Go to content

Makaroniki o chrupiącej skórce i delikatnym wnętrzu. Jak osiągnąć taki efekt? Przepisy na makaroniki malinowe i czekoladowe

makaroniki czekoladowe, malinowe, przepis
Fot. iStock

Makaroniki mają wielu fanów ze względu na smak i ciekawy wygląd. Te miękkie ciasteczka o chrupiącej skórce powinny zawierać migdały, ale przepisów opierających się na ich zmienikach nie brakuje. Można wypiekać makaroniki w domu – malinowe czy czekoladowe, a nawet o wielu różnych smakach i kolorach. Zadanie nie jest najprostsze dla laika, ale dobry przepis na makaroniki ułatwi zadanie.

Makaroniki swoją historią sięgają daleko, do czasów średniowiecznej Francji i Włoch. Niegdyś traktowane jako pokarm ludzi ubogich, podbiły także podniebienia przedstawicieli wyższych sfer. Podstawą wypiekania makaroników jest białko, migdały i cukier puder, ale nie brakuje także różnych dodatków, podnoszących walory smakowe ciastek. Masło, żółtka, śmietana, kakao, miód, przyprawy i wiele innych smaków zmienia oblicze najprostszego przepisu na makaroniki. Nawet migdały, które są podstawą wypieku, można zamienić na różnego typu pestki i orzechy. Przekłada się je kremem, który może mieć różny smak, w zależności od indywidualnych upodobań.

Fot. iStock

Makaroniki – o czym warto pamiętać?

Makaroniki jako ciasteczka delikatne, oparte na bezie, bywają dość kapryśne i nie zawsze wychodzą za pierwszym razem. By ułatwić sobie zdanie, należy wziąć pod uwagę kilka wskazówek, które mogą skrócić drogę do osiągnięcia idealnego efektu przy pierwszym podejściu.

Kupując mielone migdały, warto zwrócić uwagę, by były one drobno zmielone. Im drobniej, tym lepiej – podobnie rzecz ma się z cukrem pudrem. Przy samodzielnym mieleniu migdałów w malakserze, warto pod koniec czynności dodać trochę cukru pudru, by nie utworzyła się z nich tłusta papka. Migdały przed zmieleniem należy obrać ze skórki. Zmieniając migdały na innego typu orzechy lub pestki, trzeba wziąć pod uwagę, że smak wypieku będzie się znacznie różnił od migdałowego oryginału. To przede wszystkim kwesta indywidualnych preferencji smakowych.

Jeśli chcecie zabarwić makaroniki na ciekawe kolory, stosujcie barwniki naturalne w proszku – dodane w postaci  płynu mogą rozrzedzić za bardzo ciasto.

Ciasto na makaroniki po wymieszaniu powinno mieć odpowiednią konsystencję. Gdy podniesie się je na szpatułce,  po kilku sekundach powinno z niej opadać, a przez kolejnych kilka sekund pozostawać na powierzchni i się rozmyć. Za gęste ciasto należy mieszać dalej, za rzadkie było mieszane już zbyt długo.

Makaroniki czekoladowe – przepis 

W internecie można znaleźć ogrom ciekawych inspiracji na domowe makaroniki. Zdecydowanie warto wypróbować przepis na klasyczne ujęcie – makaroniki czekoladowe.

makaroniki czekoladowe, malinowe, przepis

Fot. iStock/makaroniki czekoladowe

Makaroniki czekoladowe – składniki

  • 150 g zmielonych migdałów
  • 115 g cukru pudru
  • 35 g kakao
  • 120 g białek (podzielone na pół), w temperaturze pokojowej
  • 185 g cukru (osobno 150 g + 35 g)
  • 50 ml wody

Czekoladowy krem – składniki

  • 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 150 g gorzkiej czekolady

Makaroniki – przygotowanie

  1. Migdały, cukier puder i kakao miksuj ok 2 min. w malakserze, aż do połączenia. Przesiej przez bardzo drobne sitko do większego naczynia. Większe kawałki migdałów usuń i dodaj nowe, drobno zmielone. Dodaj 60 g białek i dokładnie wymieszaj.
  2. W suchej misie miksera umieść dodatkowe 60 g białek. Przygotuj 35 g cukru.
  3. W garnuszku zagotuj 150 g cukru i 50 ml wody. Do masy włóż termometr cukierniczy i gotuj na średniej mocy palnika bez mieszania, aż temperatura osiągnie 118ºC (245ºF).
  4. Gdy syrop nagrzewa się do temperatury 100ºC (210ºF), ubij białka jak na bezy, aż będą sztywne. Pod koniec miksowania dosyp porcjami z łyżki cukier, cały czas miksując. Gdy syrop nagrzeje się do 118ºC,  natychmiast ściągnij go z palnika i powoli, cienką strużką wlej syrop cukrowy do ubijanych na małych obrotach białek. Gdy syrop trafi do białek, zwiększ obroty do maksymalnych. Miksuj przez 5 – 8 minut do wystudzenia bezy.
  5. Powstałą bezę dodawać do masy migdałowej, na trzy razy, dokładnie mieszając. Masa będzie rzadsza – powinna swobodnie opadać ze szpatułki w postaci gęstej, błyszczącej wstążki.
  6. Przygotuj trzy blachy. Blachę wyłóż matą teflonową lub niewoskowanym papierem do pieczenia. Gotowe ciasto na makaroniki przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskaj makaroniki o średnicy około 3 cm, zostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Ciasteczka odstaw do wysuszenia (20-60 minut) – przy dotyku nie powinny się kleić, a na ich powierzchni powinna utworzyć się cienka skorupka.
  7. Piecz w temperaturze 160ºC z termoobiegiem przez około 12 – 15 minut – makaroniki nie powinny się zarumienić, jeśli tak się dzieje, piecz je dłużej przy niższej temperaturze. Upieczone wyjmij z piekarnika, zostaw na macie lub papierze do pieczenia do całkowitego wystudzenia.

Czekoladowy krem – przygotowanie

  1. W małym garnku podgrzej śmietanę kremówkę, zdejmij z palnika chwilę przed tym, jak zacznie wrzeć. Dodaj posiekaną czekoladę, zostaw na 2 minuty a następnie mieszaj do otrzymania gładkie masy. Odstaw do zgęstnienia.
  2. Krem przełóż do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i przełóż nim makaroniki. Włóż do lodówki, by krem zastygł.
  3. Ciasteczka wyjmij z lodówki na 30 minut przed podaniem, by krem zmiękł.

Makaroniki malinowe – przepis

Te delikatne ciasteczka możesz wykonać także w wielu innych dowolnych smakach, zmieniając rodzaj kremu lub dodając odpowiednie składniki do ciasta makaronikowego. Makaroniki malinowe, to zaraz po makaronikach czekoladowych, najczęściej wyszukiwany przepis na te ciasteczka. Ponieważ internet służy radą, bez problemu można znaleźć wskazówki do tego, jak przygotować makaroniki malinowe i wiele innych.

makaroniki czekoladowe, malinowe, przepis

For. iStock 

Makaroniki malinowe – składniki na ciastka:

  • 150 g zmielonych migdałów
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g białek (podzielone na pół), w temperaturze pokojowej
  • 185 g cukru (osobno 150 g + 35 g)
  • 50 ml wody
  • barwnik spożywczy w żelu, paście lub proszku – odrobina

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
  • 70 g białej czekolady, roztopionej
  • 40 g malin

Makaroniki malinowe – przygotowanie 

Ciastka przygotuj zgodnie z wyżej zamieszczonym przepisem, pomijając dodatek kakao, którego nie ma tutaj, oraz dodając odrobinę barwnika spożywczego do ubijanych na początku białek. Gdy makaroniki będą już gotowe, przygotuj krem: Serek mascarpone zmiksuj z roztopioną czekoladą i malinami. Odstaw do zgęstnienia na chwilę do lodówki. Przełóż nim makaroniki.

źródło:  www.mojewypieki.com