Go to content

Najnowsze badania wykazały, że dieta bezglutenowa może doprowadzić do chorób serca u osób zdrowych

Fot. iStock/webphotographeer

Dieta bezglutenowa to dieta, która chorym może pomóc w polepszeniu jakości życia, ale osobom zdrowym może ją znacznie obniżyć. Moda na nią zapanowała po tym, jak gwiazdy dostrzegły, że można na niej sporo schudnąć. I choć jak najbardziej wskazane jest, aby osoby z nietolerancją glutenu z niego zrezygnowały, tak osoby zdrowe nie powinny tego robić. Według ostatnich badań jedyne, co mogą na tym stracić, to zdrowie.

Gluten z diety powinny wyeliminować jedynie osoby, które cierpią na celiakię lub mają na niego alergię. U osób zdrowych odrzucenie produktów zbożowych może doprowadzić do wystąpienia chorób serca. Jest to wynik badań przeprowadzonych na grupie 100 tys. ochotników przez Centrum Medyczne Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku. Wnioski zostały opublikowane w British Journal Medical.

Okazuje się, że organizm u osób zdrowych, pozbawiony cennych składników, może zareagować negatywnie. Możemy zaobserwować spadek nastroju, może wystąpić anemia oraz mogą pojawić się choroby serca. A i tak nic się przy tym nie schudnie.

Niedobór cennych składników wynika z tego, że osoby eliminujące produkty zbożowe z diety robią to na własną rękę i nie konsultują się ze specjalistą. Przez to nie wiedzą, czym mogą je zastąpić.

Także wniosek jest jeden. Jeśli chcesz schudnąć, zacznij odżywiać się racjonalnie, ale absolutnie nie przechodź na dietę bezglutenową. Nie stracisz kilogramów, a możesz być na prostej drodze do utraty zdrowia.


Źródło: tvn24.pl