Go to content

Chili con carne w czterech wersjach – z mięsem i wege

chili con carne z mięsem, ryżem, przepis wege
Fot. iStock

Chili con carne to jednogarnkowa pikantna potrawa pochodząca ze stanu Teksas, która zdobyła dużą popularność w szerokim świecie. Istnieje wiele przepisów na to danie, które zazwyczaj różnią się od siebie np. dodatkiem poszczególnych warzyw. Warto samodzielnie przyrządzić chili con carne, które jest proste w przygotowaniu.

Chili con carne — co w nim znajdziemy?

Fot. iStock

Chili con carne przyrządzane jest z papryki, najczęściej chili, do niej dodaje się pomidory, cebulę, czosnek, często też kukurydzę i fasolę. Oczywiście danie nie może się obejść bez mięsa mielonego wieprzowego, wołowego, ale także z kurczaka lub indyka. Można również przyrządzić wersję bezmięsną, z myślą o wegetarianach. Danie przyprawia się dość mocno, kminem rzymskim i czarnym pieprzem, co w połączeniu z papryką chili gwarantuje wyrazisty, pikantny smak. Najczęściej potrawa łączona jest z ryżem, tortillą lub pieczywem, więc można ją serwować zarówno na obiad, jak i kolację w lżejszej wersji.

Chili con carne klasyczne — przepis

Fot. iStock

Chili con carne — składniki: 

  • kilogram mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • puszka przecieru pomidorowego
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • zielona papryka
  • ostra papryczka chili
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 6 placków tortilla

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek, następnie dodaj pokrojoną drobno paprykę i papryczkę chili bez pestek, podduś.
  2. Do warzyw dodaj mięso i podsmaż, po czym przełóż całość do większego garnka. Wlej bulion, dodaj przecier pomidorowy oraz  pomidory z zalewą. Podsyp przyprawami i duś do miękkości, co jakiś czas mieszając.
  3. Gdy wszystko zmięknie, dodaj fasolę z puszki, dopraw solą, pieprzem lub papryką w proszku. Podawaj jeszcze gorące, zawinięte w placki tortilla.

Chili con carne z kurczakiem — przepis

chili con carne z mięsem, ryżem, przepis wege

Fot. iStock

Chili con carne z kurczakiem — składniki:

  • 2 litry bulionu z kurczaka
  • 0,5 kg filetu z kurczaka
  • 10 pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • mała papryczka chili
  • puszka czerwonej fasoli
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • biała część pora
  • marchew
  • plaster selera
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz świeżo mielony
  • kolendra
  • tymianek
  • sól do smaku

Przygotowanie: 

  1. Mięso kurczaka umyj, osusz, pokrój na niewielkie kawałki.
  2. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z każdej strony. Dodaj pokrojoną w talarki cebulę i tak samo pokrojonego pora. Smaż kilka minut na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.
  3. Dorzuć pokrojoną w półplasterki marchew, selera oraz pokrojone w plasterki pieczarki, podsmaż razem kilka minut.
  4. Wlej do garnka 2 litry bulionu i gotuj na minimalnym ogniu ok. 20 min.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy i papryki pokrojone w kostki, bez gniazd nasiennych. Gotuj 15 min.
  6. Gdy zawartość garnka zmięknie, dodaj czerwoną fasolę, tymianek, świeżo mielony, kolendrę, cukier, sól do smaku.

Chili con carne z ryżem — przepis

chili con carne z mięsem, ryżem, przepis wege

Fot. iStcok

Chili con carne z ryżem — składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szklanka ryżu
  • 30 dag pieczarek
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów
  • koncentrat pomidorowy
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • sos chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Ryż podsmaż w garnku na niewielkiej ilości oleju, następnie zalej posoloną wodą i ugotuj do miękkości, odsącz.
  2. Gdy ryż będzie się gotował, cebulę pokrój drobno i zeszklij, dodaj i podsmaż wyciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Do cebuli i czosnku dodaj mięso i usmaż, aż całe się zetnie. Dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki, smaż razem 5 minut.
  4. Gdy pieczarki zmiękną, dodaj fasolę, kukurydzę, pomidory, koncentrat do smaku i sos chili. Dopraw do smaku.
  5. Danie podawaj gorące z ryżem.

Chili con carne wege — przepis

chili con carne z mięsem, ryżem, przepis wege

Fot. iStock

Chili con carne wege — składniki:

  • 2 torebki kaszy np. gryczanej lub pęczak
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 pomidory
  • czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • ew. koncentrat pomidorowy lub sok pomidorowy do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź.
  2. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj chilli, kmin rzymski, oregano i smaż przez 1 minutę mieszając.
  3. Dodaj pomidory bez skórki i pestek, wymieszaj i dopraw cukrem, pieprzem oraz szczyptą soli. Przykryj i duś ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu.
  4. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i gotuj razem pod przykryciem przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Jeśli trzeba dopraw koncentratem pomidorowym lub sokiem pomidorowym.
  5. Na koniec dorzuć fasolę, kukurydzę i ugotowaną kaszę. Gotuj pod przykryciem przez ok. 3 minuty, następnie podlej danie wrzącym bulionem, by powstał sos.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl