Mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1 jajo
Nadzienie:
- ⅔ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
- 50 ml mleka
- szczypta soli
- ½ opakowania bezy Delecta
- 60 ml wody
Dekoracja:
- 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland
Nie ma Wielkanocnego stołu bez mazurka! Ten w kształcie jaja sprawdzi się idealnie! Uwaga – jest słodko. 🙂
Przygotowujemy formę w kształcie jajka albo wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC (bez termoobiegu). Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Połowę opakowania bezy miksujemy na sztywno z wodą. Kratkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, formujemy na nim małe beziki (około 6-8 cm) i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnika nie wyłączamy – podnosimy temperaturę 190ºC (bez termoobiegu). Kruche ciasto rozwałkowujemy, a następnie formujemy w kształt jaja, zostawiając około 1/5 ciasta. Brzeg jajka wykańczamy warkoczem lub spiralnym paskiem.
Gotowe „jajko” wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Masę krówkową podgrzewamy w rondlu z dodatkiem mleka i soli, mieszając rózgą, aby się nie przypaliła. Na upieczone ciasto wykładamy masę krówkową, posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy mini-bezami.
Mazurek bardzo szybko zniknie – gwarantujemy!