Pascha wielkanocna z migdałami – przepis
Składniki
Pascha:
- 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
- 400 ml schłodzonego mleka
- 200 ml schłodzonej śmietany 12%
- 150 g serka naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
- 1,5 łyżeczki żelatyny Delecta
Dekoracja:
- 1 opakowanie migdałów lekko solonych prażonych Bakalland
Wśród bab i mazurków na stole wielkanocnym zawsze znajdzie się miejsce na innowacje. Szczególnie te słodkie. 🙂 A jeśli jeszcze ich wykonanie jest banalnie proste – warto spróbować!
Przygotowujemy metalową miskę (jeśli chcemy uzyskać jedną dużą porcję do podziału) lub 8-10 mniejszych miseczek wysmarowanych niewielką ilością oleju lub oliwy. Do miski miksera wlewamy mleko, śmietanę i zawartość torebki z sernikiem. Ubijamy wszystkie składniki na jednolitą masę. W filiżance umieszczamy żelatynę, dodajemy 3 łyżki gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i jeszcze przez kilka minut, aby żelatynę ostudzić. Do masy sernikowej dodajemy żelatynę, cukier puder oraz serek naturalny. Wszystkie składniki miksujemy na średnich obrotach, a gdy masa będzie jednolita – dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy do metalowej miski lub kilku mniejszych i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Schłodzoną paschę wyjmujemy z lodówki i przed podaniem dekorujemy migdałami.
Smacznego!