Dom i wnętrze

Eskalopki – z kurczaka, indyka, wieprzowe i cielęce. Przepisy na pyszny obiad

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 października 2020
eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe, cielęce
Fot. iStock
 

Eskalopki to cienkie plastry mięsa, serwowane jako kotlety smażone, przygotowywane bez wcześniejszego panierowania. Znakomicie nadają się jako element sycącego posiłku, w dodatku jest wiele ciekawych przepisów na eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe i cielęce. Za każdym razem danie może smakować nieco inaczej, więc warto sięgnąć po tę smaczną różnorodność.

Eskalopki przyrządzone na różne sposoby znakomicie pasują do purée z ziemniaków, ryżu na sypko, gotowanej marchewki, groszku, czy też świeżych warzywnych surówek. Ich przygotowanie nie nastręcza specjalnych trudności.

Eskalopki z kurczaka klasyczne — przepis

eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe, cielęce

Fot. iStock

Eskalopki z kurczaka klasyczne. Składniki: 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 duże pieczarki
  • ½ szklanka śmietanki słodkiej 18 %,
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • mąka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta papryki mielonej
  • szczypta pieprzu mielonego
  • przyprawa ziołowa
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie: 

  • Filety z piersi lekko roztłucz, przypraw solą, pieprzem i papryką, oprósz mąką (strząśnij jej nadmiar).
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż piersi, by były rumiane z obu stron. Zdejmij je z patelni, a na tłuszczu po nich usmaż pokrojone w plastry pieczarki. Dodaj do nich eskalopki z kurczaka, wlej wodę i śmietankę, dodaj masło i zamieszaj. Duś na niewielkim ogniu 10 minut.
  • Powstały sos dopraw solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz ulubionymi ziołami. Trzymaj na ogniu do chwili, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.

Eskalopki drobiowe inaczej — przepis

Fot. iStock

Eskalopki drobiowe. Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 10 średnich pieczarek
  • 25 dag żółtego sera
  • jajko
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj pieczarki i podsmaż razem aż do wyparowania wody. Dopraw solą i pieprzem. Wystudź, przełóż do miski.
  3. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do wystudzonych pieczarek. Dorzuć starty na grubych oczkach ser, jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszaj masę — nie powinna kleić się do rąk.
  4.  Z masy formuj kotlety wielkości dłoni i smaż na patelni przez około 3-4 minuty z obu stron — powinny być zrumienione z obu stron.

Eskalopki z indyka — przepis

eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe, cielęce

Fot. iStock

Eskalopki z indyka. Składniki: 

  • 6 plastrów z piersi indyka
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 8 pieczarek
  • pół szklanki bulionu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek świeży lub suszony
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie:

  1. Filety rozbij delikatnie tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż obrane ząbki czosnku, zdejmij go z patelni i od razu obsmaż z dwóch stron każdy filet na złoty kolor, mięso zdejmij na talerz.
  3. Na tej samej patelni obsmaż pieczarki pokrojone w plastry, zalej bulionem i śmietanką, dołóż obsmażone wcześniej filety.
  4. Trzymaj na ogniu do chwili, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.

Eskalopki wieprzowe z sosem grzybowym — przepis

eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe, cielęce

Fot. iStock

Eskalopki wieprzowe. Składniki: 

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz

Sos grzybowy:

  • 400 g świeżych grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarenka pieprzu
  • tymianek suszony
  • natka pietruszki
  • olej

Przygotowanie: 

Eskalopki:

  1. Polędwicę pokrój na cienkie plastry, posyp solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Obtocz w jajku, a następnie w mące. Strząśnij nadmiar mąki i obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor.

Sos grzybowy:

  1. Cebule posiekaj w drobną kostkę, grzyby pokrój w cienkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebule, dodaj grzyby i duś razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz tymiankiem.
  3. Do grzybów wlej bulion i zagotuj. Trzymaj na ogniu, aż grzyby będą miękkie. Następnie mąkę wymieszaj ze śmietaną, rozprowadź gorącym sosem i wlej do grzybów. Mieszając, by nie powstały grudki, zagotuj. Gęsty sos dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp poszatkowaną natką pietruszki.

Podawaj polane sosem grzybowym do ziemniaków.

Eskalopki cielęce — przepis

Fot. iStock

Eskalopki cielęce. Składniki:

  • 500 g polędwicy cielęcej
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 100 ml słodkiego białego wina
  • 100 ml śmietanki 30%
  • cebula
  • 10 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • słodka papryka mielona

Przygotowanie: 

  1. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła, zalej winem i bulionem. Przelej do rondelka, dodaj liście laurowe i goździki, odrobinę soli. Gotuj ok. 20 min na małym ogniu.
  2. Po upływie czasu sos wymieszaj ze śmietanką, dodaj zielony pieprz, i trzymaj na ogniu, aż sos odparuje do połowy objętości.
  3. Mięso cielęce pokrój na kawałki, porozbijaj je tłuczkiem na grubość 5 mm. Obsyp solą, odrobiną tymianku, rozmarynu i papryki. Obtocz w mące, strząśnij jej nadmiar i na drugiej patelni smaż na maśle z obu stron ok. 2 minut.
  4. Do gorącego sosu  przełóż eskalopki i duś razem ok. 3 minut. Gotowe mięso podawaj z sosem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,www.mojegotowanie.pl 

Dom i wnętrze

Podróżnicze lifehacki

Redakcja travelduck.pl
Redakcja travelduck.pl
7 października 2020
Fot. Materiały prasowe

Poznaj tricki, dzięki którym można swobodnie wyciągnąć nogi w czasie podróży samolotem, sprytną metodę na efektywne pakowanie oraz dowiedz się, dlaczego zawsze warto mieć przy sobie kilka woreczków strunowych.

Wygoda i bezpieczeństwo

Jeżeli w samolocie zawsze masz problem z miejscem na nogi, przed wejściem na pokład zapytaj personel, czy możesz usiąść przy wyjściu ewakuacyjnym. Jedyne, co będzie od Ciebie wymagane, to podstawowa znajomość angielskiego i deklaracja pomocy przy ewakuacji w przypadku awarii.

W samolotach należących do innych niż tanie linie lotnicze miejsce z dodatkową przestrzenią na kończyny dolne można zarezerwować (za opłatą) już na etapie kupowania biletu.

Przed wyjazdem koniecznie zeskanuj lub zrób zdjęcia wszystkich dokumentów: paszportu/dowodu osobistego, książeczki szczepień i wyślij sobie na maila lub zgraj na pendrive’a. Jeżeli zgubisz oryginały, dzięki kopiom wszystkie procedury w ambasadzie będą trwały znacznie krócej.

Przed wyjazdem dokładnie zaplanuj to, gdzie będziesz trzymać pieniądze. Najlepiej, aby były ulokowane w kilku miejscach. Doskonale sprawdzi się niewielka torebka na szyi. Dobrym pomysłem jest też kupienie specjalnego paska tzw. money belt.

Trzymanie całej gotówki i kart w małej saszetce to też dobry patent, ale pamiętaj, aby mieć ją zawsze na oku, nie przesuwaj jej do tył, a pasek przewlecz przez szlufki spodni. Niestety popularne nerki są często odcinane przez złodziei – możesz nawet nie poczuć, kiedy ją stracisz.

Wszelkiego rodzaju niewielkie przedmioty, jak klucze czy karty pamięci można schować w etui na okulary, w którym będą zabezpieczone przed uszkodzeniem.

Pamiętaj o tym, że niektóre marki szczególnie mocno przyciągają złodziei. Warto więc zrezygnować z dużych rzucających się w oczy napisów. Na telefon kup etui, nawet pasek od aparatu można wymienić na bardziej neutralny niż ten z żółtym napisem. Taki manewr nie kosztuje dużo, a może uratować nie tylko cenny sprzęt, ale również Ciebie.

Fot. Materiały prasowe

Rolowanie ubrań i płyn dezynfekujący

Popularne woreczki strunowe są bardzo przydatne w podróży. Można w nich przechowywać kosmetyki, jedzenie, dokumenty, kable, drobiazgi, a nawet pieniądze – szczególnie jeżeli istnieje ryzyko ich zamoczenia lub uszkodzenia. To bardzo sprytny sposób na porządek w walizce lub plecaku. Najlepiej zaopatrzyć się w kilka sztuk o różnych rozmiarach. Można je kupić niemal w każdym supermarkecie.

Oszczędzające miejsce pakowanie to nie lada umiejętność. Dobrym sposobem jest rolowanie. Ułożone w ten sposób koszulki czy bielizna zajmują znacznie mniej miejsca. Aby mieć pewność, że nic się nie “rozwinie”, można ciasno spakować ubrania w woreczki strunowe lub owinąć sznurkiem – sznurek też przyda się w podróży, np. do rozwieszenia prania.

Płyn do dezynfekcji jest niezastąpiony chociażby w sytuacjach, kiedy nie ma gdzie umyć rąk. Z kolei jednorazowe chusteczki antybakteryjne będą pomocne w przypadku drobnych skaleczeń.

Następną bardzo przydatną w podróży rzeczą są nawilżane chusteczki. Można się nimi nie tylko umyć, ale też wytrzeć ubłocone buty czy kurtkę.

Tzw. trytki czyli opaski zaciskowe zajmują niewiele miejsca w bagażu, a są bardzo przydatne. Dzięki nim naprawisz rozerwanego japonka, wzmocnisz zapięcie plecaka, przymocujesz bagaż w autobusie.

Zabierz ze sobą też kilka dodatkowych foliowych woreczków, a nawet worek na śmieci – może się przydać w czasie deszczu lub na brudną bieliznę i ubrania.

Bezpieczeństwo i wygoda to dwie najważniejsze czynniki udanej podróży. Z tego względu warto poświęć pakowaniu więcej czasu i zrobić to z dużym wyprzedzeniem. Dzięki temu do minimum ograniczysz niemiłe niespodzianki i w pełni skorzystasz z uroków wakacyjnego wyjazdu.

Fot. Materiały prasowe

Sprawdź, dokąd możesz wyruszyć z Travelduck:

Materiał Prasowy Travelduck


Zobacz także

Wnętrza, które pomagają w koncentracji – urządzamy miejsce do pracy i nauki

Lista wrześniowych prac w ogrodzie

Lista wrześniowych prac w ogrodzie. Kalendarz ogrodnika

Jak urządzić małą łazienkę? Siedem przydatnych trików