Go to content

Dania z domowego grilla elektrycznego – 3 pomysły na zdrowy obiad!

Fot. Materiały prasowe

Dania z grilla elektrycznego to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcieliby mieć dostęp do smakołyków z tradycyjnego rusztu przez cały rok. To urządzenie ma niemal takie same możliwości, jak jego odpowiednik używany na zewnątrz. Warto przy tym podkreślić, że obiady z grilla elektrycznego są tak samo smaczne, a przy tym zdrowsze od tych z klasycznego rusztu. Z których przepisów na domowy obiad z grilla warto skorzystać?

Alternatywa dla tradycyjnej patelni i rusztu

Dania z grilla elektrycznego są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Dzięki temu urządzeniu można w prosty sposób przygotować mięso, ryby, sery czy warzywa bez konieczności korzystania z patelni i dużej ilości oleju. Tym samym jadłospis staje się bardziej wartościowy – jemy mniej szkodliwych tłuszczów. Co ważne, produkty poddane takiej obróbce cieplnej zachowują większość posiadanych substancji odżywczych. Warto przy tym zaznaczyć, że potrawy przygotowywane na grillu elektrycznym są zdrowsze od tych przyrządzanych na zwykłym ruszcie z jeszcze jednego powodu. Do ich przygotowania nie potrzeba brykietu lub węgla, które mogą wydzielać niebezpieczne dla organizmu toksyny.

Obiad z grilla elektrycznego – co można przyrządzić?

Na domowym grillu elektrycznym: https://www.emag.pl/grille-elektryczne/c można przygotować takie same potrawy, jak na tradycyjnym ruszcie. Z których przepisów warto skorzystać, szykując smaczny, grillowany obiad? Poniżej kilka propozycji.

1. Szaszłyki z mięsem i warzywami

Połączenie chudego mięsa i warzyw to idealna propozycja na obiad. Do przygotowania tej potrawy będą potrzebne kawałki kurczaka pokrojone w kostkę oraz różne warzywa, np. papryka, cukinia, cebula, pieczarki. Mięso warto wcześniej zamarynować. Najprościej delikatnie polać je oliwą, obtoczyć w ulubionej mieszance przypraw i pozostawić w lodówce na 2-3 godziny. Później kawałki kurczaka wraz z pokrojonymi warzywami należy nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować.

2. Pierś z kurczaka w oryginalnej odsłonie

Pierś z kurczaka można przygotować na wiele sposobów – na przykład w aromatycznej marynacie na bazie oregano, soku z cytryny i świeżych ziół. Obtoczone w niej mięso należy zawinąć w folię aluminiową i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie wystarczy kawałki kurczaka wrzucić na kilkanaście minut na ruszt i danie gotowe! Można je podawać z ulubionymi dodatkami: pieczonymi ziemniakami, ryżem czy kaszą i surówkami.

3. Sałatka z serem halloumi

Grillowany przez kilka minut ser halloumi będzie doskonałą bazą do stworzenia lekkiej a jednocześnie pożywnej sałatki. Wystarczy pokroić go na 1-2 centymetrowe plasterki i umieścić na rozgrzanym ruszcie. Kiedy będzie gotowy, należy wymieszać go z warzywami i innymi dodatkami: roszponką, granatem, listkami mięty i orzechami nerkowca. Całość polana odrobiną soku z limonki będzie smakować pysznie!


Artykuł sponsorowany