Go to content

Babie lato w kuchni. To już ostatnia szansa na letnie posiłki – wykorzystaj ją!

Fot. iStock

I znów przyszło nam żegnać się w latem. Choć dni są coraz krótsze, a na plecy coraz częściej musimy zarzucać swetry, stragany wciąż jeszcze obfitują w ostatnie letnie plony. Mamy propozycję trzech dań, które pozwolą nam z nich skorzystać i cieszyć się smakiem kończącego się już, słonecznego, pachnącego warzywami i owocami, lata.

Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi – przepis

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 1 kg śliwek np. węgierek
  • 1 kg cebuli
  • 500 g cukru trzcinowego
  • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
  • sok z połowy cytryny
  • ¾ szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • łyżeczka świeżo startego imbiru

Cebulę kroimy w piórka. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier. Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania.

Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami – przepis

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 jabłka
  • 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
  • 70 g Orzechów nerkowca Bakalland
  • łyżka sosu sojowego
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu (np. wielokwiatowego)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym na godzinę. Po tym czasie usmaż kurczaka na łyżce oliwy z oliwek. Jabłka pokrój w kostkę, wcześniej wykrawając gniazda nasienne. Jogurt połącz z solą i pieprzem. Usmażoną pierś z kurczaka przerzuć do miski, następnie jabłka, orzechy nerkowca, żurawinę, jogurt naturalny oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj.

Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami – przepis

Fot. Materiały prasowe

Składniki na hummus:

  • 1 puszka cieciorki
  • ząbek czosnku
  • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Składniki na sałatkę:

  • 2 duże pomidory malinowe lub bawole serce
  • żółta papryka
  • 50 g Chrupiącej Sałatki z żurawiną Bakalland
  • 2 marchewki
  • 3 łyżeczki kaparów
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków. Następnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, Chrupiącą sałatkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.

Więcej inspiracji znajdziesz na www.bakalland.pl.


Artykuł powstał we współpracy z Bakalland