Olej jojoba to w rzeczywistości wosk, który znalazł zastosowanie w kosmetyce, w pielęgnacji twarzy i włosów. Można go także jeść, jednak ze względu na brak smaku i zapachu, oraz fakt, że jest ciężkostrawny, nie cieszy się szczególnym powodzeniem w kuchni. Warto wiedzieć, jakie właściwości dla urody wykazuje olej jojoba i jak go stosować, by w pełni z nich skorzystać?
Olej jojoba
Jojoba, czyli simondsja kalifornijska, to roślina naturalnie porastająca pustynię Sonora w Ameryce Północnej, choć uprawia się ją obecnie również w Ameryce Południowej, Afryce i Azji. Nasiona jojoby zawierają do 60% tłuszczów, stanowią więc dobry surowiec do pozyskiwaniu oleju.

Fot. iStcok
Olej jojoba, znany także jako olejek jojoba, w rzeczywistości jest woskiem pozyskiwanym w procesie tłoczenia na zimno. Jest on mieszaniną estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi. Przetrzymywany w temperaturze pokojowej charakteryzuje się płynną konsystencją o żółtawym zabarwieniu, natomiast w chłodzie, poniżej 8ºC, przybiera zwartą postać. Nadaje się do długotrwałego przechowywania, ponieważ nie jełczeje i z czasem nie ubywa mu cennych właściwości.
Olejek jojoba rafinowany czy nierafinowany?
Można zakupić olej jojoba rafinowany i nierafinowany. Olej jojoba nierafinowany, tłoczony na zimno, wytwarzany jest w wyniku zastosowania procesów mechanicznych, bez wykorzystania wysokiej temperatury. Proces ten nie jest tak wydajny, jak tłoczenie na gorąco, za to w efekcie daje lepszy jakościowo olej, bogatszy w składniki odżywcze. Ten rodzaj oleju poleca się do zastosowania w kosmetyce. Olej jojoba rafinowany jest łatwiejszy do pozyskania na większą skalę, ale zawiera mniej witamin i antyoksydantów, w porównaniu do nierafinowanego.
Czy olej jojoba jest jadalny?
Mimo że należy do produktów w pełni naturalnych i jest jadalny, nie zaleca się jego spożywania. Jest on ciężkostrawny i trudnowchłanialny przez układ pokarmowy. Spożywanie go może powodować niestrawność, biegunki czy wymioty. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać od zewnątrz jego cenne właściwości dla urody.

Fot. iStock
Olej jojoba — właściwości dla urody
Olej jojoba to skarbnica substancji dobrze wpływających na kondycję skóry i włosów. W jego składzie znajdziemy istotną dawkę witaminy A, witaminy E, witaminy F oraz skwalen, znany ze swojego działania przeciwzapalnego i antyoksydacyjnego. Nie brakuje w nim miedzi, cynku, selenu, chromu, jodu. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole, fitosterole. Obecne w nim płynne estry woskowe charakteryzują się budową zbliżoną do sebum wytwarzanego przez gruczoły łojowe w skórze. To wszystko sprawia, że olejek jojoba polecany jest w naturalnej pielęgnacji.
Olej jojoba na twarz i ciało
Olej z jojoba można stosować z powodzeniem do różnych typów cery, od wrażliwej i skłonnej do alergii, po tłustą, trądzikową. Ponieważ jego budowa jest zbliżona do budowy ludzkiego sebum produkowanego przez gruczoły łojowe, nałożony na skórę nie wywołuje podrażnień i alergii, nie zatyka porów. Stosowanie na skórę oleju jojoba wspiera odbudowę naturalnego płaszcza lipidowego skóry, nawilża ją, zapobiegając jednocześnie ucieczce ze skóry wody i ponownemu przesuszeniu. Może być stosowany na skórę dotkniętą łuszczycą, egzemą, łupieżem i AZS.
Ponieważ w jego składzie znajdziemy witaminy A, E (nazywana witaminą młodości) i F (kwas linolowy), zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry i wspiera zachodzące w niej procesy regeneracyjne. Olej wpływa na poprawę elastyczności skóry i widocznie ją wygładza. Witaminy z grupy B poprawiają stan naskórka, zapobiegają pojawianiu się krostek oraz alergii na skórze.
Obecność miedzi wspiera produkcję kolagenu i elastyny, które gwarantują skórze jędrność, elastyczność i młody wygląd. Z kolei cynk przyspiesza prawidłowe gojenie się skóry i łagodzi negatywny wpływ promieni słonecznych.
Wspomniany wcześniej skwalen, zaliczany do lipidów, wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. To, oraz zdolność do redukcji wydzielania sebum powoduje, że sprawdzi się do pielęgnacji cery z trądzikiem. Dobrze wpływa również na przywrócenie do zdrowia skóry i paznokci z grzybicą. Olej jojoba można także stosować na skórę odmrożoną i oparzoną, ze względu na jego działanie łagodzące i przyspieszające zamykanie ran.

Fot. iStock
Jak stosować olej jojoba na twarz i ciało?
Właściwości olejku jojoba powodują, że jest on cennym dodatkiem do kremów, balsamów do ciała, odżywek do włosów. Olej można zastosować również samodzielnie, jako olejek do odżywienia skóry twarzy i ciała, a także do masażu ciała. Jego działanie można wykorzystać poprzez dodanie niewielkiej ilości oleju do kąpieli. Nadaje się jako dodatek do domowych peelingów. Można go stosować w pielęgnacji skóry kobiet w ciąży, jako sposób na zapobieganie rozstępom, oraz do skóry dzieci.
Olej jojoba na włosy
Olej jojoba sprawdzi się również w pielęgnacji włosów. Regularne stosowanie olejku nadaje im połysk i zdrowy wygląd, bez obciążania i nadmiernego przetłuszczania pasm. Olejek jojoba wzmacnia cebulki włosów, chroni przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych, łagodzi podrażnienia skóry głowy. Może być stosowany jako wsparcie do walki z łupieżem. Szczególnie polecany jest do włosów wysokoporowatych, cienkich i delikatnych.
Można go zastosować jedynie do wmasowania niewielkiej ilości oleju w końcówki włosów, aby zapobiec im rozdwajaniu, albo wykorzystać do olejowania całej czupryny.
źródło: www.poradnikzdrowie.pl, www.medonet.pl