Dom i wnętrze Porady

Mole spożywcze i odzieżowe – jak się ich pozbyć z domu?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 sierpnia 2020
Mole spożywcze i odzieżowe - jak się ich się pozbyć, jak wyglądają mole
Fot. iStock
 

Mole to niepożądane owady, które pojawiają się w domach. Gdy tylko zostanie zauważony pierwszy osobnik, niezależnie od tego, czy są to mole spożywcze, czy odzieżowe, warto jak najszybciej ich się pozbyć, zanim przyczynią się do powstania szkód.

Jak wyglądają mole?

W domu mogą zalęgnąć się aż dwa rodzaje moli — spożywcze (omacnica spichrzanka) i odzieżowe (mól włosienniczek). Przedstawiciele obu z nich wyglądają dość charakterystycznie, choć różnią się od siebie nieco ubarwieniem i kształtem skrzydeł, jednak efekt ich obecności jest bardzo podobny — szkody. Na szczęście te niewielkie latające owady nie gryzą i nie przenoszą żadnych groźnych chorób.

Jak wyglądają mole? Mole spożywcze mają brązowo-szare ubarwienie i osiągają wielkość do 10 mm. Z kolei mole odzieżowe są nieco mniejsze od spożywczych, a ich ubarwienie jest nieco bardziej żółtawe. Mimo wyjątkowego podobieństwa przedstawiciele tych owadów należą do jednego rzędu motyli, ale do innych rodzin. Omacnica spichrzanka należy do rodziny omacnicowatych, a mól włosienniczek należy do rodziny molowatych.

Skąd się biorą i w jakich miejscach mogą się zalęgnąć mole?

Mole spożywcze

Doskonale czują się one w kuchni, w pobliżu do pasów jedzenia, które zanieczyszczają. Mogą przedostać się one do domów zarówno z dworu, jak i od sąsiadów. Czasem zdarza się, że kupujemy już z molami produkty spożywcze, takie jak mąka, czy ryż. W papierowych i tekturowych opakowaniach mogą się kryć dorosłe osobniki lub larwy i jajeczka. Jeżeli ktoś nie ma w zwyczaju otwierać papierowych opakowań od produktów sypkich i przesypywać zawartości do np. szczelnych pojemników, po jakimś czasie może u siebie zauważyć mole we własnych szafkach.

Mole spożywcze i odzieżowe - jak się ich się pozbyć, jak wyglądają mole

Fot. iStock/larwa mola

Same dorosłe mole są tak bardzo szkodliwe jak larwy, które żerują w suchych produktach. Najczęściej można je znaleźć w opakowaniach mąki, kaszy, cukru, ryżu, otrębów, suszonych grzyby, w orzechach włoskich, płatkach, a nawet karmie dla zwierząt.

Mole odzieżowe

Mole odzieżowe znakomicie czują się w szafach zapełnionych ubraniami, z których zjadają włókna, uszkadzając materiał. Szczególnie lubią naturalne materiały — wełnę i futra. I w tym przypadku najwięcej szkód powodują larwy. Żerują nie tylko w szafach na ubraniach, ale także w tapicerowanych meblach, w pościeli czy na dywanach. Nie tylko wyjadają materiał, ale wydają nieprzyjemny, charakterystyczny zapach stęchlizny. Można je przenieść do domu ze starymi meblami lub odzieżą z miejsca, w którym były mole.

Jak się ich pozbyć z domu moli?

Gdy tylko został zauważony pierwszy osobnik, należy szybko działać. Aby rozpocząć walkę z molami, przede wszystkim należy znaleźć miejsce ich bytowania. W gniazdach znajdują się larwy, które przekształcają się w dorosłe owady, gotowe do dalszego rozmnażania. Samo usuwanie dorosłych latających osobników nie przyniesie oczekiwanego efektu, jeśli nie usunie się również larw. Mole rozmnażają się przez cały rok w mieszkaniach, ponieważ temperatura im bardzo odpowiada. Rozmnażają się niezwykle szybko, ponieważ cykl życia dorosłego mola spożywczego to jedne 2 tygodnie, w ciągu których samica jest w stanie złożyć nawet 200 owalnych, białawych jaj. Z nich wykluwają się żarłoczne larwy, które żyją nawet kilka miesięcy, czyniąc szkody i dopiero po tym czasie przekształcają się w dorosłe, latające osobniki.

Fot. iStock/mole spożywcze

Mole spożywcze — jak się ich pozbyć?

Jeżeli w domu pojawiły się mole spożywcze, należy przejrzeć szafki i półki z suchymi oraz sypkimi produktami spożywczymi. Szukając jaj i larw warto zajrzeć do każdego opakowania sypkiego produktu, ale także obejrzeć ścianki szafek, do których mogą być przyczepione kokony z jajami. Jeżeli na produktach znajdują się podejrzane pajęczynki, dziurki i widać zanieczyszczenia, można założyć, że to jest efekty działania moli. Takie produkty należy bezwzględnie wyrzucić i jak najszybciej wynieść z domu. Szafki trzeba wymyć dokładnie, najlepiej nierozcieńczonym octem lub wodą z octem.

Mole spożywcze i odzieżowe - jak się ich się pozbyć, jak wyglądają mole

Fot. iStock/mole

Po tym należy wdrożyć działanie zapobiegawcze. Może zdecydowanie nie przepadają za zapachem lawendy i cytrusów, więc rozłożenie suszonych kwiatów lawendy lub skórek pomarańczy z goździkami, lub też ziela angielskiego i liścia laurowego, może powstrzymać mole przed znalezieniem sobie miejsca w szafce. Można też kupić nieco bardziej profesjonalne pułapki na mole nasączone feromonami, które przyciągają dorosłe osobniki, a to z kolei zapobiega składanie jaj i rozmnażaniu. Konieczne jest regularne sprzątanie i zabezpieczenie świeżo zakupionych produktów spożywczych.

Jak się ich pozbyć moli odzieżowych?

Należy koniecznie wyjąć wszystko z szaf, przejrzeć ubrania i meble. Ubrania najlepiej wyprać, a szafę wymyć wodą z octem lub szarym mydłem. Mole odzieżowe, jak i spożywcze, nie znoszą zapachu suszonej lawendy, listków laurowych. Szczególnie nie przepadają za zapachem olejku z cedru i paczuli, a także farby drukarskiej, więc egzemplarz gazety pachnącej farbą może je odstraszyć.

Fot. iStock

Aby zapobiec powrotowi moli, szafy trzeba regularnie, co jakiś czas myć oraz wietrzyć, podobnie jak ubrania. Zdecydowanie nie należy wkładać do szaf noszonych już ubrań. Odzież należy poukładać na półkach tak, by mogła „oddychać” i miała przestrzeń.


źródło: www.ekologia.pl, bros.pl

Dom i wnętrze Porady

Karaluchy – niszczą zapasy, brudzą i roznoszą choroby. Jak się pozbyć karaluchów z domu?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 sierpnia 2020
karaluchy - karaczany, jak się pozbyć z domu
Fot. iStock
 

Karaluchy należą do owadów, które wzbudzają mało pozytywne odczucia. Upodobały sobie ludzkie siedziby, gdzie czują się doskonale. Są wyjątkowo uciążliwymi towarzyszami — powodują nieprzyjemny zapach, brudzą, a do tego przenoszą wiele groźnych drobnoustrojów. Jaki tryb życia prowadzą karaluchy i jak się ich pozbyć z domu?

Karaluchy — charakterystyka

Karaluchy zazwyczaj budzą w nas wstręt. Przez ich żywotność, wygląd i ruchliwość niespecjalnie cieszą się sympatią.  Tak właściwie owady, które określamy mianem karaluchów w naszych domach, to karaczany wschodnie.  Mają one niewielkie ciało, osiągające w przypadku samców do 2,5 cm, natomiast samice są większe i dorastają do 3 cm. Samce mają ubarwienie brązowe, jaśniejsze od samic, oraz posiadają długie skrzydła. Natomiast samica ma ciemnobrązowe, niekiedy prawie czarne ciało, bez rozwiniętych skrzydeł. Ciało karalucha jest spłaszczone, z głową niezbyt wyraźnie odgraniczoną od tułowia, posiada wyposażone w haczyki trzy pary odnóży.

Fot. iStock/karaluch

Karaluch w domu — gdzie go można spotkać?

Karaluchy mogą przywędrować od sąsiada, można przynieść je przez przypadek do domu. Co gorsza, można je spotkać nawet w takich miejscach jak piekarnie czy sklepy, które sąsiadują różnymi z mieszkaniami. Zauważamy je przypadkiem — karaluchy unikają ludzi, i przemykają po podłodze najczęściej wtedy, gdy gaśnie światło. Widok karaczana w domu może szokować, a jeśli spotykamy jednego, istnieje spore ryzyko, że jest ich więcej.

Rzadko można spotkać karaczana w ciągu dnia, najczęściej o ich obecności przekonujemy się wtedy, gdy gdy idziemy nocą do kuchni czy łazienki. Najczęściej bytują w miejscach ciemnych, najczęściej suchych. Ponieważ mają dość miękkie i płaskie ciało, umieją się wspinać po szorstkich powierzchniach, więc wciśnięcie się w każdą szparę, nie stanowi dla karaluchów specjalnego problemu. Szczególnie polubiły takie lokalizacje jak: spiżarnie, kuchnie, śmietniki. Bywa i tak, że nawet jeśli ktoś wyjątkowo dba o czystość, może miewać gości, którzy wędrują zza ściany, zawłaszczając sobie nowe terytoria.

Dlaczego obecność karaluchów jest tak niepożądana?

Nie chodzi tu o odczucia estetyczne i sam wygląd karaczanów. Te owady są trudnymi współlokatorami z wielu względów. Jeśli już się zadomowią w mieszkaniu, mogą nie mieć ochoty na wyprowadzkę. Co gorsza, przy odpowiedniej temperaturze, wilgotności i dostępie do żywności, rozmnażają się one dość szybko. Z jednej ooteki (kokonu) może ich wyjść do 16 sztuk. Jeśli przetrwają i się zaczną rozmnażać, sytuacja może być trudna do opanowania.

karaluchy - karaczany, jak się pozbyć z domu

Fot. iStock/karaluch

Ale jest też inny, równie dotkliwy problem. Karaluchy to szkodniki, ponieważ zjadają żywność i zanieczyszczają ją swoimi odchodami. A nie gardzą niczym, zaczynając od produktów zbożowych, przez owoce, warzywa, odpadki, martwe owady, po włosy i tapety. Nie to jest jednak najgorsze — karaczany mogą także przenosić chorobotwórcze drobnoustroje — grzyby, bakterie i wirusy, a także pierwotniaki. Stwierdzono, że karaluchy mogą roznosić choroby takie jak: dżumę, cholerę, gruźlicę, czerwonkę, czy zatrucia pokarmowe. Ponadto działają alergizująco, co jest szczególnie dokuczliwe dla osób nadwrażliwych. I mimo iż te owady nie gryzą, jak widać mogą zagrażać zdrowiu np. brudząc odchodami, a alergeny mogą unosić się w powietrzu. Nie da się również ukryć, że liczna populacja karaluchów wydziela specyficzny zapach.

Karaluchy w domu — jak się ich pozbyć?

Gdy tylko zostanie zauważony pierwszy osobnik, należy działać jak najszybciej, nie pozwalając na to, by karaluchy na dobre zalęgły się w mieszkaniu. Wtedy jeszcze można próbować domowych sposobów na karaczany. Gdy nastąpiła prawdziwa inwazja, trzeba zwrócić się po pomoc do specjalistów.

karaluchy - karaczany, jak się pozbyć z domu

Fot. iStock/karaluch

Domowe sposoby na karaluchy

Można próbować się rozprawić z karaczanami, likwidując napotkane osobniki. Karaluchy nie są tak szybkie, jak np. karaczany prusaki, więc można próbować pozbyć się ich uderzając kapciem lub rolką z gazety. Ta metoda nie należy jednak do najbardziej efektywnych, poza tym karaluchy uaktywniają się po zmroku, więc „polować ” na nie najlepiej jest w nocy.

Jeśli jest szansa, że karaczanów jest niewiele, można walczyć z nimi za pomocą specjalnych łapek z klejem, do których owady się przyklejają. Do dyspozycji są także owadobójcze spraye, którymi traktuje się miejsca, gdzie pojawiają się szkodniki.

Inną metodą jest zastosowanie mieszanki kwasu bornego oraz cukru w równych proporcjach. Gdy mieszanka jest gotowa, należy wysypać ją do wieczka od słoika i następnie rozłożyć tam, gdzie pojawiają się karaluchy. Cukier powinien zachęcić owady do posiłku, a kwas pozbawi je życia. Należy z tą metodą zachować daleko idącą ostrożność, gdy w domu są dzieci lub zwierzęta, które mogłyby spożyć trującą mieszankę.

Konieczne jest także wykonanie generalnych porządków, usunięcie żywności, w której były karaczany, a nowej zapakowanie w szczelne pojemniki. Wszystkie kąty należy odkurzyć oraz umyć wodą z detergentem.

Profesjonaliści kontra karaluchy

W przypadku dużej ilości karaluchów albo braku skuteczności domowych metod warto zwrócić się o pomoc do profesjonalnych firm zajmujących się zwalczaniem karaczanów. Zazwyczaj mają do dyspozycji dwie skuteczne metody na karaluchy — zamgławianie i żelowanie. Zamgławianie wykonuje się specjalnym sprzętem wytwarzającym „mgłę”, która dostaje się wszędzie. Wymagane jest wykonanie dwóch zabiegów. Jest to metoda skuteczna, ale przez pewien czas po zabiegu (ok.2 h) pozostać poza domem.


Żelowanie jest jeszcze bardziej skuteczne i neutralne dla mieszkańców, nie wymaga także szczególnych przygotowań. Polega ono na odpowiednim rozmieszczeniu żelu, który trwale zwalcza karaluchy. Żel działa 6 miesięcy, a nawet i dłużej, więc będzie skuteczny także dla tych karaluchów, które w międzyczasie wyklują się z ooteki.

źródło: www.ekologia.pl,www.stander.pl

Dom i wnętrze Porady

Pierogi – tradycyjne danie kuchni polskiej. Jak przygotować pierogi na różne sposoby?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 sierpnia 2020
przepis na pierogi ruskie (z serem), z kapustą i grzybami, z mięsem, z jagodami
Fot. iStock

Pierogi są jednym z ulubionych dań kuchni polskiej. Mają wielowiekową tradycję i wiele wariantów przygotowania. Odpowiednio wyrobione ciasto na pierogi sprawi, że nie będą się one rozpadały, a ulubiony farsz zagwarantuje doskonały smak. Najbardziej popularne bez wątpienia są pierogi ruskie (z serem i ziemniakami), z kapustą i grzybami, z mięsem, oraz z jagodami.

Ciasto na pierogi to podstawa

Nie ma dobrych pierogów bez idealnego ciasta. Aby nie rozpadały się podczas gotowania lub nie wychodziły zbyt twarde, ważny jest sprawdzony przepis, który pozwoli uniknąć rozczarowania.

przepis na pierogi ruskie (z serem), z kapustą i grzybami, z mięsem, z jagodami

Fot. iStock/ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi — przepis:

Składniki na ok. 40 sztuk: 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. W szklance/miseczce roztrzep jajo i odstaw. Do wrzącej wody włóż masło i roztop. Gorące stopniowo wlewaj do mąki, mieszając składniki łyżką.
  2. Dodaj roztrzepane jajko i połącz wszystkie składniki. Zagnieć gładkie ciasto, wyłóż na podsypany mąką blat i zagniataj przez ok. 8 minut.
  3. Zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.
  4. Ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj po kolei na grubość ok. 3 mm. Szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz.

Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami)— przepis

Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami) to najpopularniejsza wersja tego dania. Co ciekawe, pochodzą one nie z Rosji, a Rusi Czerwonej, historycznych ziem na części południowo-zachodniej Ukrainy i Polski. W Polsce funkcjonują one pod nazwą ruskich, natomiast na Ukrainie jako pierogi polskie. Do przygotowania tych pierogów używano tradycyjnie farszu z ziemniaków, smalcu i w bardziej zasobnych domach — z dodatkiem białego sera.

przepis na pierogi ruskie (z serem), z kapustą i grzybami, z mięsem, z jagodami

Fot. iStock / Pierogi ruskie

Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami) — przepis:

Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów): 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Farsz: 

  • 250 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 250 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki smalcu do podsmażenia

Do podsmażenia:

  • pokrojony boczek (skwarki)

Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami) — przygotowanie: 

Ciasto:

Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.

Farsz:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Odcedź włóż z powrotem do garnka i gorące roztłucz dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Ostudź.
  2. Ser pokrusz, rozgnieć widelcem, wymieszaj z ziemniakami, dopraw solą i pieprzem. Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na smalcu, dodaj do nadzienia, wymieszaj.

Przygotowanie całości:

  1. W gotowym cieście szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Możesz w międzyczasie przygotować przyrumieniony na patelni pokrojony boczek do gotowych pierogów.

Pierogi z kapustą i grzybami — przepis

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami wyjątkowo kojarzy się ze świątecznym stołem. Przygotowanie tych pierogów nie jest specjalnie skomplikowane, a smak wart jest każdego zachodu. Tego rodzaju pierogi fantastycznie smakują podane z gorącym czerwonym barszczem do picia.

przepis na pierogi ruskie (z serem), z kapustą i grzybami, z mięsem, z jagodami

Fot. iStock/pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami — przepis:

Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów): 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Farsz: 

  • 0,5 l słoik litrowy suszonych grzybów
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule

Do podsmażenia:

  • cebula
  • olej

Przygotowanie: 

Ciasto:

Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.

Farsz:

  1. Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnego dnia zagotuj, dodaj obraną marchewkę,  i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.
  2. Kapustę ugotuj w 300 ml osolonej wody do miękkości (ok. 45 minut), dokładnie odciśnij.
  3. Grzyby i marchew odcedź, odciśnij z wody i razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub bardzo drobno posiekaj.
  4. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebule i dodaj do farszu. Dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Przygotowanie całości:

  1. W gotowym cieście na pierogi szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Podawaj ze smażoną na oleju cebulą.

Pierogi z mięsem — przepis

Przepis na pierogi z mięsem również cieszy się niemałym powodzeniem.

Fot. iStock/pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem — przepis:

Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów): 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Farsz: 

  • 250 g ugotowanego mięsa z rosołu
  • marchewka i pietruszka z rosołu
  • 150 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • jajko

Pierogi z mięsem — przygotowanie: 

Ciasto:

Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.

Farsz:

  1. Pieczarki oczyść, pokrój na mniejsze części. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmaż na patelni z dodatkiem masła i odparuj, zaczekaj aż się zrumienią.
  2. Mięso z rosołu, pieczarki, cebulę oraz warzyw zmiel w maszynce do mięsa. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko i wymieszaj.

Przygotowanie całości:

  1. W gotowym cieście na pierogi szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Podawaj ze smażoną na oleju cebulą.

Pierogi z jagodami — przepis

Przepis na pierogi z jagodami to słodka odsłona pierogów. Smakuje wybornie podane z kwaśną śmietaną obsypaną cukrem. Jeśli akurat nie macie pod ręką jagód lub wolicie inne owoce, pierogi z truskawkami czy wiśniami smakują równie wybornie.

Fot. iStock/Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami — przepis:

Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów): 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Farsz: 

  • 150 g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka mąki do oprószenia owoców

Dodatkowo:

  • śmietana 12 lub 18%
  • cukier do smaku

Pierogi z jagodami — przygotowanie: 

Ciasto:

Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.

Farsz:

  1. Świeże jagody opłucz pod delikatnym strumieniem wody. Osusz na papierowych ręcznikach, rozłóż i oprósz  1 łyżką mąki. Mrożone jagody wyjmij z zamrażarki przed samym lepieniem pierogów (łatwiej się lepi z zamrożonymi owocami).

Przygotowanie całości:

  1. W gotowym cieście na pierogi szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Podawaj ze śmietaną i cukrem.

źródło: www.kwestiasmaku.com ,www.national-geographic.pl 

Zobacz także

200 rzeczy, które powinnaś wyrzucić

200 rzeczy, które powinnaś (już, teraz, natychmiast) wyrzucić. Akcja „Uporządkuj swoje życie”

Nowy salon Dekorii w Warszawie!

Najpiękniejsze kwiaty na balkon. Jakie wybrać? Zapytałam o to kwiaciarki