Moi domownicy nie wyobrażają sobie Świąt Wielkanocnych bez Gotowanej Baby. Jest dla nas wyjątkowa, bo gości na naszym stole od wielu lat, a konkretnie od czasu, gdy Babcia dostała od znajomej specjalną formę do gotowania Baby i zaczęła ten specjał przygotowywać. Ma ona bardziej delikatny i „mokry” smak niż tradycyjna babka wielkanocna i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i jedynym problemem jaki może sprawić, to jest właśnie ta forma, którą trudno jest kupić, reszta to „pikuś”.
Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną.
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.
Gotowana Baba – przepis
Składniki:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 kostka masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka maki pszennej,
- cukier waniliowy,
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera, wyrobić. Ciasto przelać do formy, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Formę wstawić do wrzątku i gotować ok. 90 minut. Przez 10 minut pozostawić we wrzątku, następnie wyjąć z garnka i ostudzić. Ostudzoną polać polewą czekoladową, udekorować marcepanowymi jajeczkami.
Smacznego!
Autor: Małgorzata
Partnerem akcji jest
Nagrody:
5 x zestaw smakołyków, składający się z:
- Ciasto drożdżowe DB
- Babeczki z płatkami czekolady
- Beza
- Ciasto Leśny mech
- Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
- Komplet pisaków
- Posypki Decorada (3 rodzaje)
- 2 polewy
- Budyń wanilinowy i śmietankowy
- Krem Karpatka
- Mix do śmietany
- Mix do mascarpino
- Proszek do pieczenia
- Aromat migdał & cytryna
- 2 x galaretka