Go to content

Lubisz placki ziemniaczane? Dodaj jeden składnik, a będą jeszcze lepsze!

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika
Fot. iStcok

Placki ziemniaczane znamy i lubimy wszyscy, a co z tymi z cukinii? Nie możesz się do nich przekonać? Spróbuj zatem podejść do nich na spokojnie – najpierw dodaj cukinię do ulubionych ziemniaczanych. Nie pożałujesz, są przepyszne!

Placki z cukinii i ziemniaków — składniki: 

  • cukinia średniej wielkości
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 5 łyżek mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub przy pomocy robota. Cebulę obierz  i również zetrzyj.
  2. Cukinię zetrzyj ze skórką (jeżeli ma twardą skórę, obierz ją), dodaj cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy, i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym.