Pizza – ucieleśnienie przyjemnego wieczoru, włoskiej randki i urodzinowego kinderparty. Chyba nie ma na świecie drugiej, równie słynnej potrawy. Jak zrobić ją samodzielnie w domu i czy wyjdzie tak wspaniała, jak ta z restauracji? Sekret pizzy to… przepis na ciasto. Sprawdźcie koniecznie, przepis na ciasto na pizzę – to wcale nie takie trudne. Smacznego!
Cienkie i chrupiące czy pulchne i grube? Każdy miłośnik pizzy ma swój ulubiony rodzaj ciasta. A możliwości jest naprawdę wiele. Pamiętajcie, że nie tylko grubość ma znaczenie. Dobre ciasto na pizzę, to to, przygotowane z miłością do ucztowania. Nie trzeba jednak szczególnych umiejętności, by przygotować pyszną domową pizzę. Zawsze za to można poeksperymentować.
Pamiętajcie, że fajnym dodatkiem, który podniesie aromatyczność ciasta poziom wyżej są zioła. Możecie dodać swoje ulubione włoskie zioła już do ciasta. Możecie również zawinąć w jej brzegach przyjemną niespodziankę – ser lub szynkę. W domowej pizzy, wszystkie chwyty dozwolone.
Przepis na pizzę – przepis na ciasto na pizzę
Składniki
- 25 g świeżych drożdży, lub 7 g drożdży instant
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sos i ulubione dodatki na pizzę
Przepis na pizzę – ciasto: przygotowanie
- Przygotuj drożdże – świeże wyjmij z lodówki, by ociepliły się w temperaturze pokojowej. Gdy nie będą już zimne, wykonaj rozczyn: drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj do nich 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszaj dokładnie i zostaw kwadrans do wyrośnięcia.
- Mąkę z solą przesiej do miski, zrób wgłębienie i wlej w nie rozczyn. Przez 3 minuty mieszaj, na koniec dolej oliwę.
- Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj je kwadrans, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto włóż do dużej miski i przykryte ściereczką zostaw godzinę do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto już wyrośnie, ugnieć je ponownie na stolnicy, po czym podziel na dwie części i na 10 minut niech odpoczywają pod ściereczką.
- Blachy posmaruj oliwą, wyłóż część ciasta, spłaszcz je i rozciągaj równomiernie na zewnątrz, formując kształt pizzy.
- Rozciągnięte ciasto posmaruj sosem, rozrzuć ser i wyłóż dodatki. Zostaw jeszcze na kwadrans – powinno wyrosnąć i włóż do maksymalnie nagrzanego piekarnika na niższym poziomie na ok. 10 minut.