Mierzysz się z insulinoopornością? Nie wiesz, jakie produkty wybierać? Zastanawiasz się, jak komponować swój codzienny jadłospis? Dr Hanna Stolińska – dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem, stworzyła multimedialny poradnik dla wszystkich chorych na insulinooporność.
„Dieta dla insulinoopornych” to nie tylko pełne cennych porad i praktycznych wskazówek kompendium wiedzy dotyczące odżywiania, ale też kopalnia kulinarnych inspiracji dla wszystkich, którzy chcą nauczyć się zdrowo gotować. Poniżej prezentujemy kilka przepisów dr Hanny Stolińskiej na smaczne pełnowartościowe posiłki idealne dla insulinoopornych.
Lekka sałatka
Składniki:
- Rzodkiewka – 60 g (4 szt.)
- Grejpfrut różowy – 100 g (0,5 szt.)
- Sałata – 75 g (15 liści)
- Orzechy włoskie – 30 g (1 garść)
- Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
Przygotowanie:
- Sałatę poszarp na kawałki, rozłóż na talerzu.
- Dodaj rzodkiewki,
- Grejpfruta obierz ze skórki i podziel na cząstki, połóż na sałacie.
- Zrób sos z oliwy i soku z cytryny.
- Sałatkę polej sosem i posyp orzechami.
Wrap z omleta z pieczarkami
Składniki:
Farsz:
- Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) – 45 g (3 szt.)
- Pieczarka uprawna, świeża – 80 g (4 szt.)
Omlet:
- Jaja kurze całe – 112 g (2 szt.)
- Otręby pszenne – 8 g (2 łyżki)
- Bazylia (suszona) – 2 g (0,5 łyżeczki)
Dodatki:
- Ser, mozzarella – 30 g (2 porcje)
- Roszponka – 20 g (1 garść)
- Olej rzepakowy – 5 g (0,5 łyżki)
- Chleb żytni staropolski – 30 g (1 kromki)
Przygotowanie:
- Pokrojone pomidory podsmaż na łyżce oleju, dołóż pokrojone pieczarki, dopraw do smaku.
- Jajka rozbij widelcem, wymieszaj z bazylią i otrębami, posól do smaku.
- Usmaż omlet na pozostałym tłuszczu.
- Na omlet wyłóż roszponkę, farsz pieczarkowy, pokrojoną mozzarellę.
- Złóż omlet na pół i podgrzej na patelni, by roztopić ser.
- Zjedz z chlebem.
Chia pudding z granatem
Składniki:
- Nasiona chia – 35 g (7 łyżeczek)
- Woda – 30 ml (3 łyżki)
- Mleko migdałowe naturalne bio – 250 ml (1 szklanka)
- Granat – 100 g (1 szt.)
- Orzechy laskowe – 15 g (0,5 garści)
- Ksylitol – 7 g (1,5 łyżeczki)
- Mięta do dekoracji
Przygotowanie:
- Mleko wymieszaj z ksylitolem, 3 łyżkami wody i nasionami chia.
- Odstaw pudding na minimum 5 godzin (zamieszaj go co jakiś czas).
- Po tym czasie posyp pudding owocami, orzechami i udekoruj miętą.
- Pierś z kurczaka zapiekana pod porami z ryżem
Pierś kurczaka zapiekana pod porami z ryżem
Składniki (na 2 porcje):
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 200 g (2 porcje)
- Pomidor – 120 g (1 szt.)
- Por – 280 g (2 szt.)
- Ryż brązowy – 120 g (8 łyżek)
- Ser, kozi (twardy) – 30 g (1,5 plastra)
- Bazylia (suszona) – 2 g (0,5 łyżeczki)
Oregano (suszone) – 1,5 g (0,5 łyżeczki) - Pieprz czarny mielony – 2 g (2 szczypty)
- Sól himalajska – 1 g (1 szczypta)
- Olej rzepakowy – 10 g (1 łyżka)
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka delikatnie rozbij i dopraw. Włóż do naczynia żaroodpornego.
- Pora, ser i pomidory pokrój w plastry i w takiej kolejności połóż warstwami na kurczaku.
- Piecz pod przykryciem około 35 minut w temp. około 180 st. C.
- Zjedz z ugotowanym ryżem.
Więcej przepisów znajdziesz w ebooku „Dieta dla insulinoopornych” dostępnym na platformie How2.