Go to content

Zupa krem z dyni na cztery sposoby

Zupa krem z dyni Hokkaido, piżmowej, z grzankami, z mleczkiem kokosowym
Fot. iStock

Zupa krem  z dyni zyskuje coraz większą popularność ze względu na smak, oraz delikatną konsystencję, będącą alternatywą dla tradycyjnych zup. W zależności od użytych przypraw można przyrządzić ją na słodko, jak i na ostro. Zupa krem z dyni Hokkaido, z grzankami, z mleczkiem kokosowym, czy z pieczonej dyni, to kilka z wielu przepisów, które warto wypróbować.

Zupa krem z dyni sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także podana na śniadanie czy kolację. Jak każda kremowa zupa doskonale komponuje się z grzankami, groszkiem ptysiowym oraz podprażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Można ją posypać koprem lub pietruszką. Jest ona nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Dynia - hokkaido, piżmowa, makaronowa, przepisy

Fot. iStock

Dynia zawiera bogactwo witamin i minerałów: witaminy A,B1, B2, PP, E i C, a także żelazo, fosfor, magnez oraz selen, cynk, miedź i mangan. Jest również niskokaloryczna (około 30 kcal/100 g), oraz lekkostrawna, dlatego jest warzywem zalecanym podczas diet odchudzających. Dynia składa się aż z 90% z wody, więc znakomicie nawilża organizm. Pomaga przy zaparciach, a pestki uważane są za skuteczny i naturalny sposób przeciw pasożytom w układzie pokarmowym. W zależności od tego, jakie inne warzywa do niej dodamy, zupa zyska nie tylko na smaku, ale i na wartościach odżywczych. 

Zupa krem z dyni z grzankami — przepis

Fot. iStock

Zupa krem z dyni z grzankami — składniki:

  • 100 dkg dyni bez skóry
  • duża marchewka
  • korzeń pietruszki 
  • kawałek korzenia selera
  • cebula
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu
  • pół szklanki śmietany 30% do smaku (ok. 100 ml)
  • sól,
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • grzanki

Przygotowanie:  

  1. Dynię i resztę warzyw obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z bulionem, ewentualnie dolej wody, by warzywa były przykryte płynem. 
  2. Gotuj do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany czosnek. Dodaj masło.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj je, dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem, solą i tymiankiem. Podawaj posypane grzankami.

Zupa krem z dyni Hokkaido — przepis

Zupa krem z dyni Hokkaido, piżmowej, z grzankami, z mleczkiem kokosowym

Fot. iStock/Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni Hokkaido — składniki:

  • mała dynia Hokkaido
  • pomarańcza
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • imbir (szczypta)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska  

Przygotowanie:

  1. Dynię umyj (nie musisz obierać), usuń pestki i pokrój w małą kosteczkę.
  2. Cebulę pokrój drobno w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklij je razem na patelni. Z pomarańczy wyciśnij sok, dolej go do cebuli i dodaj dynię. Zalej gorącą wodą tak, by dynia była zakryta i gotuj do miękkości.
  3. Doda przyprawy do smaku, zblenduj, by powstała zupa krem.  

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym — przepis

Zupa krem z dyni Hokkaido, piżmowej, z grzankami, z mleczkiem kokosowym

Fot. iStock

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym — składniki:

  • 1 l wody lub bulionu
  • 500 g dyni
  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • duży ziemniak
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 cm kawałka świeżego korzenia imbiru
  • 4-5 łyżek oleju sezamowego
  • 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala  
  • łyżeczka czerwonej ostrej pasty curry
  • sól 
  • garść pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój w kostkę, dynię obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na rozgrzanym oleju sezamowym zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj następnie marchew i seler. Smaż 5 minut, dorzuć kawałki ziemniaka, starty na tarce korzeń imbiru i czosnek.
  3. Po upływie kolejnych 5 minut dodaj pokrojoną dynię, pastę curry, garam masala, mleczko kokosowe i sól do smaku. Wymieszaj, wlej wodę i gotuj ok. 20 minut pod przykryciem. 
  4. Gdy warzywa zmiękną, zblenduj je, dopraw do smaku.
  5. Podawaj z pestkami dyni.

Zupa krem z pieczonej dyni piżmowej — przepis

Zupa krem z dyni Hokkaido, piżmowej, z grzankami, z mleczkiem kokosowym

Fot. iStock

Zupa krem z pieczonej dyni piżmowej — składniki: 

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 l bulionu
  • 1 l wody
  • 2 cebule
  • 2 duże ziemniaki
  • duża marchew
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • olej

Dodatkowo:

  • 3 łyżki pestek dyni
  • śmietana 36%

Przygotowanie:

  1. Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki, ułóż skórką na blaszce.
  2. Ziemniaki i cebulę obierz, i z warzywami oraz tymiankiem ułóż na blaszce, skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190ºC, ok. 15 minut, po czym wyłącz piekarnik i przez kolejne 15 minut zostaw warzywa w zamkniętym piekarniku.
  3. Z upieczonej dyni zdejmij skórkę. Dynię i warzywa pokrój na duże kawałki. Wrzuć wszystko do garnka, zalej wodą i bulionem. Gotuj 15 minut, dorzucić tymianek, dolej mleko kokosowe.
  4. Miękkie warzywa zblenduj na krem, dopraw solą i pieprzem.
  5. Pestki upraż na suchej teflonowej patelni.
  6. Zupę nałóż na talerz, połóż na niej kleks śmietany, posyp pestkami dyni.  

źródło: www.przyslijprzepis.pl