Go to content

Przepisy dla chorych na insulinooporność

Fot. Materiały prasowe

Mierzysz się z insulinoopornością? Nie wiesz, jakie produkty wybierać? Zastanawiasz się, jak komponować swój codzienny jadłospis? Dr Hanna Stolińska – dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem, stworzyła multimedialny poradnik dla wszystkich chorych na insulinooporność.

„Dieta dla insulinoopornych” to nie tylko pełne cennych porad i praktycznych wskazówek kompendium wiedzy dotyczące odżywiania, ale też kopalnia kulinarnych inspiracji dla wszystkich, którzy chcą nauczyć się zdrowo gotować. Poniżej prezentujemy kilka przepisów dr Hanny Stolińskiej na smaczne pełnowartościowe posiłki idealne dla insulinoopornych. 

Lekka sałatka

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • Rzodkiewka 60 g (4 szt.)
  • Grejpfrut różowy 100 g (0,5 szt.)
  • Sałata 75 g (15 liści)
  • Orzechy włoskie – 30 g (1 garść)
  • Sok z cytryny 6 g (1 łyżka)
  • Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie:

  1. Sałatę poszarp na kawałki, rozłóż na talerzu.
  2. Dodaj rzodkiewki,
  3. Grejpfruta obierz ze skórki i podziel na cząstki, połóż na sałacie.
  4. Zrób sos z oliwy i soku z cytryny.
  5. Sałatkę polej sosem i posyp orzechami.

Wrap z omleta z pieczarkami

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

Farsz:

  • Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) 45 g (3 szt.)
  • Pieczarka uprawna, świeża 80 g (4 szt.)

Omlet:

  • Jaja kurze całe 112 g (2 szt.)
  • Otręby pszenne 8 g (2 łyżki)
  • Bazylia (suszona) 2 g (0,5 łyżeczki)

Dodatki:

  • Ser, mozzarella 30 g (2 porcje)
  • Roszponka 20 g (1 garść)
  • Olej rzepakowy 5 g (0,5 łyżki)
  • Chleb żytni staropolski 30 g (1 kromki)

Przygotowanie:

  1. Pokrojone pomidory podsmaż na łyżce oleju, dołóż pokrojone pieczarki, dopraw do smaku.
  2. Jajka rozbij widelcem, wymieszaj z bazylią i otrębami, posól do smaku.
  3. Usmaż omlet na pozostałym tłuszczu.
  4. Na omlet wyłóż roszponkę, farsz pieczarkowy, pokrojoną mozzarellę.
  5. Złóż omlet na pół i podgrzej na patelni, by roztopić ser.
  6. Zjedz z chlebem.

Chia pudding z granatem

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • Nasiona chia 35 g (7 łyżeczek)
  • Woda – 30 ml (3 łyżki)
  • Mleko migdałowe naturalne bio – 250 ml (1 szklanka)
  • Granat 100 g (1 szt.)
  • Orzechy laskowe – 15 g (0,5 garści)
  • Ksylitol – 7 g (1,5 łyżeczki)
  • Mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszaj z ksylitolem, 3 łyżkami wody i nasionami chia.
  2. Odstaw pudding na minimum 5 godzin (zamieszaj go co jakiś czas).
  3. Po tym czasie posyp pudding owocami, orzechami i udekoruj miętą.
  4. Pierś z kurczaka zapiekana pod porami z ryżem

Pierś kurczaka zapiekana pod porami z ryżem

Fot. Materiały prasowe

Składniki (na 2 porcje):

  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 200 g (2 porcje)
  • Pomidor 120 g (1 szt.)
  • Por 280 g (2 szt.)
  • Ryż brązowy 120 g (8 łyżek)
  • Ser, kozi (twardy) 30 g (1,5 plastra)
  • Bazylia (suszona) 2 g (0,5 łyżeczki)
    Oregano (suszone) 1,5 g (0,5 łyżeczki)
  • Pieprz czarny mielony 2 g (2 szczypty)
  • Sól himalajska 1 g (1 szczypta)
  • Olej rzepakowy 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka delikatnie rozbij i dopraw. Włóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Pora, ser i pomidory pokrój w plastry i w takiej kolejności połóż warstwami na kurczaku.
  3. Piecz pod przykryciem około 35 minut w temp. około 180 st. C.
  4. Zjedz z ugotowanym ryżem.

Więcej przepisów znajdziesz w ebooku „Dieta dla insulinoopornychdostępnym na platformie How2.