnego za każde święto przypadające w sobotę. Prawo to obowiązuje od 2012 roku. Zgodnie z art. 130 § 2 kodeksu pracy, każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela, obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin. Jeśli w danym roku święto przypada w sobotę, pracownikom należy się wolne w innym terminie. Dzień wolny pracodawca powinien wyznaczyć do końca okresu rozliczeniowego, w którym to święto przypadło. Najczęściej stosowana jest zasada, że dzień wolny poprzedza dzień świąteczny lub następuje po nim, choć nie jest to konieczność. Pracodawca może także dostosować się do prośby pracownika o wyznaczenie innego dnia wolnego w określonym terminie.

Dni wolne od pracy 2021 - kalendarz

Fot. iStock/Dni wolne od pracy 2021

Planując urlopy i przedłużone dni wolne w 2021 roku należy pamiętać, że w związku z tym, że 1 maja oraz 25 grudnia wypadają w sobotę, przysługuje za nie dodatkowy dzień wolny w innym terminie.

Natomiast rzecz ma się inaczej jeśli święto wypada w niedzielę. W tym wypadku nie należy się wolny dzień dla pracowników.


źródło:  www.prawo.pl

Zobacz także

Wielkanocny mazurek przepis

Przepis na Wielkanocny Mazurek (dla leniwych)

Placek po zbójnicku - z pieczarkami, z mięsem

Placek po zbójnicku na 3 różne sposoby. Przepisy na sycący obiad

Kuchnia mlekiem i cukrem pachnąca. Marka Delecta poszerza ofertę produktów do pieczenia oraz przekąsek instant