Gotowanie Przepisy

Jajka sadzone po angielsku, na wodzie, czy z piekarnika? Wybierz ulubiony przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
26 marca 2020
Jajka sadzone - kcal, przepis po angielsku, na wodzie, z piekarnika
Fot. iStock/GMVozd
 

Jajka sadzone to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, która często pojawia się jako dodatek do młodych ziemniaków i mizerii na obiad. Lubimy smak jajek i doceniamy je za walory odżywcze, więc nic dziwnego, że mają one w różnej postaci wielu amatorów. Można je można przygotować na wiele sposobów, wykorzystując przepis na jajka sadzone po angielsku, na wodzie, czy z piekarnika.

Jajka sadzone – kalorie (kcal)

Jajka zawierają wiele cennych dla zdrowa substancji, więc warto sięgać po nie każdego dnia. Jednak żeby najlepiej przysłużyło się zdrowiu, najlepiej by było na miękko. Jajka na twardo mają z powodu dłuższego gotowania aż połowę mniej substancji odżywczych, w porównaniu do surowego jajka. Jajka sadzone również tracą trochę tych substancji , a w zależności od sposobu ich przygotowania, np. z użyciem oleju, bywają kaloryczne. Ile kcal mają jajka sadzone? Średniej wielkości jajko sadzone (55 g) zawiera około 108 kalorii (kcal). W 100g jajek sadzonych znajdziemy 196 kcal. Jajka przygotowane na tłuszczu nie są zalecanym elementem odchudzających diet.

Jajka sadzone - kcal, przepis po angielsku, na wodzie, z piekarnika

Fot. iStock/kajakiki

Jajka sadzone – przepis

Przepis na jajka sadzone jest wyjątkowo nieskomplikowany. Jednak mimo, że to prosta w przyrządzeniu potrawa,  niekiedy powoduje na patelni problemy. Zazwyczaj są to jajka przesmażone, z gumowatym białkiem i zbyt mocno ściętym żółtkiem. Co prawda wszystko zależy od indywidualnych preferencji każdego z nas, ale znacznie wyżej cenione są jajka delikatne, z półpłynnym żółtkiem, które po przecięciu jajka swobodnie z niego wypływa. Ten przepis pozwoli przyrządzić jajka tak, jak lubisz.

Składniki:

  • jajka – ilość wg. uznania,
  • tłuszcz –  masło,
  • sól i pieprz do smaku.

Jajka sadzone – przygotowanie:

  1. Niewielką ilość tłuszczu należy mocno rozgrzej i z niewielkiej wysokości wbij jajko bezpośrednio na patelnię lub przelej jajo z płaskiego spodeczka tak, by żółtko się nie rozlało;
  2. Zmniejsz ogień, posyp solą i pieprzem, jeśli lubisz i smaż ok. 3 minut (zależy od wielkości jajka), do czasu, aż białka się zetną, a żółtka lekko zgęstnieją;
  3. Aby jajko lekko ścięło się od góry, nakryj patelnię pokrywką do momentu ścięcia, lub przechyl patelnię i łyżką polewaj jajka masłem, by góra jajka delikatnie się ścięła;
  4. Drewnianą łopatki wyjmij jajka na talerz.

Jajka wykorzystane do przygotowania potrawy powinny być jak najświeższe, by białko było zwarte i nie rozlewało się nieestetycznie po patelni. Ze smakiem jajka najlepiej współgra masło (najlepiej klarowane), inne tłuszcze bywają nieco cięższe i mogą specyficznie zmieniać smak jajek. Najlepiej, by patelnia miała nieprzywierającą powłokę ceramiczną lub teflonową. Są również w sprzedaży patelnie, które posiadają specjalne wgłębienia na jajka, co gwarantuje ładny ich kształt po usmażeniu.

Jajka sadzone po angielsku na boczku – przepis

Jajka sadzone po angielsku na boczku to pomysł na klasyczne angielskie śniadanie. Ponieważ jest ono kaloryczne, zdecydowanie nie jest polecane osobom na diecie.

Jajka sadzone - kcal, przepis po angielsku, na wodzie, z piekarnika

Fot. iStock/haoliang

Składniki:

  • plasterki boczku lub bekonu – po jednym na każde jajko,
  • masło,
  • jajka – ilość wg. uznania,
  • sól,
  • ew. pieprz dla smaku,
  • grzanki.

Jajka sadzone po angielsku na boczku – przygotowanie:

  1. Z boczku lub bekonu usuń skórę i chrząstki, jeśli są;
  2. Rozgrzej masło na patelni i połóż plastry bekonu/boczku, lekko je przesmaż do zrumienienia, zdejmij z patelni na talerz – możesz nakryć drugim talerzem, by boczek nie tracił ciepła;
  3. Na ten sam tłuszczu wbij delikatnie jajka, zmniejsz  ogień i smaż ok 3. minut, aż białka jajek będą zwarte, a żółtka lekko zgęstnieją;
  4. Aby jajko lekko ścięło się od góry, nakryj patelnię pokrywką do momentu ścięcia, lub przechyl patelnię i łyżką polewaj jajka masłem, by góra jajka delikatnie się ścięła;
  5. Drewnianą łopatką przełóż jajka na boczek/bekon. Podawaj z ciepłymi grzankami.

Jajka sadzone na wodzie – przepis 

Jajka na wodzie to zdrowa alternatywa dla jajek przygotowanych na tłuszczu, przypominające jaja na miękko. Są lżej strawne i zawierają mniej kalorii, co ucieszy osoby dbające o linię. Jajka przygotowane na wodzie wymagają tylko dwóch składników – wody i jajek, ewentualnie soli i pieprzu dla bardziej wyrazistego smaku.

Jak przygotować jajka sadzone na wodzie? Na patelnię wlej wodę (powinno być jej ok. 1 cm, nie więcej), rozgrzej ją i wlej na patelnie jajka. Gotuj na średnim ogniu do czasu, aż żółtko zacznie się odpowiednio ścinać.

Fot. iStock/Artem Tryhub

Jajka sadzone z piekarnika

Jajka sadzone z piekarnika można przygotować dla większej ilości osób, co jest bardzo wygodne, gdy np. planujemy śniadanie po rodzinnej imprezie. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok  180ºC, w międzyczasie foremkę do przygotowania muffinek posmaruj tłuszczem, wbij do niej jajka, posyp solą, pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 10 minut.


źródło: www.olgasmile.com 


Gotowanie Przepisy

Pyszne i delikatne jajka w koszulce. Podpowiadamy jak je zrobić różnymi sposobami

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
25 marca 2020
Jajka w koszulce - przepis, z mikrofali, bez octu
Fot. iStock

Przygotowanie jajka w koszulce jest tylko nieco bardziej skomplikowane, niż w przypadku jajka na miękko lub na twardo. Mając odpowiedni przepis na jajka w koszulce, zadanie staje się prostsze. Delikatne jajko z płynnym, smacznym żółtkiem jest idealnym dodatkiem do bardziej wyszukanego śniadania.

Jajka w koszulce nazywane są z francuskiego jajkami poszetowymi, czy bardziej znajomo – jajkami benedyktyńskimi lub po florencku.

Jajka w koszulce - przepis, z mikrofali, bez octu

Fot. iStock

Jajka w koszulce – jak je zrobić?

Jest kilka sposobów na to, by udało się ugotować je tak, by miały ładny kształt i idealną konsystencję. Przede wszystkim należy pamiętać, że jajka powinny być jak najświeższe. Im starsze jajko, tym większe ryzyko, że białko rozleje się i nie będzie wyglądało apetycznie. Można spróbować przecedzenia jajka przez bardzo gęste sitko po to, by usunąć nadmiar lejącego się białka. Żeby sobie ułatwić zadanie przed rozpoczęciem gotowania, jaja warto osobno wbić na spodeczki lub do szklanek, by delikatnie przełożyć je do wody, zamiast wbijać wprost ze skorupek. Trzeba pamiętać, by woda nie gotowała się intensywnie, a jedynie delikatnie „bulgotała”, by jajko utrzymało ładny kształt.

Jajka w koszulce bez octu – przepis

Czyli jajka w koszulce, z czystej wody z odrobiną soli, to jeden ze sposobów przygotowania.

  1. Należy zagotować w garnku wodę z odrobiną soli.
  2. Kiedy woda wrze, należy zmniejszyć ogień do minimum.
  3. Wodę trzeba zamieszać, by powstał wir i delikatnie wrzucić jajka do garnka.
  4. Po upływie ok 3 – maksymalnie 4 minut, co zależy od wielkości jajka – należy jajka w koszulce wyjąć na talerz. Można również włożyć na chwile do naczynia z zimną wodą, by zahamować dalszy proces ścinania się jajka.

Jako powinno być delikatne i kruche, z płynnym żółtkiem i zwartym, w miarę kształtnym białkiem.

Jajka w koszulce - przepis, z mikrofali, bez octu

Fot. iStock

Jajka w koszulce z wody z octem

To drugi sposób na jajka w koszulce. Ocet do wody dodaje się po to, by otrzymać bardziej zwartą konsystencję białka. Gotuje się je w ten sam sposób, co w powyższym przepisie, z tą tylko różnicą, że na litr wody dodaje się 2 łyżki octu. Dzięki temu jajko wygląda bardziej estetycznie, a w samym jajku nie czuć smaku i zapachu dodanego octu. Minusem może być nieco inna, bardziej gumowata konsystencja białka, co nie każdemu może odpowiadać.

Jajka w koszulce – folia do żywności

Ten sposób gotowania jajek pozwala na uzyskanie ładnego kształtu i zlikwidowania problemu ciągnących się białek. Folia może być posmarowana olejem lub oliwą, aby jajka nie przywierały do niej.

  1. Należy zagotować w garnku wodę z odrobiną soli.
  2. Kiedy woda wrze, należy zmniejszyć ogień do minimum.
  3. Jaja pojedynczo i delikatnie wbija się do folii, zawiązuje od góry i wkłada do wrzątku.
  4. Po upływie ok 3-4 minut (zależy od wielkości jajka) jajka wyjmuje się z folii na talerz. Można również włożyć na chwile do naczynia z bardzo zimną wodą, by zahamować proces dalszego ścinania się jajka.

To wszystko folia ułatwia przygotowania jajka w koszulce – jej wykorzystanie to indywidualny wybór.

Jajka w koszulce z mikrofali

Jajka w koszulce z mikrofali to przepis dla tych, którzy lubią chodzić na skróty. Przygotowanie jajek jest szybkie i bezproblemowe. Potrzebujesz:

  • jajko,
  • pół kubka wody,
  • pół łyżeczki octu
  1. Wlej do kubka wodę i ocet, zamieszaj. Wbij do środka jajko – powinno być ono całe przykryte wodą z octem, nie może nigdzie wystawać.
  2. Włóż kubek do mikrofalówki, nakryj go talerzykiem.
  3. Mikrofalówkę ustaw na średnią moc na 60 sekund. Gdy czas upłynie, sprawdź, czy jajko jest gotowe. jeśli jeszcze się nie ścięło odpowiednio, włóż kubek do mikrofalówki na 15- 20 sekund.

Jajka w koszulce z sosem holenderskim – przepis

To znakomita wariacja dotycząca jaja w koszulce. Doskonale pasuje jako dodatek do świeżej sałaty, sprawdzi się w towarzystwie podduszonego na maśle szpinaku lub też po prostu na chrupiące pieczywo, co proponujemy poniżej.

Jajka w koszulce - przepis, z mikrofali, bez octu

Fot. iStock

Jajka w koszulce z sosem holenderskim: składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka
  • dwa litry wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki octu (opcjonalnie, można nie stosować)

Składniki na sos holenderski:

  • 4 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól,
  • zmielony biały pieprz
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • pieczywo
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotować sos holenderski: żółtka ubić z dodatkiem soli, pieprzu, oraz soku z cytryny na puszysto. Ubijając, należy dodawać po trochę gorącego, płynnego masła. Sos powinien być gęsty, przypominający majonez.
  2. Jajka przygotować zgodnie z jednym z powyżej opisanych sposobów (z octem, bez octu, w folii).
  3. Pieczywo można podpiec w piekarniku lub tosterze, by było chrupiące. Na pieczywie ułożyć jajko w koszulce po florencku. Polać sosem, doprawić solą i pieprzem.

źródło:  kukbuk.pl,dziendobry.tvn.pl

Zobacz także

GOFRY

Hit nadmorskich kurortów w domu: nowa odsłona gofra

Pączki w 5 minut

Pączki w 5 minut – pokochacie ten przepis

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym