Go to content

Eskalopki – z kurczaka, indyka, wieprzowe i cielęce. Przepisy na pyszny obiad

eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe, cielęce
Fot. iStock

Eskalopki to cienkie plastry mięsa, serwowane jako kotlety smażone, przygotowywane bez wcześniejszego panierowania. Znakomicie nadają się jako element sycącego posiłku, w dodatku jest wiele ciekawych przepisów na eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe i cielęce. Za każdym razem danie może smakować nieco inaczej, więc warto sięgnąć po tę smaczną różnorodność.

Eskalopki przyrządzone na różne sposoby znakomicie pasują do purée z ziemniaków, ryżu na sypko, gotowanej marchewki, groszku, czy też świeżych warzywnych surówek. Ich przygotowanie nie nastręcza specjalnych trudności.

Eskalopki z kurczaka klasyczne — przepis

eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe, cielęce

Fot. iStock

Eskalopki z kurczaka klasyczne. Składniki: 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 duże pieczarki
  • ½ szklanka śmietanki słodkiej 18 %,
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • mąka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta papryki mielonej
  • szczypta pieprzu mielonego
  • przyprawa ziołowa
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie: 

  • Filety z piersi lekko roztłucz, przypraw solą, pieprzem i papryką, oprósz mąką (strząśnij jej nadmiar).
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż piersi, by były rumiane z obu stron. Zdejmij je z patelni, a na tłuszczu po nich usmaż pokrojone w plastry pieczarki. Dodaj do nich eskalopki z kurczaka, wlej wodę i śmietankę, dodaj masło i zamieszaj. Duś na niewielkim ogniu 10 minut.
  • Powstały sos dopraw solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz ulubionymi ziołami. Trzymaj na ogniu do chwili, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.

Eskalopki drobiowe inaczej — przepis

Fot. iStock

Eskalopki drobiowe. Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 10 średnich pieczarek
  • 25 dag żółtego sera
  • jajko
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj pieczarki i podsmaż razem aż do wyparowania wody. Dopraw solą i pieprzem. Wystudź, przełóż do miski.
  3. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do wystudzonych pieczarek. Dorzuć starty na grubych oczkach ser, jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszaj masę — nie powinna kleić się do rąk.
  4.  Z masy formuj kotlety wielkości dłoni i smaż na patelni przez około 3-4 minuty z obu stron — powinny być zrumienione z obu stron.

Eskalopki z indyka — przepis

eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe, cielęce

Fot. iStock

Eskalopki z indyka. Składniki: 

  • 6 plastrów z piersi indyka
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 8 pieczarek
  • pół szklanki bulionu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek świeży lub suszony
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie:

  1. Filety rozbij delikatnie tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż obrane ząbki czosnku, zdejmij go z patelni i od razu obsmaż z dwóch stron każdy filet na złoty kolor, mięso zdejmij na talerz.
  3. Na tej samej patelni obsmaż pieczarki pokrojone w plastry, zalej bulionem i śmietanką, dołóż obsmażone wcześniej filety.
  4. Trzymaj na ogniu do chwili, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.

Eskalopki wieprzowe z sosem grzybowym — przepis

eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe, cielęce

Fot. iStock

Eskalopki wieprzowe. Składniki: 

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz

Sos grzybowy:

  • 400 g świeżych grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarenka pieprzu
  • tymianek suszony
  • natka pietruszki
  • olej

Przygotowanie: 

Eskalopki:

  1. Polędwicę pokrój na cienkie plastry, posyp solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Obtocz w jajku, a następnie w mące. Strząśnij nadmiar mąki i obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor.

Sos grzybowy:

  1. Cebule posiekaj w drobną kostkę, grzyby pokrój w cienkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebule, dodaj grzyby i duś razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz tymiankiem.
  3. Do grzybów wlej bulion i zagotuj. Trzymaj na ogniu, aż grzyby będą miękkie. Następnie mąkę wymieszaj ze śmietaną, rozprowadź gorącym sosem i wlej do grzybów. Mieszając, by nie powstały grudki, zagotuj. Gęsty sos dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp poszatkowaną natką pietruszki.

Podawaj polane sosem grzybowym do ziemniaków.

Eskalopki cielęce — przepis

Fot. iStock

Eskalopki cielęce. Składniki:

  • 500 g polędwicy cielęcej
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 100 ml słodkiego białego wina
  • 100 ml śmietanki 30%
  • cebula
  • 10 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • słodka papryka mielona

Przygotowanie: 

  1. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła, zalej winem i bulionem. Przelej do rondelka, dodaj liście laurowe i goździki, odrobinę soli. Gotuj ok. 20 min na małym ogniu.
  2. Po upływie czasu sos wymieszaj ze śmietanką, dodaj zielony pieprz, i trzymaj na ogniu, aż sos odparuje do połowy objętości.
  3. Mięso cielęce pokrój na kawałki, porozbijaj je tłuczkiem na grubość 5 mm. Obsyp solą, odrobiną tymianku, rozmarynu i papryki. Obtocz w mące, strząśnij jej nadmiar i na drugiej patelni smaż na maśle z obu stron ok. 2 minut.
  4. Do gorącego sosu  przełóż eskalopki i duś razem ok. 3 minut. Gotowe mięso podawaj z sosem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,www.mojegotowanie.pl