Przepis na pyszną rybę? Nic prostszego. Jak zrobić pstrąga faszerowanego

SURIMI
SURIMI
25 września 2018
Fot. iStock/mediaphotos
 

Kochani, trwa nasz konkurs. Jeśli ktoś uważa, że przygotowanie ryby jest bardzo trudnym przedsięwzięciem, z błędu wyprowadza nas pani Izabela, która przysłała swoją propozycję na podanie pstrąga i łososia.

Pstrąg faszerowany

Składniki:

  • cały pstrąg patroszony
  • masło
  • serek ostrowia ziołowy
  • pęczek pietruszki
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Pstrąga faszerujemy zmiksowaną mieszanką ziół, masła i serka zostawiając część ziół niezmiksowanych, którymi smarujemy rybę z wierzchu. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładam do nagrzanego piekarnika tak długo, aż zacznie pachnieć. Jak pachnie to znaczy, że jest  dobra i pyyyyszna!

Moja druga ulubiona ryba- to dzwonki łososia na parze z pieprzem cytrynowym, świeżymi ziołami, jakie mam pod ręką, podane z odrobiną masełka ziołowego i sokiem z cytryny.
Palce lizać.

UWAGA KONKURS

Kochani, proponujemy wam dalszą zabawę z przepisami. Tym razem – skoro surimi, to danie z ryby, chcielibyśmy, abyście przesłali nam wasze ulubione przepisy z… rybą lub VIČI paluszkami surimi.  Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI.

NAGRODY

Mamy dla was kolejne trzy wyjątkowe nagrody ufundowane przez VICI – tym razem to:

3x bon o wartości 250 złotych do sklepu BENTOMANIA  (www.bentomania.pl)

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 27.08. 2018 – 27.09.2018 roku.

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.


Artykuł powstał przy współpracy z marką VICI


Przepyszny pomysł na kanapki z chlebem tostowym i paluszkami surimi. Wypróbujcie koniecznie!

SURIMI
SURIMI
27 września 2018
Fot. iStock/Olha Matkovska
 

Macie ochotę na kolejny przepis z  VIČI paluszkami surimi? Może spróbujcie propozycji kanapek, takie urozmaicenie z pewnością spodoba się każdemu?

Kanapki z paluszkami surimi VIČI

Składniki:

1 opakowanie VIČI paluszki surimi

chleb tostowy

oliwa z oliwek

koper włoski

cytryna

papryczka chili

zioła według uznania

1/2 czerwonej cebuli

liście sałaty

majonez

musztarda

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

VIČI paluszki surimi kroimy drobno, siekamy zioła, wszystko razem mieszamy dodając łyżkę majonezu i łyżeczkę musztardy oraz sól do smaku. Osobno kroimy koper włoski, papryczkę chili, liście sałaty, czerwoną cebulę – mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Opiekamy chleb tostowy – na patelni na maśle, układamy nadzienie, przykrywamy drugą kromką i gotowe. Smacznego!

Przypominamy wam o trwającym jeszcze konkursie.

Tym razem – skoro surimi, to danie z ryby, chcielibyśmy, abyście przesłali nam wasze ulubione przepisy z… rybą w roli głównej lub VIČI paluszki surimi.  Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI. A może macie fantastyczny przepis z wykorzystaniem paluszków surimi VICI?

NAGRODY

Mamy dla was trzy wyjątkowe nagrody ufundowane przez VICI – tym razem to:

3 x bon o wartości 250 złotych do sklepu BENTOMANIA  (www.bentomania.pl)

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 27.08. 2018 – 15.10.2018 roku.*

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.


Schudnąć na paluszkach krabowych? To proste!

SURIMI
SURIMI
18 września 2018
Fot. iStock/kiko_jimenez

Zrównoważona dieta, jest podstawą dobrego samopoczucia i jednym z decydujących czynników zdrowej aktywnej długowieczności. Utrzymanie tej równowagi jest niemożliwe bez białka pochodzącego z produktów rybnych, ponieważ ma ono niezastąpione właściwości dla naszego organizmu.

Po pierwsze, istnieje niewiele tkanek łącznych w białku ryb (w przeciwieństwie na przykład do mięsa), więc jest ono łatwiej trawione. Białko wpływa na elastyczność naszej skóry i siłę mięśni. Po drugie, bez prawidłowej zawartości białka w naszej diecie trudno marzyć o pięknych i zdrowych włosach oraz paznokciach. Ponadto białko rybne poprawia funkcjonowanie naszego układu sercowo-naczyniowego i zapobiega wystąpieniu zakrzepicy żył.

Warto także pamiętać, że białko ryb zawiera użyteczne aminokwasy, które są potrzebne do optymalnego funkcjonowania organizmu. Na przykład tauryna, która jest ważna dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego, służy zapobieganiu miażdżycy i wielu innym chorobom. Jedząc ryby i owoce morza, możemy dostarczyć naszemu organizmowi siedem ważnych aminokwasów. Oznacza to, że w naszej diecie nie muszą znajdować się jedynie świeże ryby, ale też krewetki, kalmary, kraby i wysokiej jakości produkty powstałe na bazie przetworzonych ryb.

Ryba zawsze była uważana za produkt dietetyczny i to nie bez powodu. Białko ryb jest nie tylko łatwo trawione, ale także o wiele bardziej odżywcze niż to pochodzące z drobiu. Za źródło najbardziej niskokalorycznego białka ryb uważane są paluszki surimi.

Warto obalić stereotypy na temat paluszków surimi, które nie zawierają żadnych szkodliwych składników. Produkują je firmy europejskie, których produkty i technologie są ściśle kontrolowane i potwierdzane certyfikatami. W skład takich paluszków surimi wchodzi mielone surimi ryb (ok. 40%), woda, pszenica i skrobia ziemniaczana, białko pochodzące z jajek, olej roślinny, cukier, sól, naturalne aromaty i wyciąg z papryki. Im wyższa zawartość procentowa białka w paluszkach surimi, tym lepszy produkt (musi wynosić co najmniej 7%, czyli 7 g w 100 g produktu). Ponadto, niezależnie od mielonej ryby, niektóre rodzaje tego produktu mo zawierać mięso kraba, wówczas ich cena jest nieco wyższa.

Europa po Japonii zajada się paluszkami surimi – tymi najwyższej jakości, warto je  wprowadzić do diety i zajadać się – bo nie dość, że zdrowe, to jeszcze niskokaloryczne.


Artykuł powstał przy współpracy z marką VICI