Surówka z czerwonej kapusty to tradycyjny dodatek do obiadów. Czerwona kapusta jest zdrowym, ale nie zawsze docenianym warzywem, które powinno gościć na naszych talerzach zdecydowanie częściej. W jaki sposób przyrządzić surówkę z czerwonej kapusty na cztery sposoby: jak w restauracji, z olejem, z majonezem i gotowanej? Proste przepisy, które warto wypróbować.
Dlaczego warto przyrządzać czerwoną kapustę?
Kapusta czerwona jest nieco mniej popularna, niż jej biała kuzynka, ale warto to zmienić. Czerwona kapusta charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem, pięknym kolorem i w dodatku jest lepszym źródłem równych witamin, minerałów i antyoksydantów, w porównaniu do białej.
Kapusta czerwona swój piękny kolor zawdzięcza antocyjanom, które są zarazem naturalnymi barwnikami oraz antyoksydantami pełniącymi istotną rolę w organizmie. Antocyjany odgrywają ważną rolę w profilaktyce nowotworów, dodatkowo uszczelniają naczynia krwionośne, uelastyczniają naczynia włosowate, działają kardioprotekcyjnie i przeciwzapalnie, chronią wzrok i poprawiają ostrość widzenia. W czerwonej kapuście nie brakuje również witaminy A (aż 10 razy więcej niż w białej kapuście) ważnej dla zdrowej skóry i wzroku, witaminy C, niezbędnej m.in. dla prawidłowego działania układu odpornościowego. Poza tym zawiera witaminy E, K, B1, B2, B6, C, oraz minerały takie jak: magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarkę, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor oraz jod.
Czerwona kapusta w kuchni
Czerwoną kapustę można wykorzystywać w kuchni na różne sposoby. Można ją parzyć, gotować, dusić, przyrządzać z niej sycące i zdrowe zupy. Nadaje się do kiszenia, a następnie wykorzystania tak jak biała kiszona kapusta. Można przyrządzić ją jako dodatek do obiadów serwowanych z pieczenią, do dań z ziemniaków (kluski śląskie), ale także do gołąbków, oraz pysznych i zdrowych surówek.
Szczególnie surówki są proste i szybkie do przygotowania, można je wyczarować na już dosłownie z kilku składników, które zazwyczaj są pod ręką. Warto wypróbować proste przepisy na surówkę z czerwonej kapusty jak w restauracji, z olejem, z majonezem i z kapusty gotowanej.
Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji
Składniki:
- mała główka czerwonej kapusty
- czerwona cebula
- 3 duże marchewki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- garść łuskanych pestek z dyni
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj dokładnie na wąskie paseczki. Marchewki obierz, opłucz i pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w pół plasterki.
- Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj drobno. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Oliwę z oliwek wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny.
- Przygotowane w odpowiedni sposób warzywa włóż do miski, posyp pestkami dyni, polej oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem na stół włóż do lodówki, by surówka dobrze się schłodziła.
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
Składniki:
- 500 g czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 3 łyżki oleju
- sok z cytryny
- sól
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewki i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Składniki wymieszaj, dodaj sól, olej, nieco soku z cytryny. Przed podaniem na stół wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Surówka z czerwonej kapusty gotowana
Składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- kminek
- sól
- pieprz do smaku
- łyżka masła do smażenia
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj, jabłko pokrój w kostkę.
- Masło rozgrzej i przesmaż na nim lekko czosnek. Dodaj poszatkowaną kapustę, jabłko, sok jabłkowy, pieprz, sól i kminek.
- Duś pod przykryciem do chwili, aż kapusta zmięknie.
- Kilka minut przed końcem gotowania dodaj ocet, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i majonezem
Składniki:
- 500 g czerwonej kapusty
- duże jabłko
- 1/2 dużej cebuli
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj drobno, włóż do miski i lekko posyp solą, by kapusta zmiękła.
- Cebulę drobno poszatkuj, jabłko zetrzyj na tarce — dodaj do kapusty. Dopraw pieprzem, a jeśli trzeba, to także solą.
- Dodaj majonez i jogurt, wymieszaj dobrze.
- Odstaw do lodówki, by surówka dobrze się schłodziła.