Go to content

Jak wybrać piekarnik elektryczny?

Jak wybrać piekarnik elektryczny?

Piekarnik elektryczny jest elegancki, nowoczesny i łatwy w obsłudze. Zaawansowane technologicznie funkcje ułatwiają i przyspieszają proces pieczenia. Na rynku są różne rodzaje piekarników, co pozwala dostosować urządzenie do własnych potrzeb.

Jakie funkcje mają piekarniki elektryczne?

Piekarnik elektryczny oferuje zaawansowane funkcje, takie jak: timer, automatyczne wyłączanie oraz sygnał dźwiękowy informujące o zakończeniu pieczenia. Modele różnią się nie tylko zaawansowanymi systemami, ale również wyposażeniem, jakim jest typ prowadnic, na których przesuwają się półki siatkowe i blachy do pieczenia. Wbrew pozorom nie zużywa dużo energii, bo klasa A ma większą wydajność pracy.

Wybierając piekarnik elektryczny, trzeba sprawdzić, jaka jest moc przyłączeniowa. W sklepie internetowym, pod adresem: https://www.sferis.pl/piekarniki-3334 można wybrać piekarnik elektryczny do zabudowy. Zamiast na podłodze, można urządzenie zamontować na określonej wysokości, co zapewni wygodę podczas użytkowania.

Kiedy sprawdzają się piekarniki kompaktowe?

Ten rodzaj piekarnika ma mniejsze wymiary niż standardowe urządzenie, co sprawia, że jest idealny do ślepej kuchni bez okna, czy wąskiej i nieustawnej. Pomimo mniejszych rozmiarów, kompaktowe piekarniki elektryczne oferowane przez https://www.sferis.pl/mają wiele takich samych opcji, co większe modele. Można wybrać sprzęt, posiadający funkcję mikrofali, oferowany przez takie marki, jak: Bosch, Siemens, Electrolux, Samsung, Amica. Wyposażony jest w podstawowe programy, a dodatkowo oferuje podgrzewanie jedzenia za pomocą mikrofal.

Piekarniki kompaktowe wybierane są nie tylko ze względu na oszczędność miejsca, ale również energii. Mniejsza komora piekarnika szybciej się nagrzewa, a tym samym skraca czas przygotowywania potraw. Wybór konkretnego modelu zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji danego użytkownika, ale też aranżacji kuchni.

Jaki wybrać piekarnik, elektryczny, gazowy czy parowy?

Producenci oferują zróżnicowane rodzaje piekarników, co daje możliwość wyboru urządzenia i dopasowania do sprzętu AGD. Na rynku dostępne są piekarniki gazowe, ale coraz więcej osób decyduje się na piekarniki elektryczne, ze względu na zaawansowane funkcje. Urządzenia mają różne tryby pieczenia, grillowania, rozmrażania. Wyposażone zostały w intuicyjne panele sterowania i programy automatyczne. Duży wpływ na wybór piekarników elektrycznych jest bezpieczeństwo użytkowania.

Osoby preferujące gotowanie parowe, ze względów zdrowotnych, wybierają piekarniki parowe. Podczas procesu, zachowane zostają składniki odżywcze, a potrawy mają naturalny smak. Urządzenia wyposażone zostały w wiele funkcji i programów, a dodatkowo, w regulację stężenia pary. Modele są nie tylko eleganckie i nowoczesne, ale także energooszczędne oraz wygodne w użytkowaniu.

Podsumowanie: zakup i czyszczenie piekarnika

Piekarniki elektryczne są nowoczesne i wyposażone w szereg zaawansowanych funkcji, przyspieszających przygotowywanie potraw. Zastępują urządzenia gazowe, ponieważ można je dowolnie podłączać. Do niewielkich kuchni jest możliwość zakupu kompaktowych modeli. Niezależnie od wybranego modelu, trzeba pamiętać o regularnym myciu piekarnika, o ile nie ma wbudowanej funkcji automatycznego czyszczenia piekarnika. W komorze pieczenia zawsze jest najwięcej zabrudzeń, które trzeba regularnie usuwać. Od czasu do czasu należy umyć drzwi i przód piekarnia. Do mycia używa się specjalistycznej chemii, roztworu sody oczyszczonej, octu czy innego środka. Czyści się tylko miękką ściereczką lub gąbką.

Artykuł partnera