Czarny czosnek to produkt, który ogromną popularnością cieszy się w krajach Dalekiego Wschodu, ale i w Europie wzbudza coraz większe zainteresowanie. Charakteryzuje się nietypowym wyglądem i właściwościami, które przewyższają właściwości czosnku białego. Jak wytwarza się czarny czosnek, jakie ma właściwości i w jaki sposób go jeść?
Co to jest i jak powstaje czarny czosnek?
Czarny czosnek nie jest pomysłem z ostatnich lat. Przygotować go potrafiono już w starożytności, poddając zwykły czosnek fermentacji. Zwyczaj ten powstał w Korei, skąd przeniósł się na inne kraje azjatyckie, a następnie dalej do Europy i na cały świat. W Europie najwięcej czarnego czosnku produkuje Hiszpania, której klimat najbardziej sprzyja naturalnej fermentacji czosnku.
Czarny czosnek powstaje długo i wymaga cierpliwości. Proces polega na tym, by świeży zwykły czosnek odłożyć do zamkniętego miejsca z wysoką temperaturą (60–70°C) wysoką wilgotnością (70–80%) na całe 2 miesiące. Miejsce fermentacji musi być czyste, bez grzybów czy bakterii, nie mogą być przy tym stosowane środki konserwujące. Po upływie dwóch miesięcy otrzymujemy oczekiwany efekt, czyli czarny czosnek. Ale to nie koniec — nie można z niego jeszcze skorzystać. Musi on przez wiele następnych tygodni przejść naturalny proces oksydacji.
O ile zwykła fermentacja zachodzi pod wpływem bakterii kwasu mlekowego, tak w przypadku czarnego czosnku fermentację wyzwalają enzymy i następujące w nim reakcje biochemiczne. W trakcie dojrzewania czosnek zyskuje nowy kolor, przechodzi od bieli do barwy czarno-granatowej. Zmienia także konsystencję ze zwartej, twardej, na miękką i delikatną, przypominającą serek topiony.
Wielbiciele czarnego czosnku twierdzą, że czuć w nim nie czosnek, a raczej wędzone owoce — śliwkę, morelę, czy też wanilię.
Czarny czosnek — co w nim siedzi?
W składzie chemicznym czarnego czosnku wyszczególniono ponad dziewięćdziesiąt różnych związków chemicznych. Z pewnością długi czas fermentacji czarnego czosnku ma pozytywny wpływ na przyswajalność cennych substancji odżywczych i lepsze oddziaływanie na organizm. Jedną z największych zalet czarnego czosnku jest to, że stężenie przeciwutleniaczy jest w nim jeszcze wyższe, niż w czosnku świeżym. Znajdziemy tutaj substancje o silnym działaniu, takie jak: S-allilocysteina, związki siarkoorganiczne, fenolowe, flawonoidy, czy pochodne tetrahydro-β-karbonylków. Jest również wartościowym źródłem potasu, magnezu, siarki, żelaza, cynku i tiaminy.
Właściwości dla zdrowia
Czarny czosnek czarny jest znakomitym wsparciem dla pracy układu odpornościowego, dzięki obecności lizyny, która wspomaga wytwarzanie przeciwciał. Określany jest także mianem naturalnego antybiotyku, ponieważ działa niszcząco na chorobotwórcze drobnoustroje, dzięki obecności związków siarkoorganicznych i fenolowych. Jego działanie odnotowano podczas stosowania przy infekcjach bakteryjnych, infekcjach dróg moczowych, biegunkach bakteryjnych, a także gruźlicy.
Czarny czosnek poprawia pracę układu krążenia i obniża ciśnienie krwi. Wspiera procesy trawienne, działa moczopędnie. Stabilizuje również poziom glukozy we krwi, dodaje energii, poprawia funkcjonowanie mięśni, wspiera również sprawność umysłową.
W przeciwieństwie do zwykłego białego czosnku czarny jest wyjątkowo łagodny na układu pokarmowego, nie podrażnia, go więc jest lepiej i szybciej trawiony. Ponadto sfermentowany czosnek nie powoduje przykrego zapachu z ust, co jest jego niewątpliwą zaletą. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby, wspiera metabolizm tłuszczy, dzięki zawartości izoleucyny i treoniny.
Czarny czosnek zawiera fenyloalaninę, która bierze udział w tworzeniu neuroprzekaźników (dopamina, noradrenalina), które pełnią ważną funkcję przy zachowaniu zdrowia psychicznego. Z kolei tryptofan jest niezbędny w wytwarzaniu serotoniny, wspomaga regulację cykli snu.
Z racji z zawartości skoncentrowanej ilości antyoksydantów działa również antynowotworowo, więc jest wartościowym elementem profilaktyki nowotworów.
Jak jeść czarny czosnek?
Powinno się go jeść w ilości nie większej, niż trzy ząbki dziennie. Należy go przyjmować najlepiej rano, przed i po śniadaniu, ponieważ ma właściwości pobudzające i nie jest dobrym pomysłem spożywaniem go przed snem. Czarny czosnek możemy nabyć w postaci suplementu.
Sfermentowany czosnek w ząbkach sprawdzi się jako dodatek do potraw, a także smarowidło na kanapki. Dobrze komponuje się z sałatkami, owocami morza, wszelkimi daniami kuchni azjatyckiej. Dodany do koktajlu przed treningiem zapewni zastrzyk potrzebnej energii i poprawi wydajność organizmu. W przypadku, gdy ktoś przyjmuje lekarstwa, należy przyjmowanie czarnego czosnku omówić z lekarzem.
źródło: czarny-czosnek.pl , www.naturoterapiawpraktyce.pl , bonavita.pl