Kolagen to występujące w ludzkim ciele białko, które pełni bardzo różne funkcje, związane nie tylko z zachowaniem urody. Obniżenie jego poziomu w organizmie, które z upływem czasu staje się sytuacją naturalną, daje o sobie znać, choćby pod postacią zmarszczek czy problemów ze stawami. Warto wiedzieć, w jaki dokładnie sposób wpływa kolagen działa na urodę i na zdrowie, oraz gdzie możemy go znaleźć, by uzupełnić jego poziom w organizmie.
Kolagen naturalny — białko młodości
Kolagen jest naturalnym białkiem do zadań specjalnych, wytwarzany m.in. przez ludzki organizm. Jego główną rolą jest nadawanie tkankom sprężystości, elastyczności i odporności na rozciąganie. Stanowi główny składnik tkanki łącznej, niemal 1/3 całkowitej masy białka w organizmie człowieka. Pozwala utrzymać sprawność mięśni i ścięgien, wpływa również na młody wygląd, z czego chyba najbardziej jest znany. Odgrywa rolę dla sprawności układu ruchu, ograniczając ryzyko rozwinięcia się osteoporozy, który wynika m.in. z niedoboru białka. Podnosi odporność organizmu na szkodliwe działanie wolnych rodników, które uszkadzają komórki i przyczyniają się do szybszego starzenia się. Wywiera wpływ na układ odpornościowy, utrudniając wnikanie i roznoszenie się po organizmie szkodliwych drobnoustrojów i toksyn.
Organizm naturalnie wytwarza do pewnego wieku potrzebną mu ilość kolagenu. Wraz z upływem lat jego produkcja zostaje zahamowana, co odzwierciedla się z czasem w wyglądzie skóry i sprawności m.in. stawów. Pierwsze zmiany pojawiają się już po 25 roku życia, gdy spada naturalna produkcja kolagenu. Ważna przy tym jest obecność w diecie witaminy C, która wspiera wzrost produkcji kolagenu, oraz witaminy E, zapobiegającej sztywnieniu włókien kolagenowych,
Na niedobory kolagenu mogą też cierpieć sportowcy, oraz osoby cierpiące na choroby zwyrodnieniowe stawów. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by dostarczyć sobie go z zewnątrz i nie dopuścić do powstawania niedoboru tego białka młodości.
Rodzaje kolagenu
Rozróżniono do tej pory 29 typów kolagenów, które różnią się od siebie strukturą, funkcjami czy lokalizacją w organizmie.
Kolagen typu I — obecny w skórze i tkance podskórnej, ścięgnach, kościach, tętnicach i rogówce.
Kolagen typu II — występuje wyłącznie w chrząstce.
Pozostałe typy kolagenu obecne są np. w mięśniach szkieletowych, narządach, i innych tkankach.
Kolagen na stawy
Kolagen na stawy dba o ich dobrą kondycję. Nawilża je, uelastycznia ścięgna, więzadła oraz torebki stawowe. Pozwala na ich właściwą ruchomość i wolniejsze starzenie się. Ma również wpływ na tworzenie tkanki mięśniowej. W przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów kolagen może łagodzić przebieg choroby i łagodzić dolegliwości bólowe. Nie ma jednak wpływu na odbudowę uszkodzonej już chrząstki.
Kolagen do twarzy
Kolagen wpływa na utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia i elastyczności skóry, wzmacnia paznokcie i dobrze wpływa na kondycję włosów, odżywiając ich cebulki. Ogranicza problem suchości i łamliwości kosmyków, działając od wewnątrz. Kolagen stosowany na skórę wspiera walkę z trądzikiem. Panie traktują go również jako wewnętrzne wsparcie w walce z cellulitem.
W skórze z wiekiem zmniejsza się aktywność fibroblastów, które wytwarzają kolagen. Włókna kolagenu są nie tylko cieńsze, ale i gorzej rozpuszczalne. Ponadto działanie promieni słonecznych sprawia, że dochodzi do niszczenia cząsteczek kolagenu, które, w gorszej kondycji, stają się sztywne, a na skórze pojawiają się widoczne oznaki starzenia. Aby im przeciwdziałać, można stosować kremy z kolagenem oraz odpowiednią suplementację. Kosmetyki z kolagenem działają powierzchniowe, dlatego wsparcie od wewnątrz bywa niezbędne, by zahamować niepożądane zmiany w strukturze skóry.
Do dyspozycji są również zabiegi polegające na wstrzykiwaniu w skórę kolagenu, w miejscu zmarszczek czy blizn. Można również przy jego pomocy poprawić kształt ust lub owalu twarzy.
Źródła kolagenu w diecie
Kolagen można znaleźć w pewnych produktach spożywczych. Wchodzi w skład galaretek i żelatyny, znajdziemy go w podrobach zwierzęcych oraz gęstych zupach przygotowywanych na kościach. Niełatwo jednak doprowadzić do odpowiedniego poziomu kolagenu w diecie, w wielu przypadkach potrzebna jest suplementacja, która uzupełni niedobory i zapobiegnie pogłębianiem problemów z układem ruchu.
Można go również pozyskać z zewnątrz, kupując kolagen pochodzenia bydlęcego, wieprzowego lub kolagen rybi, który uważany jest za najlepiej przyswajalny. Kolagen rybi ma strukturę cząstek podobną do struktury kolagenu produkowanego przez ludzki organizm. Ponadto jego cząsteczki są niewielkie, dlatego łatwiej przenikają do organizmu.
Dostępny jest kolagen w proszku, do przyrządzania koktajli i dodawania do napojów, oraz w płynie, bezpośrednio do picia. Oba są dobrze przyswajalne. Można go kupić także w tabletkach lub w kapsułkach, które wchłaniają się nieco wolniej, ale działają równie skutecznie.
źródło: www.medonet.pl, www.doz.pl