Zupa krem z cukinii jest prostym w przygotowaniu i bardzo smacznym daniem, które ma wielu miłośników. To niezawodny pomysł na obiad, który nie wymaga wykorzystania wielu składników, jest prosty do przyrządzenia i w dodatku zawsze wychodzi znakomicie. Wypróbuj przepis na zupę krem z cukinii z ziemniakami, serkiem topionym, lub w wersji fit dla tych, którzy dbają o sylwetkę.
Zupa krem z cukinii to lekkostrawny posiłek, który przysłuży się nie tylko sylwetce, ale i zdrowiu. Cukinia będąca podstawą zupy jest niskokaloryczna (w 100 g surowej cukinii jest zaledwie 15 kcal) i bogata w witaminy i składniki mineralne. W cukinii znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę K, kwas foliowy, potas, sód, fosfor, wapń, miedź i mangan. W dodatku jest ona uniwersalnym warzywem, które można zjeść na surowo, lub też wyczarować z niego zapiekanki, kiszonki, weki na zimę oraz pyszne i sycące zupy, na które przepisy znajdziecie poniżej.
Zupa krem z cukinii — przepis
Zupa krem z cukinii — składniki:
- 2 duże cukinie
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- mała śmietana
- 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- tymianek (jeśli lubisz)
- grzanki lub groszek ptysiowy
Przygotowanie:
- Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Jeżeli pestki są duże, usuń je.
- Cebulę posiekaj, marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa z cukinią wrzuć do garnka z bulionem i zagotuj.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj serek topiony i całość zmiksuj blenderem. Na koniec dodaj śmietanę, sól, pieprz i jeśli lubisz, tymianek. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa krem z cukinii z ziemniakami — przepis
Zupa krem z cukinii z ziemniakami — składniki:
- 1 większa cukinia
- 3 duże ziemniaki
- biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- sól
- pieprz do smaku
- zioła prowansalskie
- tymianek
- prażony słonecznik
- śmietana
- olej lub masło
Przygotowanie:
- Warzywa umyj, obierz, pokrój na małe kawałki.
- W garnku rozgrzej olej lub masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulkę i ziemniaki, posól i podsmaż razem 2-3 minuty, często mieszając (cebula powinna zmięknąć). Dorzuć pokrojoną w kostkę cukinię, podsmaż chwilę razem.
- Do podsmażonych warzyw wlej bulion warzywny i gotuj do miękkości. Gdy warzywa będę miękkie, wyciśnij czosnek, zupę zblenduj na gładką masę i zostaw na kilka minut na minimalnym ogniu.
- Przypraw zupę do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz tymiankiem, zaciągnij śmietaną.
- Zupę krem z cukinii podawaj posypaną pestkami słonecznika zrumienionymi na suchej patelni.
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym — przepis
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym — składniki:
- 2 cukinie
- 2 ziemniaki
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 150 g serka topionego naturalnego lub śmietankowego
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- grzanki lub groszek ptysiowy
Przygotowanie:
- Cukinię obierz, usuń pestki (jeśli cukinia jest młoda, skórkę zostaw) i pokrój w kostkę.
- W garnku roztop masło, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki, posól, podsmaż chwilkę i dorzuć następnie czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz cukinię. Wymieszaj, podduś 2 minuty i zalej bulionem.
- Zupę gotuj przez około 10-15 minut. Serek topiony pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do zupy i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
Całość zblenduj i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. - Nakładaj gorącą zupę na talerze i posyp ją grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa krem z cukinii fit — przepis
Przepis na lekką zupę krem z cukinii w wersji fit, to propozycja idealna na obiad podczas diety. Lekkostrawne danie dostarczy wielu wartościowych składników odżywczych, przy niskiej ilości kalorii. To także zdrowy posiłek, który sprawdzi się wtedy, gdy po prostu dbamy o szczupłą sylwetkę.
Zupa krem z cukinii fit — składniki:
- 1 duża cukinia,
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek korzenia selera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- jogurt naturalny
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i usmaż na niej pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, posól.
- Gdy czosnek i cebula się zrumienią, dorzuć starte marchewki, seler i wrzuć do garnka. Podsmażaj razem ok. 5 minut.
- W międzyczasie cukinię pokrój i obierz, jeśli jest starsza i ma twardą skórkę. Wrzuć do garnka i zalej wodą, tak aby cukinia z warzywami była pod jej powierzchnią. Gotuj 10 minut.
- Po upływie czasu zblenduj zupę i dopraw ją solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Zabiel zupę jogurtem i zdejmij z ognia.
- Podawaj gorącą, posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.