Podczas walki o szczupłą sylwetkę, wytaczamy ciężkie działa – ćwiczymy, wprowadzamy dietę, wyliczamy kalorie. Bywa, że sięgamy po mniej lub bardziej sprawdzone suplementy diety, które mają dodatkowo podkręcić nasz metabolizm i spalanie niechcianego tłuszczu. Wprowadzając zmiany na tych płaszczyznach, zajrzyj koniecznie do szafki z przyprawami.
Jak się okazuje, przyprawy mają nie tylko cudowną właściwość podkreślania smaku potraw, ale również dobrze wpływają na proces trawienia pokarmów i mają dobroczynny wpływ na rozruszanie metabolizmu naszego organizmu. Najlepsze przyprawy są oczywiście świeże, hodowane na parapetach naszych kuchni. Jednak jeśli nie masz możliwości założenia mini szkółki zielarskiej, śmiało korzystaj z gotowych przypraw.
Warto mieć w kuchni te zioła i przyprawy
1. Bazylia
Ta roślina o charakterystycznym aromacie wspomaga trawienie pokarmów( szczególnie białek i tłuszczy), zwiększając wydzielanie soku żołądkowego. Ułatwia także przyswajanie składników pokarmowych oraz działa rozkurczowo, łagodząc kłopoty trawienne.
2. Oregano
Wspiera działanie soków trawiennych, produkcję śliny, śluzu, potu, moczu i żółci. Posiada także właściwości bakteriobójcze oraz przeciwskurczowe dla układu pokarmowego, zapobiega fermentacji pokarmów w żołądku.
3. Imbir
Ten aromatyczny korzeń rozgrzewa organizm od środka, przyspiesza przemianę materii. Wspomaga wydzielanie soku żołądkowego oraz poprawia pracę jelit.
4. Kolendra
Pomaga w trawieniu oraz działa rozkurczowo na układ pokarmowy.
5. Koper
Działa rozkurczowo, łagodzi uczucie głodu. Usprawniają pracę jelit oraz eliminuje wzdęcia.
6. Kminek
Usprawnia proces trawienia zwiększając wydzielanie żółci i kwasu żołądkowego, pobudza przemianę materii. Wspiera pracę nerek, dzięki temu organizm nie zatrzymuje wody.
7. Papryka
Pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych, działa moczopędnie. Zawiera zawiera witaminy: A, B, C, E, K, PP.
8. Tymianek
Tymianek przyspiesza procesy trawienne i pobudza żołądek do pracy, szczególnie gdy musi on poradzić sobie z tłustymi pokarmami. Zapobiega wzdęciom, oraz nadmiernej fermentacji w układzie pokarmowym.
9. Pieprz
Przyspiesza wydzielanie soku żołądkowego i tym samym trawienie pokarmów. Spożywany w większych ilościach może wykazywać działanie przeczyszczające. Pieprz wspiera wątrobę w prawidłowym działaniu, wspomagając w strawienie tłuszczów. Obecna w pieprzu piperyna likwiduje tkankę tłuszczową oraz wzmacnia układ odpornościowy.
10. Gorczyca
Wspiera pracę układu trawiennego, działa moczopędnie. Zwiera synalbinię, która sprawia, że żołądek wydziela więcej soków, a pęczniejąc w środku, wytwarzając śluz, chroniący ścianki żołądka. Tym samym hamuje apetyt i pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów.
11. Curry
Curry poprawia trawienie, szczególnie wspomaga trawienie tłuszczów. Obecna w tej przyprawie kurkumina zapobiega odkładaniu się tłuszczu i powstawaniu nowych komórek tłuszczowych.