Go to content

Pleśniak – nieco zapomniane ciasto w różnych odsłonach. Warto sięgnąć po przepis jeszcze raz

pleśniak z rabarbarem, agrestem z bezą i makiem
Fot. iStock

Pleśniak to ciasto, które przed laty biło rekordy popularności. Nieco zapomniane, ponownie wzbudza zainteresowanie miłośników domowych słodkości. Mimo konieczności przygotowania kilku warstw ciasta nie jest ono trudne do upieczenia. Warto wypróbować przepis na pleśniak z dżemem, rabarbarem lub agrestem z bezą, a także z makiem.

Pleśniak (przekładaniec, skubaniec) to ciasto, które w oryginale powinno składać się aż z pięciu warstw. Pierwszą z nich jest spód z kruchego ciasta, na którym rozsmarowuje się kwaśny dżem lub powidła. Poza przetworami (najlepiej domowymi) można sięgnąć po owoce — zarówno świeże jak i mrożone. Warto tylko przed ich nałożeniem podpiec nieco spód, by nie wchłonął za dużo soku z owoców. Tradycyjnie na warstwę dżemu lub owoców, wykłada się starte na tarce kruche ciasto z dodatkiem kakao, a na nie rozsmarowuje się pianę z białek na bezę. To oczywiście wersja klasyczna pleśniaka. Jest jednak mnóstwo znakomitych przepisów, które przyrządza się nieco inaczej, ale smak nadal pozostaje wyborny.

pleśniak z rabarbarem, agrestem z bezą i makiem

Fot. iStock

Pleśniak tradycyjny — przepis

W tym przepisie na pleśniak znajdziecie rzeczone klasyczne pięć warstw ciasta, białek i dżemu.

Składniki na pleśniak:

  • 4 jajka
  • 250 g margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik dżemu (np. z porzeczek)
  • cukier wanilinowy

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Posiekaj nożem zimną margarynę, dodaj żółtka, szybko wyrób ciasto. Podziel je na 3 części — do jednej dodaj kakao. Zawiń każdą część w folię i włóż na godzinę do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki.
  2. Po upływie tego czasu pierwszą część ciasta rozkrusz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na nią połóż  dżem, i na to część ciasta z kakao.
  3. Białka ubij z łyżeczką cukru, rozsmaruj na cieście, zetrzyj na pianę pozostałą część ciasta.
  4. Piecz około 40 minut w temp. 180 st. C.

Pleśniak z rabarbarem — przepis

pleśniak z rabarbarem, agrestem z bezą i makiem

Fot. iStock

Składniki na pleśniak z rabarbarem:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • kostka margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kisiel
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 1/2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i 1,5 szklanki cukru, dołóż zimną margarynę i żółtka, wszystko razem posiekaj nożem i szybko wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki.
  2. Po upływie tego czasu dwie części ciasta pokrusz na wysmarowaną tłuszczem blachę (25×37 cm). Resztę dziel na dwie części, do jednej dodaj kakao.
  3. Rabarbar umyj i obierz, pokrój i ułóż na cieście. Wyłóż na rabarbar jasne ciasto.
  4. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając resztę cukru. Wsyp kisiel i delikatnie zamieszaj masę z białek.
  5. Pianę rozsmaruj na cieście, i posyp pokruszonym ciastem z kakao.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C. Wstaw ciasto i piecz je 45-50 minut.

Pleśniak z agrestem i bezą — przepis

pleśniak z rabarbarem, agrestem z bezą i makiem

Fot. iStock

Składniki na pleśniak z agrestem i bezą:

  • 250 gramów margaryny do pieczenia
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • agrest (może być z kompotu)
  • 3 łyżki smalcu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i 1,5 szklanki cukru, dołóż zimną margarynę, smalec i żółtka, wszystko razem posiekaj nożem i szybko wyrób ciasto. Ciasto podziel na 3 równe części i do jednej dodaj kakao. Zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki.
  2. Pianę z 5 białek ubij sztywno ze szklanką cukru. Cukier dodawaj partiami, łyżka po łyżce, gdy rozpuści się poprzednia partia.
  3. Jedną część ciasta rozłóż na blasze, na to zetrzyj na tarce o grubych oczkach część ciasta z kakao.
  4. Wyłóż na to umyty lub odsączony z kompotu agrest, wyłóż pianę z białek i zetrzyj na tarce ostatnią część ciasta.
  5. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Pleśniak z makiem — przepis

Fot. iStock

Składniki na pleśniak z makiem:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 450 g gotowej masy makowej (1/2 puszki)
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Posiekaj nożem zimną margarynę, dodaj żółtka (białka na bezę zostaw), szybko wyrób ciasto. Podziel je na 3 części — do jednej dodaj kakao. Zawiń każdą część w folię i włóż na godzinę do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki.
  2. Po upływie tego czasu pierwszą część ciasta rozkrusz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na nią połóż  masę makową, wyrównaj. Na masę makową zetrzyj na tarce o grubych oczkach ciasto kakaowe.
  3. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wsyp kisiel, krótko zmiksuj, pianę wyłóż na ciasto kakaowe.
  4. Z zamrażarki wyjmij ciasto, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jako ostatnią warstwę.
  5. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 45- 50 minut, do zrumienienia wierzchu ciasta.

źródło: www.przyslijprzepis.pl , ugotuj.to , www.przepisy.pl