Sałatka z makreli to prosta w przygotowaniu przekąska, której smak idzie w parze ze zdrowiem. Makrelę surową, wędzoną, czy w puszce można dostać w wielu sklepach, za niewysoką cenę. Ponieważ ryby mają wiele zalet dla zdrowia, warto sięgać po nie częściej. Sałatka z makreli w oleju, fit czy z jajkami – wybierz przepis, który przypadnie ci do gustu.
Warto sięgać po makrelę, ponieważ ta tłusta ryba morska jest skarbnicą cennych dla zdrowia kwasów omega-3 oraz witaminy D. Jest również źródłem pełnowartościowego białka (18,6 g/100 g), selenu, fosforu, potasu, witaminy A. Jedzenie makreli poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu, wzmacnia układ immunologiczny.
Makrelę można piec, smażyć, podawać z grilla. Doskonale smakuje ugotowana na parze, podana z warzywami. Popularnością cieszy się także w wersji wędzonej, z której można przyrządzić różne pasty kanapkowe lub pyszne sałatki. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, a efekt potrafi zachwycać. Przepisów jest wiele, jest wiec w czym wybierać: sałatka z makreli i jabłka, w oleju z korniszonami, z jajkami i w wersji fit.
Sałatka z makreli i jabłka – przepis
Na początek sałatka z makreli i jabłka – na oryginalne połączenie, ale przypadnie do gustu miłośnikom soczystych i chrupiących sałatek.
Sałatka z makreli i jabłka – składniki:
- wędzona makrela
- słoiczek zielonych oliwek
- pół jabłka
- sałata lodowa
- rukola
- pół żółtej papryki
- 5 orzechów
- 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sałatka z makrelą i jabłkami – wykonanie:
- Makrelę obierz ze skóry, usuń ości, a mięso pokrój na kawałki.
- Oliwki, ogórki i paprykę pokrój w plasterki. Rukolę i sałatę porwij na mniejsze kawałki.
- Wszystko przełóż do jednej miski, polej oliwą z oliwek, łyżką soku z cytryny, posyp solą i pieprzem, wymieszaj i dorzuć pokruszone orzechy włoskie.
Sałatka z makreli w oleju z korniszonami – przepis
Sałatka z korniszonami jest propozycją dla tych, którzy lubią połączenie bardziej wyrazistych smaków. Dodatek majonezu jest co prawda kaloryczny, ale rewelacyjnie podkreśla smak całego dania.
Sałatka z makreli w oleju z korniszonami – składniki:
- puszka makreli w oleju
- 2 ogórki korniszony
- 4 jajka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 cebula
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Sałatka z makreli w oleju z korniszonami – składniki:
- Makrelę przełóż z puszki do miski wraz z olejem, rozdrobnij mięso widelcem.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój.
- Ogórki korniszony i cebulę posiekaj drobno.
- Rozdrobnione składniki wrzuć do miski z rybą, dołóż jogurt, majonez, większość posiekanego szczypiorku, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Sałatkę włóż na godzinę do lodówki. Podaj ją z pieczywem, posyp na koniec pozostałym szczypiorkiem.
Sałatka z makreli z jajkami – przepis:
Sałatka z makreli z jajkami to opcja dla miłośników sycących i zdrowych dań. Jeśli ktoś lubi podjadać zdrowe co nieco, taka sałatka będzie dobrym wyborem na szybką przekąskę.
Sałatka z makreli z jajkami – składniki
- wędzona makrela
- 3 jajka
- sałata
- ogórek
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sałatka z makreli z jajkami – przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki, odłóż na bok.
- Makrelę obierz ze skóry, usuń ości i pokrój oczyszczone mięso na kawałki, przełóż do miski.
- Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na ćwiartki. Ogórka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki, dorzuć do makreli – wymieszaj delikatnie. Na górę połóż ćwiartki jajek.
- Przygotuj sos – oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i czosnkiem rozdrobnionym przez praskę, dorzuć sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Polej gotową sałatkę.
Sałatka z makreli fit – przepis
Sałatka bez majonezu to przepis, który pokochają osoby dbające o linię. Brak kalorycznego sosu z majonezem i jajek odchudza sałatkę. Świeże składniki i dressing na bazie oliwy z oliwek i musztardy sprawia, że nie brakuje jej lekkości i smaku.
Sałatka z makreli fit – składniki:
- mix różnych sałat
- wędzona makrela
- ogórek
- czerwona cebula
- papryka czerwona
- kukurydza z puszki
- kapary
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- mielony czarny pieprz
- sól
- pełnoziarniste pieczywo
Sałatka z makreli fit – przygotowanie:
- Makrelę obierz ze skóry, wyjmij ości, mięso rozdrobnij widelcem, wrzuć do miski.
- Sałatę umyj, poszarp na mniejsze części. Ogórek, cebulę, i paprykę czerwoną pokrój na niewielką kostkę, dorzuć do makreli. Dołóż kapary, kukurydzę i delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj sos – wymieszaj w osobnym naczyniu oliwę z oliwek, wodę, musztardę, sól i pieprz.
- Serwuj z pełnoziarnistym pieczywem lub samodzielnie.
Mimo niewątpliwych zalet dla zdrowia i wyjątkowego smaku, nie każdemu poleca się tę rybę. Makreli nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Makrela ma wysoką tendencję do kumulowania związków rtęci, która przenika przez barierę krew-łożysko oraz do mleka matki i jest szkodliwa. I jeszcze jedno warto przypomnieć. Makrela (szczególnie wędzona) zawiera histaminę, przez co może powodować uczulenie. Po spożyciu może pojawić się obrzęk i duszności.