Go to content

Korzeń maca poprawia humor, odporność na stres, płodność i libido. Co jeszcze potrafi ten superfood?

Korzeń maca
Fot. iStock

Korzeń maca, określany mianem „peruwiańskiego żeń-szenia”, jest wartościowym dodatkiem do diety. Docenia się go za szerokie działanie na zdrowie, więc nie dziwi, że cieszy się on coraz większą popularnością. Decydując się na włączenie go do diety, warto wiedzieć jakie właściwości ma korzeń maca oraz z czego wynika jego działanie?

Czym jest maca?

Maca (Lepidium meyenii, Lepidium peruvianum) jest warzywem korzeniowym z rodziny kapustowatych, znanym w Peru od tysiącleci. Maca przypomina nieco rzodkiewkę, której korzeń może przybierać różne kolory: kremowy, żółty, zielony, czerwony, fioletowy i czarny. Należy do roślin niewielkich, najczęściej osiąga wysokość 10-20 centymetrów, za to jej jadalny korzeń osiąga najczęściej 15 cm w obwodzie. Liście układają się w rozetę, a kwiaty tworzą się wokół podstawy rośliny.

Korzeń maca

Fot. iStock/ Maca

Korzeń maca to surowiec tradycyjnie uważany za afrodyzjak i specyfik zwiększający możliwości organizmu. Najczęściej dostępny, proszkowany korzeń maca, można dodawać do owsianki, koktajlu, jogurtu czy nawet kawy. Charakteryzuje się słodkim zapachem kojarzącym się z toffi i wyrazistym orzechowym smakiem.

Korzeń maca — co zawiera?

Korzeń maca jest źródłem licznych związków biologicznie aktywnych, co wpływa na jego dobroczynne działanie. W jego składzie znajdują się witaminy z grupy B, minerały takie jak: wapń, żelazo, cynk, miedź, potas. Dostarcza zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), oraz wartościowe białko  (ok. 10-16 g/100 g), zawierające wiele egzogennych aminokwasów, których organizm samodzielnie nie wytwarza. Zaliczamy do nich m.in.: argininę, leucynę, izoleucynę, walinę, treoninę, lizynę, metioninę, histydynę, fenyloalaninę.

W maca nie brakuje związków polifenolowych, które wykazują działanie przeciwutleniające, hamujące proces przedwczesnego starzenia się i uszkadzania komórek organizmu. Ponadto można w nim znaleźć obniżające poziom cholesterolu sterole (sitosterol, kampesterol, stygmasterol), makamidy i makaeny poprawiające płodność u mężczyzn, oraz błonnik niezbędny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego.

Korzeń maca — właściwości

Maca na wzmocnienie organizmu

Dzięki bogatemu składowi korzeń maca stosowny jest po chorobach, podczas rekonwalescencji. Można po niego sięgać dla wzmocnienia organizmu w stanach osłabienia, niedożywienia i obniżonej odporności. Zalecany jest do stosowania podczas narażenia na przewlekły stres oraz podczas obniżonego nastroju. Można stosować korzeń dla wsparcia pamięci i funkcji umysłowych, również u osób w podeszłym wieku.

Korzeń maca

Fot. iStock/Maca

Na libido i płodność 

Korzeń maca cechuje się wysoką zawartością argininy, która pozytywnie wpływa na ilość i ruchliwość plemników. To z kolei zwiększa szansę na szczęśliwe poczęcie. Ponadto odnotowano także wpływ maca na poziom libido. Badania przeprowadzone na grupie mężczyzn w wieku 21-56 lat wykazały, że włączenie 1,5 lub 3,0 g/dzień sproszkowanego korzenia maca przez 12 tygodni, wpłynęło na wzmocnienie odczuwania pożądania seksualnego.

Inne badania wykazały, że sproszkowana maca w dawce 3 g dziennie poprawia funkcje seksualne u kobiet cierpiących na łagodne zaburzenia seksualne wywołane stosowaniem leków z grupy SSRI (tzw. selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny), stosowanych w leczeniu depresji

Maca łagodzi objawy menopauzy

W 2011 roku badacze potwierdzili w kilku badaniach, że korzeń maca może łagodzić niektóre objawy menopauzy. Odnotowano złagodzenie przede wszystkim takich dolegliwości, jak: napięcie emocjonalne, problemy z koncentracją, nerwowość, drażliwość, lęki, uczucie zmęczenia, przygnębienia, a także zaburzenia seksualne.

Może zapobiegać osteoporozie

Jak wykazało jedno z doświadczeń, ekstrakt z korzenia maca może chronić przed zanikiem tkanki kostnej spowodowanej niedoborem estrogenów u kobiet po menopauzie. To może być przydatne w profilaktyce osteoporozy u kobiet po przejściu menopauzy.

Korzeń maca

Fot. iStock

Korzeń maca może wzmacniać mięśnie

Korzeń maca uważana się za skuteczny środek wspierający budowę i wytrzymałość masy mięśniowej, z powodu obecności steroli. Roślinne sterole wykazują działanie częściowo podobne do działania sterydów anabolicznych, więc maca stosowana jest chętnie przez sportowców celem zwiększania masy mięśniowej.

Gdzie kupić korzeń maca? Ile kosztuje?

Dzięki licznym właściwościom sproszkowany lub dostępny w formie tabletek korzeń tej rośliny, uważany jest za kolejny naturalny produkt z grupy superfood, który pozytywnie wpływa na organizm. Jednocześnie jest uważany za produkt bezpieczny, ponieważ rzadko powoduje skutki uboczne, takie jak migreny, czy zmiany nastoju, bezsenność.

Korzeń można nabyć w sklepach stacjonarnych i internetowych ze zdrową żywnością, a także w niektórych hipermarketach. Przeciętnie sproszkowana maca kosztuje ok. 50-60 zł/kg, natomiast produkt w formie kapsułek/tabletek, może mieć zróżnicowane ceny, ze względu na zawartość ekstraktu z korzenia rośliny.


źródło: www.poradnikzdrowie.pl ,vitapedia.pl