Go to content

SUPERFOOD. 5 produktów zbawiennych dla twojego ciała

Fot. Pixabay/ kerdkanno / CC0 Public Domain

Nie miejmy wątpliwości, dziś sama „zdrowa” dieta zbyt często okazuje się niewystarczająca, aby cieszyć się dobrą formą i zdrowiem. Zanieczyszczenia gleby, wody i powietrza skutecznie ograniczają wartości substancji odżywczych dostarczanych w pożywieniu. A w asyście cennych witamin i minerałów zjadamy całkiem sporo metali ciężkich. Również z wiekiem i ze stylem naszego życia wiążą się zupełnie inne potrzeby naszych organizmów. Poznajcie Superfood – czyli 5 naturalnych składników, które dobroczynnie wpływają na nasze ciała.

1. Spirulina

Spirulina

Fot. Wikimedia/ Music4thekids / CC BY-SA

Co to jest?

Pewnie zastanawiać skąd bierze się ten tajemniczy i cudowny składnik? Zdziwicie się. Spirulina, to naturalny produkt – a właściwie to najstarsza i bardzo prosta forma życia na ziemi. Jest tzw. cyjanobakterią, a dokładnie niebiesko-zieloną algą. Już Majowie i Aztekowie korzystali z diety wzbogaconej spiruliną. Gdy absolutnie wszystko walczy o przetrwanie, spirulina ma się świetnie, uwielbia tereny wulkaniczne, obecnie występuję np. na Hawajach czy w jeziorach o odczynie zasadowym w Afryce i Ameryce Centralnej.  W przeciwieństwie do swojej dietetycznej konkurentki Chlorelli, nie posiada celolulozy – właśnie dlatego wszystkie substancje odżywcze są bardzo łatwo trawione (nie zawierają jądra, a ściany komórkowe są miękkie).

Jak działa?

Spirulina wykazuje właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne oraz ma bardzo wspomaga utrzymanie ogólnego dobrostanu naszego ciała.

  • wspomaga odporność
  • wpływa na utrzymanie prawidłowego poziom lipidów we krwi
  • wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienie tętniczego
  • wspomaga układ sercowo-naczyniowy
  • wspomaga procesy krwiotwórcze organizmu, co wpływa na polepszenie wyników badań krwi obwodowej
  • usuwa tzw. metale ciężkie z organizmu (najczęściej dostają się do naszego ciała w pożywieniu,  z powodu zanieczyszczeń gleby)
  • wpływa również korzystnie na pracę mózgu i wzrok (to szczególnie warte uwagi działanie w przypadku osób starszych

Można by jeszcze długo wymieniać. To doskonały suplement w okresie rekonwalescencji i dodatek do codziennej diety, dla każdego kto chce dla swojego ciała zrobić coś dobrego.

Jak wybrać?

Spirulina jest suplementem diety, może zakupić ją w formie proszku lub tabletek (proszek zazwyczaj jest nieco tańszy, ale mniej wygodny). Na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu? Ano właśnie, nie każdy może sobie tak po prostu wyhodować spirulinę. Aby była w pełni wartościowa musi mieć odpowiednie warunki (najlepsza jest spirulina hawajska) oraz odpowiednio produkowana (nawet proces suszenia wpływa na zawartość spiruliny). Wybierajcie tylko „porządne” i certyfikowane produkty. Dobra spirulina ma wysoki poziom S.O.D, czyli dysmutazy ponadtlenkowej.

Po pierwsze: lokalizacja

Zdecydowanie Hawaje – nie Chiny. Nawet, gdy kusi was korzystna cena.

Po drugie: smak i zapach

Po prostu, zaufajcie swoim zmysłom.

Po trzecie: wysoki poziom substancji odżywczych

Jeżeli kupicie cokolwiek, co nazywa się spiruliną – nie znaczy to, że zadziała. Tu znów lepiej postawić na produkt hawajski – ta odmiana zawiera najwięcej substancji odżywczych.

Po czwarte: certyfikat GRAS

To on gwarantuje wam, że produkt jest wysokiej jakości, a zawartość metali ciężkich jest ograniczona do minimum oraz że nikt tej spiruliny nie napromieniował (tak to jedna z metod „czyszczenia” na skróty).

Czy wiesz, że…

Hawajska spirulina:
– zawiera o 2800% więcej beta-karotenu niż marchew
–  zawiera o 3900% więcej żelaza niż szpinak
– zawiera o 600% więcej białka niż tofu
–  zawiera o 180% więcej wapnia niż pełne mleko
– porównując zawartość fitoskładników Hawajska Spirulina jest:  31 x silniejsza niż jagody;  60 x silniejsza niż szpinak; 700 x silniejsza niż jabłka

Dobrą hawajską spirulinę, kupisz w sklepie KenayAG

2. Kurkuma

Fot. Wikimedia/Simon A. Eugster / CC BY-SA

Fot. Wikimedia/Simon A. Eugster / CC BY-SA

Co to jest?

Od tysiącleci znana i ceniona, głównie jako przyprawa. Jednak gdy my chętnie sięgamy po kurkuminę w kuchni, w Azji od setek lat jest znana jako środek wspomagający prawidłowe funkcjonowanie stawów, usprawniający trawienie oraz poprawiający stan skóry. Złoto Indii nie powinno się już kojarzyć jedynie z ekskluzywną kolacją, a z codzienną i naturalną dbałością o organizm. Medycyna alternatywna jest kurkuminą zachwycona – ponieważ wykazano, że potrafi ona łagodzić o zwalczać stany zapalne – a dokładnie „zahamować zarówno aktywność, jak i syntezę enzymów, które są związane ze procesami zapalnymi w organizmie” – jak donosi „Alternative Medicine Review”. Zainteresowani? Jest czym, bo własnie kurkumina bardzo często trafia do laboratoriów jako obiekt badań. Zostały już przeprowadzone badania na myszach, po których w kurkuminie biochemicy z nadzieją szukają leku skutecznego w leczenie nowotworu mózgu (glejak wielopostaciowy). W wielu innych medycznych badaniach i eksperymentach kurkumina udowadniała swoja wartość (dotychczas w badaniach laboratoryjnych wykazano działania korzystne w przypadku raka piersi czy trzustki).

Jak działa?

Kurkumina to polifenol, wykazujący wiele aktywności i mający korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Wiele badań dowodzi, że związek ten może działać ochronnie na tkankę nerwową mózgu. Kurkumina może mieć korzystny wpływ również na prostatę a także wspomagać zdrowie stawów. Ten niezwykły związek wspomaga także układ żołądkowo-jelitowy oraz utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi.

Oprócz witamin i minerałów kurkuma zawiera również niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Kwasy te nie są produkowane przez organizm, dlatego należy przyjmować je w diecie.

Inne korzystne działanie na zdrowie to:
– poprawa trawienia
– wspomaganie prawidłowych funkcji wątroby i jej odtruwanie
– oczyszczanie krwi

Z pewnością nieco kurkumy w ryżu „dla smaku” nie wystarczy. „By wykorzystać w pełni właściwości kurkuminy,wybieraj suplementy diety zawierające 100% kurkuminy,czyli certyfikowany ekstrakt z kurkumy, który zawiera przynajmniej 95% kurkuminoidów.”.*

Dobrą kurkumę w formie suplementu – pod postacią proszku lub kapsułek, kupisz w sklepie KenayAG.

3. WIT D+K

Fot. Pixabay/ PublicDomainPictures / CC0 Public Domain

Fot. Pixabay/ PublicDomainPictures / CC0 Public Domain

Co to jest?

Witamina D3 – witamina słońca

Szczególnie potrzeba organizmowi w okresie jesienno-zimowym. Nie tylko dzieci wymagają suplementacji witaminą D. Korzystnie wpływa na samopoczucie, odporność oraz zdrowie kości. Absolutny sprzymierzeniec kobiet po menopauzie.

Witamina K – sercowy sprzymierzeniec

Wpływa na prawidłową krzepliwość krwi oraz  zdrowie kości.

Jak działają?

Witamina D3
•    pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu. Wapń jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci,
•    pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
•    pomaga w utrzymaniu zdrowych kości,
•    pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,
•    pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów,
•    pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
•    witamina D bierze udział w procesie podziału komórek.

Witamina K

Witamina K2 zapobiega osadzaniu się wapnia w naczyniach krwionośnych, odgrywa kluczową rolę w utrzymywaniu prawidłowej gęstości kości poprzez ułatwienie transportu wapnia z krwi do kości. Zmniejsza także ryzyko wystąpienia osteoporozy

Niedobór witaminy K2 może przyczynić się do powstania miażdżycy i osteoporozy.

Co ważne witamina K występuje w dwóch postaciach, bardziej skuteczna jest tzw. witamina K2.

Medycy zgodnie przyznają, że najlepsze efekty daje suplementacja zarówno witamina D jak i K – czyli preparaty łączące. Można wybrać również produkt składający się z wapnia, wit D3 oraz K2.

4. Astaksantyna

Fot. Wikimedia/Frank Fox / CC BY-SA

Fot. Wikimedia/Frank Fox / CC BY-SA

Co to jest?

Astaksantyna nazywana jest królową kartenoidów, a co to dokładnie znaczy? To właśnie jej łososie, krewetki czy flamingi zawdzięczają swój kolor.

Astaksantyna, ksantofilowy pigment Alg Haematococcus Pluvialis nadaje charakterystyczny kolor między innymi łososiom, krewetkom a także krylom. Jednym z najbardziej ciekawych zjawisk w świecie fauny i flory jest migracja łososi. Ryby te wspaniale kumulują astaksantynę w mięśniach i być może to wyjaśnia ich niesamowitą siłę w pokonywaniu odległości w górę rzek mierzoną w setkach i tysiącach kilometrów.

Czym są karotenoidy?

Są to pigmenty nadające kolor żywności: likopen w pomidorach, zeaksantyna i luteina (korzystny wpływ na oczy) w kukurydzy oraz beta-karoten w marchewkach. Choć w przyrodzie występuje ponad 700 karotenoidów, codziennie zjadasz zaledwie kilka z nich.**

Przede wszystkim astaksantyna, która pochodzi z alg jest doskonałym antyoksydantem. Największe ilości tego składnika wytwarzają czerwone algi Haematococcus pluvialis.

Jak działa?

Szczególnie zalecana jest osobom, które borykają się ze stanem przemęczenia (również tego typowo fizycznego), nadwagą, chorobami układu sercowo-naczyniowego, zaburzeniami funkcji kognitywnych, problemami ze wzrokiem czy zapaleniem stawów (oraz ścięgien) czy nawracające stany zapalne oskrzeli. Astanksantyna działa pomocnie w stanach miażdżycowych, poprawia funkcje śródbłonka oraz zmniejsza odporność na insulinę. Całkiem nieźle asystuje w leczeniu wielu schorzeń cywilizacyjnych.

Jest dobry uzupełnieniem zdrowej i zbilansowanej diety i przede wszystkim jest produktem naturalnego pochodzenia. Zupełnie tak samo jak w przypadku spiruliny, jej wytworzenie wymaga szczególnej troski o algi. Podczas zakupu preparatów z Astaksantyną kieruj się podobnymi zasadami – sprawdzone i pewne źródło – czyli certyfikowane suplementy. 

5. Ubichinol (Koenzym Q10)

Co to jest?

Koenzym Q10 to „super paliwo” dla naszego organizmu, doskonale znamy go z reklam kremów przeciwzmarszczkowych. Dostarcza niezbędnej energii praktycznie wszystkim komórkom i tkankom naszego organizmu. Jednak wcale nie tak łatwo jest go dostarczyć.

Występuje w każdej części organizmu, a konkretnie w mitochondriach, czyli tam gdzie wytwarzana jest energia. Największa jego koncentracja znajduje się jednak w komórkach mięśnia sercowego. Serce to najbardziej zapracowany organ naszego ciała, potrzebuje zatem bardzo dużo energii aby podołać nieustającej pracy. Organizm ludzki jest zdolny sam wytwarzać koenzym Q10, ale nie zawsze w ilościach wystarczających do prawidłowego funkcjonowania.

Jak działa?

Upraszczając koenzym Q10 poprawia metabolizm i wpływa na żywotność wszystkich komórek – a co za tym idzie ogólnie usprawnia ich pracę. Wiele badań wykazywało prozdrowotne działanie koenzymu Q10, szczególnie w schorzeniach układu naczyniowo-sercowego.  Poprawia również metabolizm (może okazać się sprzymierzeńcem dla tych marzących o szczupłej sylwetce) i pozytywnie wpływa na naszą „energię”.

Koenzym Q10 jest niezbędny dla życia każdej komórki naszego ciała. Jest podstawowym elementem łańcucha oddechowego, biorąc czynny udział w przenoszeniu protonów i elektronów. Gdy przekroczymy 35 rok życia jego niewystarczająca ilość w organizmie zaczyna być zauważalna, dlatego też niezbędna jest jego suplementacja. Koenzym Q10 może występować w dwóch formach – utlenionej (UBICHINON) i zredukowanej (UBICHINOL). Formy te łatwo przechodzą jedna w drugą, jednak działanie antyoksydacyjne ma tylko ubichinol, który również jest niezbędny do regeneracji utlenionego tokoferolu. To tylko niektóre możliwości działania Koenzymu Q10 w organizmie.

Bez względu na to jaki suplement wybierzecie dla siebie – wybierajcie z głową, zgodnie ze swoimi potrzebami i przede wszystkim – w erze internetowych zakupów tylko z pewnych źródeł. Na zdrowie!

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe


* LISTOPAD – GRUDZIEŃ 2015 | OCZYMLEKARZE, „Moc ukryta  w kurkumie”

** William Sears, MD, „Astaxanthin Seafood’s Ultimate Supernutrient”


Artykuł powstał we współpracy z KenayAG