Owoce i warzywa kojarzą się ze zdrowym stylem życia i są zalecane w codziennym spożyciu ze względu na dużą zawartość witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Poza smakiem mają wiele zalet, działają na organizm aktywizująco i przedłużają młodość. Szczególnie warzywa dostarczają niewielkiej ilości kalorii, więc są korzystne w leczeniu lub zapobieganiu otyłości.
Owoce i warzywa obecne są w sklepach przez cały rok. Niewątpliwym plusem tego jest stały dostęp do nich i korzystanie z prozdrowotnego działania. Należy jednak pamiętać wkładając do koszyka te produkty, że pochodzą one z dalekich krajów, i poza naturą dostajemy gratis chemię. Aby przetransportować je bez uszczerbku na świeżości, stosuje się wobec nich substancje hamujące proces dojrzewania.
Jeśli chętniej sięgacie po swojskie nowalijki, które w marcu są już dostępne na straganach i w sklepach, również musicie liczyć się z tym, że swojskie nie oznacza ekologiczne i bez chemii. Młode rośliny w szklarni są zazwyczaj sztucznie nawożone, by rosły szybciej i były bardziej obfite. Przy okazji nawożenia chłoną również szkodliwe związki chemiczne, które kumulują się w ich tkankach. Najbardziej niebezpieczne dla naszych organizmów są: azotany, azotyny, ołów, kadm, rtęć, miedź oraz resztki środków ochrony roślin, które kumulują się także w naszych organizmach.
Łatwo powiedzieć, że aby jeść naturalnie i zdrowo, wystarczy wybierać warzywa i owoce z bezpiecznych upraw. Tylko czy naprawdę dojdziemy które z naturalnych produktów są równocześnie ekologicznymi? Możemy albo uwierzyć na słowo sprzedawcy, albo zwracać uwagę czy produkt na etykiecie posiada odpowiedni certyfikat gwarantujący uprawę “bio”. Tylko to gwarantuje żywność bez konserwantów i pestycydów.
Pestycydy, co to takiego?
Najprościej mówiąc są to substancje, które wykorzystywane są do zwalczania szkodliwych, niepożądanych organizmów. Producenci określają je jako konieczny środek ochrony roślin, a ekolodzy trucizną która nas otacza. Przede wszystkim używa się ich do ochrony roślin uprawnych, produktów żywnościowych oraz m.in. do niszczenia żywych organizmów, uznanych za szkodliwe (bakterii, grzybów, chwastów, wirusów, pleśni) w budynkach. Przy okazji niszczą także owady, roztocza, ślimaki, gryzonie. Nadmierne użycie pestycydów, traktowanych jako idealny środek do ochrony roślin i wzmocnienia wydajności uprawy, powoduj poważne, negatywne konsekwencje dla środowiska. W efekcie intensywnych deszczy i wiatru, pestycydy spływają dalej i zanieczyszczają wodę, powietrze, glebę. Upośledzają funkcjonowanie fauny i flory.
Wpływ pestycydów na zdrowie ludzi
Wymieniając działania polegające na truciu nieporządnych organizmów, czy rośliny pryskane pestycydami mogą być bezpieczne dla ludzi?
Producenci przestrzegają norm ustalonych dla wykorzystywania pestycydów w uprawie, nie grożą więc nam w tej perspektywie skutki uboczne. Jednak długotrwałe ich przyjmowanie w pożywieniu, może powodować kumulację w organizmie i możliwe konsekwencje dla zdrowia w przyszłości. Przekraczanie norm spożycia może doprowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworu, problemów hormonalnych, uszkodzeń układu nerwowego, cukrzycy i innych problemów zdrowotnych.
Działaj prewencyjnie. Oto sposoby na pozbycie się pestycydów z warzyw i owoców
Woda z solą. Wystarczy przez 10 minut moczyć warzywa i owoce w wodzie z solą morską lub sokiem z cytryny, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą.
Specjalny płyn do mycia warzyw i owoców. Gotowe płyny mają za zadanie usunąć szkodliwe bakterie takich jak E-coli, Salmonella i Listeria, oraz wypłukać z roślin resztki nawozów i pestycydów.
Woda o odczynie alkalicznym. Na 1 litr wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody kuchennej, przez 2-3 minuty płucz owoce lub warzywa. Po zabiegu woda stanie się mętna, a na jej powierzchni można zauważyć tłustawy ślad.
Etapowe oczyszczanie. Do 1 litra wody dodaje ok. pół szklanki octu albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego, wypłucz warzywa i owoce przez 2-3 minuty. Po wyjęciu z kwaśnej wody płucz je w wodzie o odczynie alkalicznym (1 litr wody z 1 czubatą łyżką sody oczyszczonej) przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wypłucz warzywa i owoce w czystej wodzie.
Jeśli nie masz czasu na powyższe zabiegi, obieraj skórkę owoców i warzyw, na której osadzają się chemiczne substancje. Ten sposób jednak pozbawi owoc dobroczynnych substancji, które znajdują się w samej skórce i w miąższu tuż pod nią. Do owoców i warzyw kumulujących najwięcej chemii należą : jabłka, seler, truskawki, brzoskwinie, szpinak, nektarynki, winogrona, słodka papryka, ziemniaki, jagody, sałata, kapusta liściasta/jarmuż. Warto więc szczególnie te produkty wziąć pod lupę przed spożyciem.