Chili con carne to jednogarnkowa pikantna potrawa pochodząca ze stanu Teksas, która zdobyła dużą popularność w szerokim świecie. Istnieje wiele przepisów na to danie, które zazwyczaj różnią się od siebie np. dodatkiem poszczególnych warzyw. Warto samodzielnie przyrządzić chili con carne, które jest proste w przygotowaniu.
Chili con carne — co w nim znajdziemy?
Chili con carne przyrządzane jest z papryki, najczęściej chili, do niej dodaje się pomidory, cebulę, czosnek, często też kukurydzę i fasolę. Oczywiście danie nie może się obejść bez mięsa mielonego wieprzowego, wołowego, ale także z kurczaka lub indyka. Można również przyrządzić wersję bezmięsną, z myślą o wegetarianach. Danie przyprawia się dość mocno, kminem rzymskim i czarnym pieprzem, co w połączeniu z papryką chili gwarantuje wyrazisty, pikantny smak. Najczęściej potrawa łączona jest z ryżem, tortillą lub pieczywem, więc można ją serwować zarówno na obiad, jak i kolację w lżejszej wersji.
Chili con carne klasyczne — przepis
Chili con carne — składniki:
- kilogram mielonego mięsa wołowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- puszka przecieru pomidorowego
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- zielona papryka
- ostra papryczka chili
- 1/2 szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- sól
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 6 placków tortilla
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek, następnie dodaj pokrojoną drobno paprykę i papryczkę chili bez pestek, podduś.
- Do warzyw dodaj mięso i podsmaż, po czym przełóż całość do większego garnka. Wlej bulion, dodaj przecier pomidorowy oraz pomidory z zalewą. Podsyp przyprawami i duś do miękkości, co jakiś czas mieszając.
- Gdy wszystko zmięknie, dodaj fasolę z puszki, dopraw solą, pieprzem lub papryką w proszku. Podawaj jeszcze gorące, zawinięte w placki tortilla.
Chili con carne z kurczakiem — przepis
Chili con carne z kurczakiem — składniki:
- 2 litry bulionu z kurczaka
- 0,5 kg filetu z kurczaka
- 10 pieczarek
- 2 papryki czerwone
- mała papryczka chili
- puszka czerwonej fasoli
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 cebule
- biała część pora
- marchew
- plaster selera
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru
- pieprz świeżo mielony
- kolendra
- tymianek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Mięso kurczaka umyj, osusz, pokrój na niewielkie kawałki.
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z każdej strony. Dodaj pokrojoną w talarki cebulę i tak samo pokrojonego pora. Smaż kilka minut na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.
- Dorzuć pokrojoną w półplasterki marchew, selera oraz pokrojone w plasterki pieczarki, podsmaż razem kilka minut.
- Wlej do garnka 2 litry bulionu i gotuj na minimalnym ogniu ok. 20 min.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i papryki pokrojone w kostki, bez gniazd nasiennych. Gotuj 15 min.
- Gdy zawartość garnka zmięknie, dodaj czerwoną fasolę, tymianek, świeżo mielony, kolendrę, cukier, sól do smaku.
Chili con carne z ryżem — przepis
Chili con carne z ryżem — składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 szklanka ryżu
- 30 dag pieczarek
- 1 puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów
- koncentrat pomidorowy
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- sos chili
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ryż podsmaż w garnku na niewielkiej ilości oleju, następnie zalej posoloną wodą i ugotuj do miękkości, odsącz.
- Gdy ryż będzie się gotował, cebulę pokrój drobno i zeszklij, dodaj i podsmaż wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Do cebuli i czosnku dodaj mięso i usmaż, aż całe się zetnie. Dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki, smaż razem 5 minut.
- Gdy pieczarki zmiękną, dodaj fasolę, kukurydzę, pomidory, koncentrat do smaku i sos chili. Dopraw do smaku.
- Danie podawaj gorące z ryżem.
Chili con carne wege — przepis
Chili con carne wege — składniki:
- 2 torebki kaszy np. gryczanej lub pęczak
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 pomidory
- czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- łyżeczka chili
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- ew. koncentrat pomidorowy lub sok pomidorowy do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź.
- W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj chilli, kmin rzymski, oregano i smaż przez 1 minutę mieszając.
- Dodaj pomidory bez skórki i pestek, wymieszaj i dopraw cukrem, pieprzem oraz szczyptą soli. Przykryj i duś ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu.
- Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i gotuj razem pod przykryciem przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Jeśli trzeba dopraw koncentratem pomidorowym lub sokiem pomidorowym.
- Na koniec dorzuć fasolę, kukurydzę i ugotowaną kaszę. Gotuj pod przykryciem przez ok. 3 minuty, następnie podlej danie wrzącym bulionem, by powstał sos.