Go to content

„Parszywa dwunastka” i „czysta piętnastka”. Lista owoców i warzyw najbardziej i najmniej skażonych pestycydami

Fot. iStock / serts

Jesz owoce i warzywa? Z pewnością robisz to dla zdrowia, bo wiele się mówi o ich roli dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania odpowiedniej masy ciała. Im mądrzej jesz, tym więcej na tym zyskujesz. Jednak pochłanianie warzyw i owoców bez żadnej kontroli, może być szkodliwe. Szczególnie że razem z nimi możesz zjadać duże ilości pestycydów i chemii.

EWG (Enviromental Working Group) to amerykańska organizacja pozarządowa, która co roku (od 2004 r.) publikuje listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. Analiza EWG opiera się na analizie ponad 35000 próbek pobranych do badań. Ponadto określa tzw. czystą piętnastkę, czyli warzywa i owoce wolne od chemii i zanieczyszczeń. Mimo że bada produkty z rynku amerykańskiego, lista pomocna jest niezależnie od długości i szerokości geograficznej. W tym roku znaleziono łącznie aż 146 różnych pestycydów, które nie zawsze były możliwe do usunięcia nawet po umyciu produktów.

”Parszywa dwunastka”, czyli produkty najbardziej skażone:

1. TRUSKAWKI
2. JABŁKA.
3. NEKTARYNKI.
4. BRZOSKWINIE.
5. SELER NACIOWY.
6. WINOGRONA.
7. WIŚNIE.
8. SZPINAK.
9. POMIDORY.
10. SŁODKA PAPRYKA.
11. POMIDORKI KOKTAJLOWE.
12. OGÓRKI.

„Czysta piętnastka”, czyli to można jeść bez obaw:

1. AWOKADO.
2. KUKURYDZA.
3. ANANAS.
4. KAPUSTA.
5. GROSZEK CUKROWY (MROŻONY).
6. CEBULA.
7. SZPARAGI.
8. MANGO.
9. PAPAJA.
10. KIWI.
11. BAKŁAŻAN.
12. MELON (MIODOWY ORAZ KANTALUPA).
13. GREJPFRUT.
14. KALAFIOR.
15. SŁODKIE ZIEMNIAKI.

Nie każdy ma dostęp do produktów organicznych, wolnych od tego typu zagrożeń. Warzywa i owoce, szczególnie te, do których nie mamy pewności, dobrze jest dokładnie umyć, a jeszcze lepiej skorzystać z tych metod dokładnego oczyszczania:

Woda z solą. Wystarczy przez 10 minut moczyć warzywa i owoce w wodzie z solą morską lub sokiem z cytryny, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą.

Specjalny płyn do mycia warzyw i owoców. Gotowe płyny mają za zadanie usunąć szkodliwe bakterie takich jak E-coli, Salmonella i Listeria, oraz wypłukać z roślin resztki nawozów i pestycydów.

Woda o odczynie alkalicznym. Na 1 litr wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody kuchennej, przez 2-3 minuty płucz owoce lub warzywa. Po zabiegu woda stanie się mętna, a na jej powierzchni można zauważyć tłustawy ślad.

Etapowe oczyszczanie. Do 1 litra wody dodaje ok. pół szklanki octu albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego, wypłucz warzywa i owoce przez 2-3 minuty. Po wyjęciu z kwaśnej wody płucz je w wodzie o odczynie alkalicznym (1 litr wody z 1 czubatą łyżką sody oczyszczonej) przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wypłucz warzywa i owoce w czystej wodzie.

źródło: www.ofeminin.plpurestyle.pl