Lody to jeden z ulubionych sposobów na ochłodę w upalne dni. Smakują nam bardzo, ale często przyglądamy się im z nutką niedowierzania, ze względu na kaloryczność. Nasze zamiłowanie do różnorodności smaków jednak zwycięża i z miłą chęcią sięgamy po te letnie pyszności.
Jeśli nie macie zaufania do kupnych lodów, spróbujcie czegoś innego – domowych lodów jogurtowych
Najłatwiej wykonać domowe lody poprzez zamrożenie jogurtu naturalnego z dodatkiem owoców, ew. czekolady lub bakalii. Lody na bazie jogurtu naturalnego zawierają mniej kalorii od kupnych lodów na śmietance i można je dosłodzić według własnych upodobań cukrem lub innym słodzikiem. Ponadto przemycają witaminy w mrożonych owocach, oraz białko, wapń i witaminy z grupy B, potas, fosfor i magnez. Jeśli bacznie przyglądacie się kaloriom, wybierzcie sprawdzony jogurt typu light.
Sposób przygotowania
- 250 ml jogurtu
- 500 g dowolnych owoców
- 2 łyżeczki miodu lub inny słodzik
- ew. czekolada lub bakalie, listki mięty, starta skórka z cytryny lub limonki – wg. upodobań
Blenderem zetrzyj na gładką masę jogurt z wybranymi owocami. Następnie dodaj miód wybrane dodatki do smaku, wymieszaj. Gotową masę przelej do foremek i wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.
Jeśli szukasz szybszego przepisu na taki deser, wcześniej przygotuj sobie w woreczkach owoce do lodów. Gdy najdzie cię ochota, wyciągnij porcję owoców, wrzuć do blendera, dodaj jogurt i zmieszaj. Pyszny i lekki deser gotowy.
źródło: fitness.sport.pl