Go to content

Jajka sadzone po angielsku, na wodzie, czy z piekarnika? Wybierz ulubiony przepis

Jajka sadzone - kcal, przepis po angielsku, na wodzie, z piekarnika
Fot. iStock/GMVozd

Jajka sadzone to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, która często pojawia się jako dodatek do młodych ziemniaków i mizerii na obiad. Lubimy smak jajek i doceniamy je za walory odżywcze, więc nic dziwnego, że mają one w różnej postaci wielu amatorów. Można je można przygotować na wiele sposobów, wykorzystując przepis na jajka sadzone po angielsku, na wodzie, czy z piekarnika.

Jajka sadzone – kalorie (kcal)

Jajka zawierają wiele cennych dla zdrowa substancji, więc warto sięgać po nie każdego dnia. Jednak żeby najlepiej przysłużyło się zdrowiu, najlepiej by było na miękko. Jajka na twardo mają z powodu dłuższego gotowania aż połowę mniej substancji odżywczych, w porównaniu do surowego jajka. Jajka sadzone również tracą trochę tych substancji , a w zależności od sposobu ich przygotowania, np. z użyciem oleju, bywają kaloryczne. Ile kcal mają jajka sadzone? Średniej wielkości jajko sadzone (55 g) zawiera około 108 kalorii (kcal). W 100g jajek sadzonych znajdziemy 196 kcal. Jajka przygotowane na tłuszczu nie są zalecanym elementem odchudzających diet.

Jajka sadzone - kcal, przepis po angielsku, na wodzie, z piekarnika

Fot. iStock/kajakiki

Jajka sadzone – przepis

Przepis na jajka sadzone jest wyjątkowo nieskomplikowany. Jednak mimo, że to prosta w przyrządzeniu potrawa,  niekiedy powoduje na patelni problemy. Zazwyczaj są to jajka przesmażone, z gumowatym białkiem i zbyt mocno ściętym żółtkiem. Co prawda wszystko zależy od indywidualnych preferencji każdego z nas, ale znacznie wyżej cenione są jajka delikatne, z półpłynnym żółtkiem, które po przecięciu jajka swobodnie z niego wypływa. Ten przepis pozwoli przyrządzić jajka tak, jak lubisz.

Składniki:

  • jajka – ilość wg. uznania,
  • tłuszcz –  masło,
  • sól i pieprz do smaku.

Jajka sadzone – przygotowanie:

  1. Niewielką ilość tłuszczu należy mocno rozgrzej i z niewielkiej wysokości wbij jajko bezpośrednio na patelnię lub przelej jajo z płaskiego spodeczka tak, by żółtko się nie rozlało;
  2. Zmniejsz ogień, posyp solą i pieprzem, jeśli lubisz i smaż ok. 3 minut (zależy od wielkości jajka), do czasu, aż białka się zetną, a żółtka lekko zgęstnieją;
  3. Aby jajko lekko ścięło się od góry, nakryj patelnię pokrywką do momentu ścięcia, lub przechyl patelnię i łyżką polewaj jajka masłem, by góra jajka delikatnie się ścięła;
  4. Drewnianą łopatki wyjmij jajka na talerz.

Jajka wykorzystane do przygotowania potrawy powinny być jak najświeższe, by białko było zwarte i nie rozlewało się nieestetycznie po patelni. Ze smakiem jajka najlepiej współgra masło (najlepiej klarowane), inne tłuszcze bywają nieco cięższe i mogą specyficznie zmieniać smak jajek. Najlepiej, by patelnia miała nieprzywierającą powłokę ceramiczną lub teflonową. Są również w sprzedaży patelnie, które posiadają specjalne wgłębienia na jajka, co gwarantuje ładny ich kształt po usmażeniu.

Jajka sadzone po angielsku na boczku – przepis

Jajka sadzone po angielsku na boczku to pomysł na klasyczne angielskie śniadanie. Ponieważ jest ono kaloryczne, zdecydowanie nie jest polecane osobom na diecie.

Jajka sadzone - kcal, przepis po angielsku, na wodzie, z piekarnika

Fot. iStock/haoliang

Składniki:

  • plasterki boczku lub bekonu – po jednym na każde jajko,
  • masło,
  • jajka – ilość wg. uznania,
  • sól,
  • ew. pieprz dla smaku,
  • grzanki.

Jajka sadzone po angielsku na boczku – przygotowanie:

  1. Z boczku lub bekonu usuń skórę i chrząstki, jeśli są;
  2. Rozgrzej masło na patelni i połóż plastry bekonu/boczku, lekko je przesmaż do zrumienienia, zdejmij z patelni na talerz – możesz nakryć drugim talerzem, by boczek nie tracił ciepła;
  3. Na ten sam tłuszczu wbij delikatnie jajka, zmniejsz  ogień i smaż ok 3. minut, aż białka jajek będą zwarte, a żółtka lekko zgęstnieją;
  4. Aby jajko lekko ścięło się od góry, nakryj patelnię pokrywką do momentu ścięcia, lub przechyl patelnię i łyżką polewaj jajka masłem, by góra jajka delikatnie się ścięła;
  5. Drewnianą łopatką przełóż jajka na boczek/bekon. Podawaj z ciepłymi grzankami.

Jajka sadzone na wodzie – przepis 

Jajka na wodzie to zdrowa alternatywa dla jajek przygotowanych na tłuszczu, przypominające jaja na miękko. Są lżej strawne i zawierają mniej kalorii, co ucieszy osoby dbające o linię. Jajka przygotowane na wodzie wymagają tylko dwóch składników – wody i jajek, ewentualnie soli i pieprzu dla bardziej wyrazistego smaku.

Jak przygotować jajka sadzone na wodzie? Na patelnię wlej wodę (powinno być jej ok. 1 cm, nie więcej), rozgrzej ją i wlej na patelnie jajka. Gotuj na średnim ogniu do czasu, aż żółtko zacznie się odpowiednio ścinać.

Fot. iStock/Artem Tryhub

Jajka sadzone z piekarnika

Jajka sadzone z piekarnika można przygotować dla większej ilości osób, co jest bardzo wygodne, gdy np. planujemy śniadanie po rodzinnej imprezie. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok  180ºC, w międzyczasie foremkę do przygotowania muffinek posmaruj tłuszczem, wbij do niej jajka, posyp solą, pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 10 minut.


źródło: www.olgasmile.com