Sos beszamelowy to prosty w przygotowaniu dodatek do wielu dań z makaronem, warzywami, mięsem lub z rybą. Do jego przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników i dobry przepis, dzięki któremu prosty sos nabierze odpowiedniego smaku. Jak przyrządzić sos beszamelowy na kilka sposobów?
Podstawą sosu beszamelowego jest mąka, masło i mleko, czyli produkty tanie, które znajdą się w każdej kuchni. Dodatkowo jej smak podkreśla się solą, pieprzem, gałką muszkatołową, w wersji nieco mniej klasycznej, można dodać oliwki, kapary, czy ulubione zioła. Gotowy sos beszamelowy dobrze komponuje się z zapiekankami, lasagne, z pieczoną i smażoną rybą, szczególnie z dorszem, pstrągiem i łososiem. Bardzo dobrze smakuje także z warzywami (szparagi, kalafior, brokuły), a także serwowany jako dodatek do kurczaka, indyka, wołowiny i jagnięciny. Można go wykorzystać także do innych potraw, wg upodobań, lub na jego bazie przygotować inny sos, np. chrzanowy.
Sos beszamelowy (biały) — przepis
Sos beszamelowy — składniki:
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 50 g masła
- sól
- pieprz biały lub czarny
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Masło roztop na patelni, dodaj do niego mąkę i smaż przez ok. 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając.
- Ostrożnie wlej mleko, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęstszy i gładki.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rada: Możesz przed wlaniem mleka nieco je podgrzać, by nie tworzyły się grudki, co dzieje się często przy wlewaniu mleka prosto z lodówki. Jeśli w sosie pojawią się grudki, nie jest to problem — wystarczy energicznie i odpowiednio długo mieszać, by sos stał się gładki. Warto także powstrzymać się od zwiększania ilości mąki, ponieważ sos po zdjęciu z ognia zacznie stygnąć i bardziej gęstnieć.
Sos beszamelowy z serem — przepis
Sos beszamelowy z serem — składniki:
- 300 ml mleka
- 30 g masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Masło roztop na patelni, dodaj do niego mąkę i smaż przez ok. 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając.
- Ostrożnie wlej mleko, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęstszy i gładki.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj tarty ser i zamieszaj, aż ser się rozpuści.
Sos beszamelowy fit — przepis
Sos beszamelowy fit — składniki:
- 2 szklanki mleka 0,5%
- 2 płaskie łyżki mąki z pełnego przemiału pszenicy
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- W rondlu podgrzej oliwę z oliwek, wsyp mąkę i wymieszaj.
- Powoli dolewaj mleko i mieszaj cały czas, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Sos beszamelowy do lasagne — przepis
Sos beszamelowy do lasagne — składniki:
Lasagne:
- 250 g mięsa mielonego
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek pora,
- część korzenia selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka keczupu
- 1/4 szklanka czerwonego wina
- szczypta cukru
- oliwa
- sól
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- bazylia
- oregano
Sos beszamelowy:
- 400 ml mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 250 g masła
- sól
- pieprz biały lub czarny
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora i cebulę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć na nią utarte warzywa, cebulę i pora. Przesmaż, dodaj czosnek i mięso mielone. Smaż do chwili, gdy mięso się zetnie. Następnie dolej wino i trzymaj na ogniu aż do odparowania płynu. Dopraw. Dodaj pomidory, koncentrat, keczup, cukier. Duś razem i dodaj 1/3 szklanki wody. Duś wszystko ok. godziny. Po tym czasie odparuj płyn i dopraw, jeśli trzeba.
- Przygotuj sos beszamelowy: Masło roztop na patelni, dodaj do niego mąkę i smaż przez ok. 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Ostrożnie wlej mleko, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęstszy i gładki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, na spód nałóż cienką warstwę sosu pomidorowego. Ułóż płaty makaronu, kolejno warstwy: sos pomidorowy, beszamel, makaron, i tak do skończenia składników, by na górze był sos pomidorowy pokryty beszamelem.
Piecz w temperaturze 180-190ºC 20-30 minut (zależy od makaronu).