Go to content

Torcik cytrynowo-limonkowy

Torcik cytrynowo-limonkowy
Torcik cytrynowo-limonkowy

Torcik cytrynowo-limonkowy – przepis

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta Leśny Mech Delecta
  • 3 jaja
  • 100 ml oleju
  • 50 ml wody

Nadzienie:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml wody
  • 250 g serka mascarpone
  • sok z ½ cytryny
  • sok z ½ limonki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 50 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki herbaty matcha
  • 100 ml soku jabłkowego

Dekoracja:

  • 1 owoc granatu

Orzeźwiający torcik cytrynowo-limonkowy to pyszna propozycja, która kolorystycznie idealnie wpisuje się w ciepłe, wiosenne dni.

Na początku tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem. Masę przelewamy do tortownicy i całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Gotowe ciasto kroimy na trzy blaty. Serek mascarpone miksujemy z sokiem z cytryny i limonki, cukrem i skórką z cytryny (zostawiając część do posypania na wierzchu ciasta). Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. W drugiej miseczce umieszczamy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę, a następnie dodajemy mieszankę do ubitej śmietany i mieszamy. Śmietanę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia wszystkich składników. Każdy z blatów nasączamy sokiem jabłkowym, przekładamy kremem i przykrywamy kolejnym blatem. Wierzch ciasta także pokrywamy kremem i posypujemy skórką cytrynową. Zostawiamy2 łyżki kremu, mieszamy z herbatą matcha i dekorujemy szprycą wierzch ciasta.Granat obieramy i ziarenkami dekorujemy wierzch tortu.

Z takim torcikiem świętowanie będzie idealne – nie za słodkie, orzeźwiające, w sam raz na ciepłe popołudnie.

Torcik cytrynowo-limonkowy

Torcik cytrynowo-limonkowy