Go to content

Budyń z ryżu białego z jabłkiem

Fot. „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem to przykład smacznego i pełnowartościowego deseru.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu białego marki Britta
  • 3 szklanki mleka
  • sól
  • 3 dag masła
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 duże winne jabłka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag rodzynków
  • masło i tarta bułka do formy
  • syrop owocowy lub śmietana do polania

Wykonanie:

Ryż z dodatkiem mleka, masła i szczyptą soli gotować ok. 15 min w szybkowarze. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą. Formę budyniową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-15 minut od momentu „zagotowania”. Następnie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym lub śmietaną.

Fot. „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

Fot. „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę: www.britta.pl oraz na fanpage: www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.