Go to content

DWU-ZUP. Wasze przepisy wielkanocne

Fot. Archiwum prywatne

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Składniki:

  • Około 15 dag wołowiny
  • 2 młode ziemniaki
  • 1 młoda marchew
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Koperek posiekany
  • Bazylia świeża
  • 1 ząbek czosnku
  • Łyżeczka oliwy
  • sól
  • 40dag pomidorów z puszki
  • 40dag mrożonego groszku

Przygotowanie:

Wołowinę oczyszczamy z błonek myjemy dokładnie i kroimy w małą kostkę.

Ziemniaki ,marchew, pietruszkę i seler obieramy i siekamy w kostkę.

Czosnek obieramy i szklimy na oliwie.

Warzywa wraz z mięsem gotujemy na parze i lekko solimy. Gdy zmiękną dokładnie bledujemy.

Gdy zmiksujemy na gładką masę zupkę dzielimy na dwie równe części.

Do jednej dodajemy pomidory i bazylię, rozdrabniamy ponownie.

Do drugiej dodajemy groszek i koperek , rozdrabniamy.

Zupkę wlewamy do miseczki równocześnie pomidorową i groszkową tak aby się połączyły ale nie wymieszały – to zostawmy pociechom do zabawy.

Można podawać z grzankami.

Smacznego!

Autor: Lineczka192

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka