Go to content

Dieta probiotyczna. Hit zdrowego odchudzania

Dieta probiotyczna dr. Perricone'a
Fot. iStock / Eva Katalin Kondoros

Probiotyki kojarzą się nam przede wszystkim z ratunkiem dla organizmu, w przypadku przyjmowania antybiotyków. Podczas choroby, gdy namnażają się szkodliwe drobnoustroje, antybiotyk ma za zadanie je wyeliminować. Niestety, wraz z patogenami, umierają również dobroczynne bakterie, których istnienie jest niezbędne dla prawidłowego działania organizmu.

Nazwa probiotyk pochodzi od słów pro bios — dla życia i jest określeniem na żywy mikroorganizm, który wykazuje korzystny wpływ na organizm gospodarza. Na ilość probiotyków w jelicie człowieka, może mieć wpływ kilka czynników — antybiotykoterapia, radioterapia, zakażenia bakteryjne i wirusowe, silny stres, niewłaściwa dieta. Gdy ich ilość ulega obniżeniu, odczuwamy niemiłe konsekwencje — bóle brzucha, problemy z biegunkami, ale również ze strony kobiecych narządów płciowych. Niedostateczna ilość probiotyków w jelitach otwiera drogę złym bakteriom do kolonizacji organizmu i łatwo szybsze zachorowania na kolejną chorobę.

Probiotyki, to coś więcej niż zwykłe bakterie

Probiotyki należy traktować szerzej niż w ramach jednego rodzaju dobrych bakterii. Są wyselekcjonowanymi kulturami bakterii lub drożdży, do których należą m.in. bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), bakterie z rodziny Bifidobacterium lub drożdżaki Saccharomyces. Ich sposób wspomagania organizmu również należy rozpatrywać w wielu aspektach. Lekarze podkreślają, że gdyby każdy z nas sięgał po ten rodzaj osłony dla organizmu, mógłby w ten sposób uniknąć wielu chorób, ale nie tylko. Probiotyki znajdziemy przede wszystkim w przetworach mlecznych (kefirach, jogurtach naturalnych, maślankach), kiszonych warzywach, kwasie chlebowym.

Chronią odporność

To pierwsze, z czym kojarzmy probiotyki. Te maleństwa przylegają do ściany nabłonka jelitowego, uszczelniając go, by nie przedostawały się do krwi szkodliwe substancje. Jeśli probiotyków jest wystarczająco dużo, przeważają one nad bakteriami chorobotwórczymi, zabierając im substancje odżywcze. W ten sposób patogeny zostają pozbawione niezbędnych środków do życia i nie wywołują zakażeń. Ponadto aktywizują obronne limfocyty w zwalczaniu potencjalnego zagrożenia. Dieta probiotyczna zapobiega zaparciom, a tym samym wytwarzaniu toksycznych substancji. Drobnoustroje przy prawidłowo rozwiniętej mikroflorze jelitowej, nie mają szerokich możliwości zaszkodzenia organizmowi.

Zapobiegają alergii

Probiotykom przypisuje się również działanie chroniące organizm przed rozwojem alergii. Naukowcy stwierdzili, że podawanie kobiecie ciężarnej w ostatnim trymetrze ciąży probiotyków, a następnie niemowlęciu do 6 miesiąca życia, zmniejsza u dziecka ryzyko wystąpienia alergii. Z kolei u osób, które się z nią zmagają, probiotyki zmniejszają jej przykre objawy.

Pomagają w odchudzaniu

Odchudzanie w przypadku kobiet to temat rzeka. Wiele z nas sięgało zapewne nie raz po specyfiki, mające na celu przyspieszyć spalanie tłuszczu i poprawić pracę metabolizmu. Jak się okazuje, dieta probiotyczna to znakomite wsparcie dla osób odchudzających się. Dobre bakterie wpływają na uregulowanie procesu trawienia, dzięki czemu pokarmy nie zalegają w jelitach. Osoby otyłe, co pokazują badania, mają znacznie uboższą florę bakteryjną, przez co trawią dłużej zalegające pożywienie. Przy sprawnym trawieniu, witaminy i mikroelementy są sprawniej wchłanianie przez przewód pokarmowy i lepiej służą organizmowi.

Probiotyki wpływają na szybkie metabolizowanie białek, tłuszczy, węglowodanów, przez wpływ na wytwarzanie m.in. witamin z grupy B. Dzięki nim, sprawne przyswajanie chromu, wapnia i witaminy C dzięki probiotykom, wspiera zachowanie szczupłej sylwetki. Zbyt mała ilość dobrych bakterii, negatywnie wpływa na odczuwanie sytości po posiłku, więc osoby z ich niedostatkiem narażone są na częstsze spożywanie posiłków, a więc i tycie. Odpowiednia ilość probiotyków oddziałuje na tworzenie naturalnej bariery przeciwko sztucznym składnikom, takim jak konserwanty, wpływające na zaburzenia przemiany materii. Dieta probiotyczna, wydaje się być nowym dietetycznym i zdrowym hitem. Jak działa?

Dieta probiotyczna dr. Perricone'a

Fot. iStock / GeorgeRudy

Dieta probiotyczna dr. Perricone’a

To plan odchudzania probiotykami, stworzony przez dermatologa gwiazd i specjalisty od terapii przeciwzmarszczkowych z Hollywoodu, dr. Nicholasa Perricone`a, ma na celu nie tylko poprawę wyglądu sylwetki, ale pozytywny wpływ na kondycję skóry. Dieta probiotyczna zyskuje na popularności, ponieważ nie trzeba liczyć każdej kalorii, poza tym uczy dobrych nawyków żywieniowych. Dzięki dużej zawartości prebiotyków oraz probiotyków zostaje wzmocniona odporność, likwiduje stany zapalne, zapobiegając powstawaniu kolejnym.

Zalecenia diety probiotycznej

Dr Perricone zaleca picie cieplej wody z cytryną lub ziołami codziennie po przebudzeniu. W ciągu całego dnia należy wypijać około 2 litrów płynów. Zalecane jest spożywanie w ciągu dnia sycącego i bogatego w składniki odżywcze śniadania, lunchu, przekąski i lekkiej kolacji. To nie powoduje uczucia głodu i zapobiega nocnemu podjadaniu.

Dieta probiotyczna składa się z głównie z białka i węglowodanów o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Podczas jedzenia, najpierw należy zjeść produkty wysokobiałkowe, a następnie resztę posiłku. Zaleca się pożywanie 1-2 porcji ryb, ziaren i orzechów, 2-3 porcji produktów prebiotycznych i probiotycznych oraz 5 porcji owoców i warzyw. Ważne miejsce poza probiotykami, zajmują prebiotyki (błonnik pokarmowy, skrobia, które znajdują się m.in. w cykorii, szparagach, cebuli, porze, kalarepie, karczochach, płatkach owsianych) – czyli substancje, które pomagają w rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Dr Perricone zaleca codzienne 30-minutowe ćwiczenia fizyczne i 7-8-godzinny sen.

Dieta probiotyczna – Jadłospis

Jadłospis można dowolnie modyfikować, pamiętając o spożywaniu ryb morskich, orzechów i ziaren raz, a nawet dwa razy dziennie. Dodatkowo w codziennym menu powinny znaleźć się dwie lub trzy porcje prebiotyków i probiotyków oraz 5 porcji orzechów i warzyw.

Produkty zalecane: w diecie probiotycznej: łosoś, cebula, czosnek, por, soczewica, fasola, jagody acai, nasiona, orzechy, kiełki, pędy jęczmienia, pędy pszenicy, jęczmień, kasza gryczana, jogurt.

Produkty dozwolone: drób, dorsz, flądra, halibut, miecznik, pstrąg, sola, tuńczyk, skorupiaki, białka jajek, niskotłuszczowe mleko i serek wiejski, tofu, oliwki i oliwa z oliwek, świeże owoce i warzywa, zielona herbata oraz produkty pełnoziarniste z IG 50 lub mniejszym.

Produkty zakazane: alkohol, kawa, tytoń), cukier, czerwone mięso, margaryna, masło, arbuz, winogrona, kukurydza, ryż, ziemniaki, makaron, mąka, pieczywo, produkty zbożowe, pizza, przetworzone napoje, a także pokarmy z IG powyżej 50.

Śniadania:

  • Jajecznica z dwóch jajek, plaster wędzonego łososia, kromka pełnoziarnistego pieczywa, woda mineralna.
  • Owsianka ugotowana na wodzie, a następnie zapieczona w piekarniku (można dodać owoce).

    Dieta probiotyczna dr. Perricone'a

    Fot. i Stock

  • Omlet z białek, maliny, pomidory, zielona herbata

Przekąski: 

  • Jogurt naturalny z łyżką orzechów, jabłko.
  • Koktajl z jogurtu i truskawek, bułeczka owsiana.
  • Chudy serek wiejski, oliwki

Obiady:

  • Grillowany łosoś lub pstrąg, skropiony oliwą z oliwek i cytryną, sałatka ze szpinaku, pomidorów, cebuli.
  • Sola gotowana na parze z marchewką i surową kapustą.
  • Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, truskawkami, fetą light, octem balsamicznym, oliwą z oliwek, ciasteczka owsiane i kefir.

Kolacje:

  • Zupa z czerwonej soczewicy, z cebulą i czosnkiem na bulionie warzywnym ze szczyptą chili, jogurtem naturalnym i pestkami dyni.
  • Halibut gotowany na parze, sałatka grecka, kawałek melona.
  • Grillowana pierś z kurczaka, gotowany brokuł, truskawki.

Dieta probiotyczna może mieć również wady

Jednym z negatywów stosowania tej diety, może być monotonia. Spożywane są tylko określone produkty z listy dozwolonych, w dodatku konkretne jadłospisy oscylują w granicach 1200 kcal dziennie. To może być za mało kalorii, przez dłuższy okres jej stosowania. Dieta probiotyczna nie jest też wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dla wegan, gdyż składa się w znacznej części z ryb i produktów pochodzenia zwierzęcego.


Źródło: VITA nr 11(218) 2016, www.biomedical.pl