Psychologia Związek

Jeśli kiedykolwiek kochałaś miłością nieodwzajemnioną, musisz to przeczytać

Ewa Raczyńska
Ewa Raczyńska
1 marca 2019
Fot. iStock/martin-dm
 

Kochałaś bez wzajemności? A może uważasz, że twoja miłość wystarczy, by zbudować dobry związek. Czekasz z nadzieją, że on pokocha cię równie mocno, jak ty jego, że nauczysz go miłości?

Uważaj, bo takie kochanie to jak jazda w jedną stronę i to w dodatku drogą, która jest ślepym zaułkiem. Powinnaś wiedzieć, że nieodwzajemniona miłość:

– niszczy ciebie i twoje poczucie własne wartości. To ona sprawia, że czujesz się niewystarczająco dobra, zrobisz wszystko, by zasłużyć na jego miłość. Wkładasz masę wysiłku w związek, który prowadzi donikąd.

– pozbawia się tożsamości; dla tej miłości porzucasz siebie, stajesz się kimś, kogo on chciałby obok siebie mieć. Pamiętasz film „Uciekająca Panna Młoda”, w którym Julia Roberts w zależności z jakim chłopakiem była, jadła jajka, jakie on lubił? Też tak masz? Robisz rzeczy, które on lubi, ale ty już niekoniecznie? Ta miłość pozbawia cię najważniejszego – ciebie samej.

– sprawia, że przestajesz kochać siebie, a może nigdy nie kochałaś? Nie akceptujesz siebie, bo on ciebie nie aprobuje.

– zmusza cię do przeglądania się w jego oczach, co daje mu kontrolę nad tym, jak się czujesz. Nieodwzajemniona miłość niszczy twoją samoocenę, najważniejsze staje się to, co on myśli o tobie.

– tworzy iluzję miłości i szczęśliwego związku. Tak bardzo chcesz, żeby on ciebie kochał, że jesteś w stanie sobie to wmówić, a co więcej – uwierzyć, że tak jest naprawdę. Zderzenie się z rzeczywistością jest bardzo bolesne.

– jest toksyczna, bo jak możemy być z kimś, kto nie chce nas kochać za to, kim naprawdę jesteśmy?

Możesz żyć w tej iluzji, możesz mieć nadzieję, że coś się zmieni, ale czy naprawdę chcesz marnować swój czas na taki związek? Na toksyczną relację, która zmiecie cię w proch, po której, gdy się skończy (a skończy się na pewno), będziesz musiała budować siebie na nowo?

Prawdziwa miłość przychodzi, gdy kochasz siebie samą i nie zadowalasz się kimś, kto nie potrafi i nie chce odwzajemnić twoich uczuć. Ona nie pojawia się, gdy rezygnujesz z potrzeby bycia sobą, gdy nie możesz wybrać tego, czego naprawdę chcesz. Dopiero, jeśli możesz zdefiniować swoje potrzeby, a twój partner na nie reaguje i odpowiada, to znaczy, że cię kocha.


Psychologia Związek

Ostatkowe „must have” w wydaniu Delecty

Redakcja
Redakcja
1 marca 2019
Delecta - Eklery z różową polewą
 

Choć niektórzy wspominają jeszcze imprezę sylwestrową, czas pomyśleć o kończącym się karnawale, a właściwie zbliżających się dniach – czyli tzw. ostatkach. Dla wielu to ostatni moment na huczną zabawę przed długim okresem wstrzemięźliwości. Impreza w klubie? Domówka? A może zaspokojenie na zapas apetytu na „coś słodkiego”? Ile osób, tyle pomysłów na celebrowanie tych kilku dni. Jedno jest pewne: bez pyszności się nie obędzie. 

Planując imprezowe menu ostatkowych słodkości, warto pomyśleć o czymś co będzie nie tylko wybornie smakować, ale też sprawdzi się jako szybki w przygotowaniu poczęstunek dla gości– przecież nie chcemy spędzić całego wieczoru w kuchni! W tej roli idealny będzie deser, który prędkość ma już w nazwie. Co to takiego?  Ekler! Słowo „éclair” pochodzi bowiem z języka francuskiego i oznacza „błyskawicę”, co ma odnosić się nie tylko do błyskawicznej konsumpcji tych ciastek, ale z pomocą marki Delecta, również produkcji.

Ekler przeżywa obecnie swój renesans. W kawiarniach i cukierniach można spotkać go w nowej, bogatszej odsłonie. Nie tylko w wersji standardowej z kremem i polewą czekoladową, ale też z różnymi dodatkami – orzechami, kolorowymi ozdobami, a nawet jadalnymi kwiatami. Marka Delecta inspiruje przepisami na wykorzystanie eklerów przy tworzeniu karnawałowych przekąsek.

Eklery serca

 

Ciasto:

  • 1 opakowanie Eklerów Delecta
  • 3 jaja
  • 125 ml wody (1/2 szklanki)
  • 75 ml oleju

Krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%

Polewa:

  • 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny spożywczej Delecta
  • 30 ml wody

Chociaż Walentynki już za nami, uczucia warto wyrażać nie tylko tego dnia. Dlaczego więc nie zaskoczyć bliskich eklerkami w kształcie serca?

Na początku nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu). Do naczynia dajemy jaja, wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego. Wyciskamy eklery przez rękaw cukierniczy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadajemy im kształt serc. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut. Wystudzone eklery przekrajamy na pół. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji, dodając mieszankę do kremu. Torebkę z polewą trzymamy w gorącej wodzie przez 5-10 minut. Rozpuszczamy żelatynę w 30 ml wody, a następnie mieszamy ją z polewą czekoladową za pomocą małej rózgi. Nakładamy po łyżce kremu na górną i dolną część przekrojonego eklera. Delikatnie łączymy obie części. Oblewamy ciastka polewą, ale od spodniej strony. Będzie łatwiej nadać jej kształt serca.

Słodkie, eklerowe serduszka z pewnością skradną nie jedno serce. 😊

Eklery z kremem kawowym i masą krówkową

Ciasto:

  • 1 opakowanie Eklerów Delecta
  • 3 jaja
  • 125 ml wody (1/2 szklanki)
  • 75 ml oleju

Krem:

  • 1 opakowanie kremu tortowego smak śmietankowy Delecta
  • 200 ml schłodzonego mleka
  • 150 ml schłodzonej kawy (americano lub espresso)

Dekoracja:

  • 1 opakowanie masy krówkowej Bakalland

„Ciastko do kawy” to popularna forma relaksu. A może połączyć ze sobą te dwie przyjemności?

Przed podjęciem pracy, nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu). Do naczynia dajemy jaja, wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego i wyciskamy zygzakowatym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Optymalna wielkość eklerów to ok. 9 cm długości i ok. 2 cm grubości. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut. Wystudzone eklery przekrajamy na pół. Krem tortowy miksujemy z mlekiem i kawą na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Wystudzone eklery przekładamy kremem.

Masę krówkową Bakalland podgrzewamy na małym ogniu, żeby lekko się rozpuściła. Rozsmarowujemy ją na wierzchu eklerów. Schładzamy eklery w lodówce przez ok. 3 godziny.

Eklery z kremem kawowym i masą krówkową to prosty sposób, jak w jednym ciastku schować wszystko to, co najlepsze! Kawa + ekler + masa krówkowa. Czy wyobrażacie sobie bardziej idealne połączenie?

Eklery z różową polewą

Ciasto:

  • 1 opakowanie Eklerów Delecta
  • 3 jaja
  • 125 ml wody (1/2 szklanki)
  • 75 ml oleju

Krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%

Polewa:

  • 1 opakowanie polewy smak białej czekolady Delecta
  • 2 łyżki soku malinowego lub wiśniowego

Dekoracja:

  • Płatki czekoladowe Decorada Delecta
  • Posypka smak owocowy Decorada Delecta
  • Orzechy laskowe blanszowane Bakalland
  • Migdały w płatkach Bakalland

Ostatnia słodkość to najlepszy dowód na to, że je się nie tylko ustami, ale też oczami. 😊

Najpierw nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu). Do naczynia wbijamy jaja, dodajemy wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego. Wyciskamy eklery zygzakowatym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Optymalna wielkość eklerów to ok. 9 cm długości i ok. 2 cm grubości. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut. Wystudzone eklery przekrajamy na pół. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji, dodając mieszankę do kremu. Torebkę z polewą umieszczamy w gorącej wodzie i rozpuszczamy 5-10 minut. Mieszamy polewę z sokiem malinowym lub wiśniowym. Dodajemy po łyżce kremu na górną i dolną część przekrojonego eklera. Delikatnie łączymy obie części. Na eklery rozprowadzamy różową polewę. Dekorujemy eklery bakaliami i posypkami wedle uznania!

Takie eklery to dobry sposób na wspólne spędzenie czasu w kuchni! Niech każdy udekoruje swojego eklerka według własnych upodobań i pomysłu. Który najlepszy? 🙂

Więcej słodkich inspiracji, nie tylko na eklery, na stronie: delektujemy.pl


Psychologia Związek

8 zaskakujących cech osób urodzonych w marcu

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
1 marca 2019
Cechy osób urodzonych w marcu
Fot. iStock anyaberkut – Cechy osób urodzonych w marcu

Uparci i zdeterminowani. Gdy mają swój cel, nie ma siły, która by ich powstrzymała. Osoby urodzone w marcu maja kilka bardzo zaskakujących cech. Czy to sprzyjający miesiąc? Przeczytajcie.

Urodzeni w  marcu maja pewne wyjątkowe cechy i predyspozycje. Mają artystyczne dusze i sporo wewnętrznej motywacji. Czego można im pozazdrościć?

Zaskakujące cechy osób urodzonych w marcu

1. Mają wyjątkowa intuicję

Nie tak łatwo zamydlić im oczy. Osoby urodzone w marcu maja wyjątkowo silną i niezawodną intuicję.

Potrafią bezbłędnie wyczuć manipulację i toksycznych ludzi na kilometr. Inwestują w prawdziwe przyjaźnie. Jeśli urodziłeś się w marcu – możesz ufać swojej intuicji!

2. Są bardzo empatyczne

To niezwykła cecha, która bardzo ułatwia życie. Empatia, współczucie i wielkoduszność – pomagają marcowym dzieciom robić sporo dobrego.

Pamiętajcie, że dobro wraca. A urodzeniu w  marcu wiedzą o tym bardzo dobrze – doświadczają tego na własnej skórze.

Chęć niesienia pomocy i ich bezinteresowność sprawiają, że są odbierani jako ciepłe osoby i szybko zaskarbiają sobie sympatię innych.

3. Mają artystyczną duszę

Choć każdy z nas ma jakiś talent, marcowe dzieci są stworzone do życia artysty. Kochają muzykę i sztukę. Wiele znanych i utalentowanych osób urodziło się właśnie w marcu –  Michał Anioł, Vincent van Gogh, czy Elton John.

4. Widzą więcej

Marcowe dzieci to prawdziwi życiowi filozofowie. Myślą więcej o życiu i nie boją się rozważać najtrudniejszych dylematów. Zanim coś zrobią, wybiegną myślami daleko w przyszłość. Ta cecha w połączeniu z empatią sprawia, że potrafią unikać złych, życiowych decyzji.

Oczywiście czasem te cechy nieco im ciążą – urodzeni w marcu mogą mieć problemy z odmawianiem i zdrowym egoizmem.

5. Są optymistami

I bynajmniej nie chodzi o głupkowatą radość, czy bark znajomości konsekwencji. To prawdziwi entuzjaści życia. A wszystko to dzięki umiejętności bycia wdzięcznym i wewnętrznej dojrzałości.

Doceniają swoją życie, i co by się nie działo, pozostają pogodni.

6. Są elastyczni

Potrafią odnaleźć się w każdej sytuacji. jeśli mogą zaspokoić swojej podstawowe potrzeby – reszta nie jest ważna. Dlatego właśnie potrafią się cieszyć życiem, gdy inni kręcą nosem lub płaczą nad rozlanym mlekiem.

7. Celebrują spokój

To mistrzowie równowagi. Potrafią żyć szybko, robić milion pozytywnych rzeczy, jednocześnie pamiętając o naładowaniu baterii. Kochają wypady do swoim samotni i ciszę. Spokój od czasu do czasu – to dla nich najlepszy urlop pod słońcem.

8. Są bardzo oddani

Dla swoich bliskich: rodziny, przyjaciół i miłości – są w stanie wiele poświęcić. Ich relacje opierają się na lojalności i oddaniu. Ważne osoby w swoim życiu darzą bezwarunkowym wsparciem.

 


Na podstawie: kobieta.wp.plmagia.onet.pl


Zobacz także

Mój mąż wyjechał. Nie wiem, jak długo to jeszcze wytrzymamy. Mój też, ale jest mi wszystko jedno, czy jest w domu, czy nie

Kłócisz się z partnerem? Unikaj jak ognia tych 4 rzeczy

Niczego się nie obawiam. Potrzebuje tylko ramienia. Twojego.