Moda na zdrowe życie kwitnie. Dbamy o swoją dietę, aktywność fizyczną, zwracamy uwagę na skład produktów i coraz częściej wybieramy naturalne kosmetyki. Zapominamy jednak, że do zdrowego życia niezbędny jest ZDROWY DOM.
Katarzyna Dwornik w swoim poradniku pt. “Zdrowy dom” pokazuje jak zmienić nasze cztery kąty, aby żyło się lepiej. Znajdziemy w nim praktyczne informacje dotyczące każdego pomieszczenia. Dowiemy się jak w prosty sposób stworzyć bezpieczną przestrzeń, która pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Oto kilka porad:
1. Jak dbać o owoce i warzywa?
Żadnych warzyw i owoców nie przechowuj owiniętych w foliowe torebki. Szczelne zamknięcie powoduje skraplanie się pary wodnej i szybsze psucie się żywności. Co gorsza, w produktach nawożonych sztucznymi nawozami po owinięciu w folię azotany szybciej zmieniają się w szkodliwe azotyny.
Jeśli na owocu, warzywie lub jakimkolwiek innym produkcie pojawi się nawet odrobina pleśni, od razu go wyrzuć. Odkrawanie nic nie pomoże, bo nawet gdy tego nie widać, grzyb zainfekował całość.
2. Jak dobrać odpowiednie oświetlenie?
W miejscach, w których zależy ci na koncentracji i produktywności, należy używać oświetlenia o barwie chłodnej, która przypomina światło dzienne. Barwa neutralna sprawdzi się najlepiej w przedpokoju, gdzie nie potrzebujesz wiernego odwzorowania kolorów, a jedynie wystarczającej ilości światła, żeby znaleźć klucze, nie pomylić butów i odwiesić bez problemu płaszcz na wieszak. W salonie dla oświetlenia centralnego należy wybrać barwę chłodniejszą, z kolei oświetlenie punktowe powinno być ciepłe o lekko żółtej, a nawet bursztynowej barwie, która sprzyja relaksowi.
3. Jak wydłużyć życie roślin?
Gdy nie masz pod ręką gotowego preparatu, skorzystaj z kilku domowych sposobów:
- cukier– odżywi kwiaty i dostarczy im niezbędnej energii,
- aspiryna– zapobiegnie rozwojowi bakterii i grzybów,
- kwas cytrynowy– odrobinka wzmocni barwę kwiatów i ułatwi transport wody,
- wódka– pół kieliszka wódki dodane do wody pomoże kwiatom odzyskać turgor,
- kawałek miedzi– wrzucony do wazonu grosik lub kawałek drucika zabije bakterie gnilne, które niszczą łodygi,
- zapałka– obecna w jej główce siarka również powstrzymuje bakterie gnilne przed atakiem.
4. Jakie kosmetyki przechowywać w lodówce?
Lakiery do paznokci należy trzymać w lodówce, bo w cieple gęstnieją, a po otwarciu wysychają. Przed użyciem ogrzej słoiczek w dłoniach i wstrząśnij, żeby usunąć rozwarstwienie. Także szminki i inne kosmetyki do makijażu ust nie lubią wyższych temperatur, słońca ani wilgoci, bo wtedy mogą się roztapiać.
P.S. Podobno perfumy przetrzymywane w chłodzie będą miały intensywniejszy zapach, bo nie zwietrzeją zbyt szybko.
Te oraz wiele innych porad znajdziecie w książce pt. “Zdrowy dom”.
Artykuł powstał we współpracy z Wydawnictwem Otwartym